عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

استفاده از کلن جدید صنوبر «سالاری» در توسعه زراعت چوب می‌تواند علاوه بر اشتغال‌زایی تحول شگرفی در تولید و تامین مواد لیگنوسلولزی کارخانجات صنایع چوب استان ایجاد کند

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی با اشاره به اینکه بر اساس طرح ملی زراعت چوب تا سال ۱۴۰۴ مقرر گردیده است سطح صنوبر کاری استان تا ۱۰۰۰۰ هکتار افزایش یابد، اظهار داشت: کشت درختان صنوبر برای تولید و تامین نیازهای محلی یا عرضه برای فروش در استان قدمتی طولانی دارد، به طوریکه از دیرباز عمدتاً درختانی از دو گونه کبوده و تبریزی در کناره زمین‌های کشاورزی، دو سوی جوی‌ها و مسیرهای آبیاری، اطراف نهرها و رودخانه‌ها توسط کشاورزان کاشته می‌شود. از آنجایی که این قطعات صنوبر کاری که به صورت سنتی احداث، داشت و برداشت می‌شوند از توان تولید کم و حداکثر ۲۰-۱۵ مترمکعب در هکتار در سال برخوردار هستند.

وی افزود: از طرف دیگر احتیاج روزافزون به چوب و فرآورده‌های آن باعث شده است تا دیگر الگوهای قدیمی تولید چوب با افزایش واحد سطح، جوابگوی نیاز روزافزون صنایع چوب نباشد. بنابراین بایستی توجه بیشتری به روش‌های مختلف افزایش تولید در واحد سطح و در زمان کوتاه با استفاده از روش‌های گوناگون به نژادی، کوتاه کردن دوره‌های بهره‌برداری و گونه‌های سازگار با دوره‌های کوتاه مدت معطوف شود. در این راستا تولید، تکثیر و کاشت کلن جدید صنوبر (سالاری) با ویژگی‌های سازگاری و تولید محصول بیشتر از کلن‌های بومی (۴۰ تا ۳۵ مترمکعب در سال و هکتار)، مقاوم در برابر آفات، بیماری‌ها و عوامل نامساعد جوی و دارا بودن چوب با خواص تکنولوژیکی مناسب برای استفاده در بسیاری از صنایع چوب، می‌تواند علاوه بر اشتغال‌زایی تحول شگرفی در تولید و تامین مواد لیگنوسلولزی کارخانجات صنایع چوب استان ایجاد کند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در خاتمه خاطر نشان کرد: حمایت‌های سرمایه‌ای دولت در قالب پرداخت تسهیلات بانکی برای زراعت چوب، وجود شرایط اقلیمی بسیار مناسب، استفاده از کلن‌های سریع الرشد صنوبر با طول دوره بهره‌برداری کمتر از ۱۰ سال و ارائه مشوق‌ها از سوی دست‌اندرکاران امر منابع طبیعی می‌تواند در جذب علاقه‌مندان به امر پرورش این نوع از درختان و توسعه صنوبر کاری در استان تاثیرگذار باشد. لازم به ذکر است صنوبر کاری و زراعت چوب در راستای ایجاد بادشکن برای مزارع، حفظ رطوبت خاک، تلطیف آب و هوا، ایجاد فضای سبز و تولید چوب در تامین نیاز سلولزی کارخانجات صنایع چوب، نقش مهمی دارد.