مرمت و بهسازی خانه تاریخی ظهیرالاسلام به پایان رسید
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر پیروز حناچی در خصوص اقدامات انجام شده برای مرمت خانه تاریخی ظهیرالاسلام گفت: با توجه به اینکه این بنا به شماره ۳۱۰۹۶ در سال ۱۳۹۶ به ثبت ملی رسیده است، تمامی تصمیمات اجرایی و طرح مرمت بنا نیازمند تایید وزارت میراث فرهنگی بود؛ در همین راستا کمیتهای جهت تسهیل تصمیمگیری با حضور ناظران میراث فرهنگی و نمایندگان کارفرما و دانشگاه تهران شکل گرفت و کلیه اقدامات اجرایی بعد از تصویب در این کمیته و تایید ناظران میراث فرهنگی به اجرا درآمد.
رِییس موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر دانشگاه تهران در خصوص موانع پروژه نیز بیان داشت: با توجه به برنامه زمانی اجرایی میبایست این پروژه بسیار زودتر به اتمام میرسید اما با توجه به شرایط حاد کرونا و همچنین مشکلات مالی، چندین مرحله عملیات اجرایی متوقف و یا به کندی پیش رفت. البته سرانجام این پروژه بهصورت کامل در سال ۱۴۰۰ به اتمام رسید و تحویل موقت شد.
وی همچنین در خصوص ویژگیهای خاص این پروژه نیز بیان داشت: در این پروژه از فناوریهای بهروز با رعایت اصول حفاظت بهره برده شده است. وجه تمایز این طرح، پررنگ بودن جنبههای پژوهشی و کاربست آن در عملیات اجرایی بود. از سوی دیگر، فرصت فراهم شده برای دانشجویان و پژوهشگران برای حضور در کارگاه و کارآموزی یکی از نقاط مهم دیگر این طرح بود.
دکتر حناچی خاطرنشان کرد: در کنار همه مسائل فنی، این اقدام یکی از معدود پروژههای مرمتی در کشور بود که اطلاعات تخصصی آن بصورت شفاف از کلیه مراحل پروژه در اختیار همگان قرار میگرفت. از ابتدای پروژه با راهاندازی وبسایت پروژه، کلیه اطلاعات اولیه بنا به همراه طرحهای مرمتی و همچنین مراحل اجرایی در دسترس عموم قرار گرفت؛ که این یکی از اهداف اصلی موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر به جهت افزایش سطح تعامل تخصصی و انتشار اطلاعات در پروژههای پژوهشی کاربردی است.
رِییس موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر در پایان گفت: امیدواریم این اثر ارزشمند که به عنوان یک عنصر هویتی شاخص در شهر تهران و محله بهارستان شناخته میشود، بعد از بهرهبرداری در معرض بازدید و استفاده عموم قرار گیرد و تهران یکی دیگر از عناصر ارزشمند خود را مجدداً در اختیار بگیرد.
بر طبق گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر دانشگاه تهران، خانه ظهیرالاسلام یکی از معروفترین خانههای تاریخی شهر تهران است که قدمت آن به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول برمیگردد و در محله بهارستان و در خیابان هدایت قرار گرفته است.
سالها این خانه در معرض تخریب قرار داشت بهگونهای که بسیاری از مردم، متخصصین و علاقهمندان خواستار رسیدگی و مرمت خانه بودند. در نهایت با تلاشهای مرحوم دکتر نوربخش رئیس فقید سازمان تامین اجتماعی، عملیات مرمت و بهسازی خانه تاریخی ظهیرالاسلام در اواخر سال ۱۳۹۶ و طی قراردادی کاربردی با معاونت پژوهشی دانشگاه تهران به موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر دانشگاه تهران سپرده شد.
گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی فرهنگ و هنر دانشگاه تهران میافزاید: این موسسه از ابتدای سال ۱۳۹۷ با تجهیز کارگاه و تامین نیروی انسانی از فارغالتحصیلان دانشگاهی بخصوص دانشگاه تهران، عملیات اجرایی را آغاز کرد. با توجه به وضعیت نامناسب بنا، ابتدا عملیات آواربرداری و استحکامبخشی بنا انجام شد و با پاکسازی بنا از نخالههای موجود، عملیات مرمت جامع کلید خورد.
با توجه به حجم تخریب بنا در طبقات زیرزمین و اول، در ابتدا بعد از جمعآوری بخشهای آسیبدیده، سقفهای جدید در امتداد بخشهای باقیمانده و با تکنیکهای سنتی زمان ساخت، اجرا و بازسازی شد و در گام بعد جدارههای آسیبدیده ترمیم شد و بسیاری از تزئینات بخصوص در سرسرا و اتاق شومینه بعد از تثبیت بخشهای باقیمانده، مجدداً با رعایت اصول مرمتی بازسازی گردید. در نهایت نیز عملیات محوطهسازی و اجرای دیوارهای محوطه انجام شد.