عمومی | دانشگاه تهران

آزمایش‌ها بر روی شیر یددار در دانشگاه تهران نهایی شد / طرح تولید شیر یددار آماده تجاری‌سازی است

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، طرح تولید شیر یددار پس از ۱۰ سال کار تحقیقاتی، تمام مراحل آزمایشگاهی و مزرعه‌ای تولید را گذرانده و در سطح نیمه صنعتی نیز با موفقیت تولید شده است. این طرح اکنون با مهیا شدن شرایط تولید می‌تواند وارد مرحله تجاری‌سازی شود.
دکتر محمدعلی نوروزیان ، عضو هیئت علمی گروه علوم دام و طیور دانشکدگان ابوریحان دانشگاه تهران درباره اهمیت این طرح گفت: ید مهمترین ماده مغذی شناخته شده است که به دلیل نقش آن در تمام مسیرهای متابولیسمی دستگاه‌های حیاتی بدن دارای اهمیت است و کمبود آن عوارض جبران‌ناپذیر بهداشتی و اقتصادی به دنبال دارد.
به گفته وی، طرح تولید شیر یددار با هدف تامین ماده مغذی «ید» و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد تا بتوانیم کمبود این ماده مغذی را در افراد جبران کنیم.
دکتر نوروزیان افزود: به دلیل سرانه پایین مصرف غذاهای دریایی (ماهی و میگو)، مردم ایران در معرض کمبود ید هستند که با تولید شیر یددار و با مصرف دو لیوان، نیاز روزانه افراد بالای ۱۲ سال و یک لیوان نیاز روزانه افراد زیر ۱۲ سال تامین می‌شود.
عضو هیئت علمی دانشکدگان ابوریحان دانشگاه تهران درباره مزیت شیر یددار نسبت به نمک یددار، گفت: برخی مانند کودکان نمی‌توانند مواد جامد مصرف کنند و یا بیماران کلیوی و مبتلایان به فشار خون در مصرف نمک دارای منع و محدودیت هستند. اما محدودیت مصرف نمک یددار نباید باعث فقر ید در افراد شود. بنابراین شیر یددار می‌تواند برای این افراد مناسب باشد.
وی خاطرنشان کرد: ید عنصری فرار است و اگر شرایط نگه‌داری آن مناسب نباشد و یا حرارت بالا حین پخت می‌تواند باعث کاهش اثر ید یا بی‌اثر شدن آن شود. با تولید شیریدار می‌توانیم اثر آن را حفظ کنیم.
دکتر نوروزیان، هزینه پایین تولید این فرآورده را از مزیت‌های این طرح برشمرد و گفت: با تولید شیر یددار می‌توانیم به تصحیح شیوه تغذیه مردم و افزایش سرانه مصرف شیر هم کمک کنیم.
وی افزود: علاوه بر اهداف مصارف انسانی، اعمال این طرح در گاوداری‌ها باعث بهبود عملکرد تولید شیر و تولید مثل در گاوها نیز شده است.
این طرح که به تایید بنیاد ملی نخبگان، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و قطب علمی تحقیقات علوم دامی کشور رسیده است با همکاری دکتر فریدون عزیزی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است.
دکتر نوروزیان درباره نتایج آزمایش‌های نهایی محققان دانشگاه تهران بر روی شیر یددار، اظهار کرد: در قالب رساله دکتری یک دانشجوی رشته تغذیه، نمونه‌ای از مادرانی که به کودکان خود شیر می‌دادند، از شیر یددار استفاده کردند. پس از آزمایش ادرار مادر و کودک، دریافتیم که غلظت ید در ادرار مادران افزایش پیدا کرده بود و این موضوع برای کودک نیز مشهود بود.