عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

آغاز اجرای پروژه تحقیقاتی با عنوان «مهار فرسایش و مقابله با خشکسالی از طریق کشت غلات و گیاهان علوفه‌ای سازگار در دیمزارهای کشور» در کندرق واقع در جنوب استان اردبیل

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه این پژوهش در راستای دست‌یابی به دو هدف اصلی مهار فرسایش و تولید علوفه با کشت متناوب غلات در اراضی دیمزار و شیب‌دار در نقاط مختلف کشور اجرا خواهد شد، اظهار داشت: در وضعیت فعلی تامین علوفه مورد نیاز دام نیز با توجه به نوسانات بارش‌های سالانه و وقوع خشکسالی های پی در پی یکی از چالش‌های اساسی کشور است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: هم اکنون حدود ۱۱ میلیون تن میانگین تولید سالانه علوفه در کشور است. از طرفی تکیه صرف به تغذیه از مراتع علاوه بر مشکلات مربوط به بخش‌های مدیریتی چرای دام در سیستم غیرمتمرکز باعث تخریب و کاهش بهره‌وری مراتع و افزایش روزافزون فرسایش مراتع می‌شود.

وی گفت: یکی از سیاست‌های دولت تهیه و تولید علوفه با حفظ منابع طبیعی و در خارج از مراتع است. برای این منظور کشت علوفه به‌صورت آبی امکان‌پذیر نیست بلکه بهترین گزینه استفاده از دیمزارها در تناوب با سایر محصولات مانند گندم است. با تبدیل حداقل یک میلیون هکتار از اراضی دیم می‌توان حدود ۱۸ میلیون واحد دامی را طی یک دوره ده ساله تغذیه نمود. این اراضی قادر هستند حدود ۱۵۰۰ کیلوگرم علوفه خشک قابل درو و ۳۰۰ کیلوگرم علوفه قابل چرا در هر هکتار تولید نمایند؛ بنابراین استفاده از روش‌ها و ابزارهای علمی به روز جهت بهبود کیفی و کمّی تولید علوفه و کاربرد روش‌های نوین کاشت متناوب علوفه و گندم در دیمزارهای کم بازده، علاوه بر حفاظت از مراتع و جلوگیری از تخریب آن‌ها از اقدامات اساسی است که بایستی هرچه زودتر عملی و اجرایی شود.

گیاهان علوفه‌ای کاشته شده در این پروژه در استان اردبیل شامل حداقل چهار گیاه علوفه‌ای (ماشک گل خوشه‌ای، نخود علوفه‌ای، ماشک پانونیکا و خلر) است که در تناوب با گندم به مدت پنج سال کاشته خواهند شد. در این پروژه نقش سطوح آبگیر در تولید رسوب، کاهش اثرات خشکسالی و افزایش تولید نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت .

کشت گیاهان مناسب علوفه‌ای خصوصاً با روش‌های نوین به منظور افزایش بهره‌وری خاک، کاهش اثرات خشکسالی و تخریب خاک، کنترل فرسایش و رواناب و افزایش تولید مواد غذایی مناسب برای دام‌ها می‌تواند از راهکارهای مفید و موثری باشند که ضمن تامین غذای دام در جهت حفاظت از خاک و ذخیره آب مورد توجه قرار گیرند. نتایج این پژوهش در سال آینده جهت ترویج و آموزش به کشاورزان ارائه خواهد شد .