تبدیل دیمزارهای کم بازده به تولید علوفه با مشارکت مردمی نقش مهمی در پایداری آب و خاک و توسعه و اصلاح مراتع استان دارد
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی با اشاره به کمبود علوفه در کشور اظهار داشت: توسعه سطح زیر کشت گیاهان علوفهای در مراتع و دیمزارهای کم بازده نقش مهمی در تامین نیاز تغذیهای دامها دارد. از طرف دیگر دیمزارها با توجه به قرار گرفتن در اراضی شیبدار، به دلیل شخم در جهت شیب فرسایش شدید خاکی را در پی داشته و فاقد بازدهی لازم برای کشاورزان است . پایداری خاک و کاهش عملیات زراعی و هزینههای مصرف آب و کود از مزایای این تبدیل است . از دیدگاه کشاورزی پایدار، کشت و کار گیاهان علوفهای ضمن اینکه از هدر رفتن حاصلخیزی خاک توسط عمل فرسایش در اثر شستشو جلوگیری میکند، هم زمان در تولید علوفه برای دام و تولید فرآوردههای دامی نقش دارند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: گیاهان علوفهای چندساله یا دائمی با ایجاد پوشش گیاهی و گسترش سیستم ریشه دوانی خود از فرسایش خاک جلوگیری کرده و ضمن افزایش ماده آلی، طی چندین سال، تولید مناسب در اقلیمهای مناسب برای رشد خود را نیز خواهند داشت. از طرفی دیگر تبدیل دیمزارها لزوم رهاسازی زمین برای یک سال به عنوان آیش و فقدان بهرهوری اقتصادی زمینهای دیم را منتفی میکند. در این راستا با استفاده دائمی از اراضی دیم و بهرهگیری از گیاهان سازگار و مفید، ضمن حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از تبخیر سطحی با ایجاد پوشش گیاهی، هر ساله ماده آلی خاک و ظرفیت جذب آب نیز افزایش مییابد . از سوی دیگر کاشت این گیاهان در عرصههای کم بازده و حاشیهای، ضمن تامین نیازهای اقتصادی روستاییان و صنایع مختلف غذایی و دارویی، حفاظت از منابع، بهبود کارایی مصرف آب و جلوگیری از خطر نابودی این گونهها نقش موثری در بهبود معیشت مردم این مناطق نیز خواهد داشت .
دکتر حسین کربلائی خیاوی استفاده از ارقام علوفهای پر محصول و خوشخوراک که از پتانسیل بذر دهی مطلوبی برخوردار باشند برای توسعه سطح زیر کشت دیمزارها و احیاء و توسعه مراتع ضروری دانست.