عمومی | دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

"کاکائو" از سکته قلبی و سرطان جلوگیری می‌کند


یک کارشناس صنایع غذایی با اشاره به خواص بسیار کاکائو برای سلامت افراد، گفت: از مهم‌ترین خواص درمانی این گیاه می توان به پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی و سکته، افزایش ظرفیت فعالیت فیزیکی و ذهنی و مقابله با سرطان اشاره کرد.

بهجت نمکی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به مصرف بالای کاکائو در جهان گفت: کاکائو یک گیاه گرمسیری است که فرآورده های این گیاه در حال حاضر موردپسند افراد بسیاری قرار گرفته است.

نمکی شکلات‌های کاکائویی یا پودرهای کاکائو را از محبوب‌ترین فرآورده‌های دانه‌های گیاه کاکائو عنوان کرد و افزود: همچنین از این گیاه روغن کاکائو که به کره کاکائو هم معروف است تولید می شود که جامد و سفیدرنگ مایل به زرد بوده و مزه شکلات می‌دهد.

این کارشناس صنایع غذایی افزود: دانه‌های کاکائو دارای ۵۰ درصد روغن هستند که به کره کاکائو مشهور است. علاوه بر این در هریک از دانه های کاکائو هشت تا ۱۰ درصد نشاسته، هشت تا ۱۰ درصد ماده سفید رنگ، دو تا سه درصد کافئین، یک تا سه درصد تئو برومین و چهار درصد مواد مواد معدنی وجود دارد.

نمکی کاکائو خالص و دانه کاکائو را منبع غنی چربی، فیبر غذایی، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر عنوان کرد و افزود: این گیاه به دلیل وجود منابع غنی مس و پتاسیم نقش موثری در سلامتی قلب و عروق دارد.

وی همچنین کاکائو را یکی از غنی‌ترین منابع پلی‌فنل‌ها عنوان کرد و افزود: این مواد دارای خواص متعددی چون کاهش التهاب، جریان خون بهتر، کاهش فشارخون و بهبود سطح قند و کلسترول خون هستند.

نمکی با اشاره به خواص بسیار کاکائو در سلامت افراد گفت: از مهم‌ترین خواص درمانی آن می‌توان به پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی و سکته، افزایش ظرفیت فعالیت فیزیکی و ذهنی و مقابله با سرطان اشاره کرد.

وی افزود: به دنبال مطالعاتی که روی تاثیر کاکائو در پیشگیری از حملات قلبی انجام شده، محققین به این نتیجه رسیدند که مصرف کاکائو با کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط است.

این کارشناس آزمایشگاه کنترل غذا و دارو افزود: همچنین مطالعات متعددی نشان داده‌اند که پلی فنل‌های کاکائو خطر بروز بیماری‌های عصبی را از طریق بهبود عملکرد مغز و جریان خون کاهش می‌دهند که این موضوع نشان می دهد مصرف کاکائو می‌تواند منجر به بهبود خلق‌وخو، کاهش افسردگی، افزایش شادی و افزایش تعادل نوسانات خلقی هورمونی نیز شود.

نمکی درادامه به مضرات کاکائو هم اشاره کرد و افزود: باوجود گسترده بودن خواص این ماده خوراکی و توصیه متخصصان به مصرف آن، زیاده‌روی در مصرف شکلات‌های کاکائویی می‌تواند موجب مسمومیت با علائمی همچون تحریک‌پذیری، بی‌قراری، سردرد، لرزش عضلانی، تهوع، بی‌نظمی یا افزایش ضربان قلب و اختلال خواب شود.

وی افزود: کاکائوی خالص و تصفیه نشده، تلخ‌مزه است و فرآیند حرارتی که روی کاکائو به‌منظور کاهش تلخی آن انجام می‌شود، می‌تواند موجب کاهش ۶۰ درصدی محتوای فلاوانول آن و درنتیجه کاهش خواص سودمند آن شود.

نمکی یادآور شد علاوه بر این، تولیدکنندگان برای تهیه شکلات کاکائویی و بهتر شدن طعم تلخ کاکائو، مقدار زیادی شکر و روغن به آن اضافه می‌کنند، درنتیجه با مصرف شکلات کاکائویی مقدار زیادی انرژی اضافی دریافت می شود و همین امر می تواند افراد را در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار دهد، بنابراین نیاز است افراد تعادل را در مصرف فرآورده‌های کاکائویی رعایت کنند.