عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

آگاهی کلید سلامت زنان/ضرورت حمایت های روانی خانواده برای کاهش عوارض افسردگی های بارداری



متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نقش حمایتی خانواده ها خصوصا در از بین رفتن نشانه های غم مادرانه در تمام مراحل بارداری، زایمان و پس از آن را یادآور شدو افزود: موضوع واضح این است که هرچه سن بارداری بالاتر رود باید حمایت های خانواده خصوصا همسر بیشتر شود.


دکترشهاب بنی هاشم در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به اصلی ترین نشانه های افسردگی بعد از زایمان و یا افسردگی حول و حوش بارداری اشاره کرد و افزود: این اختلال تنها محدود به بعد از زایمان نیست و ممکن است در تمام طول بارداری دیده شود.

وی ادامه داد: افسردگی حین و بعد از بارداری یک افسردگی خاص است که ممکن است از زمان آغاز بارداری و مدت ها بعد از زایمان هم ادامه داشته باشد.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه، به طور کلی افسردگی شدید به همراه برخی دیگر از علائم روانپزشکی که به دنبال بارداری و در اثر تغییرات هورمونی شدید در زنان ایجاد می شود، افسردگی حول و حوش بارداری نامیده می شود.
دکترسیدشهاب بنی هاشم با تاکید بر این موضوع که معمولا افسردگی حول و حوش زایمان در سه ماهه اول کمتر دیده می شود گفت: علامت های این بیماری به طور معمول از سه ماهه دوم بارداری شروع می شود و تا چند هفته بعد از زایمان هم ممکن است ادامه داشته باشد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی عنوان کرد: نشانه های افسردگی حول و حوش زایمان مرتبط با افسردگی است به طور مثال یک مادر افسرده ممکن است حس کند توان نگهداری از نوزاد خود را ندارد و یا احساس گناه نسبت به دوران بارداری و شرایط خاص این دوران داشته باشد.
وی افزود: بیماری افسردگی در زنان می تواند با نشانه های دیگری همراه باشد یا فرد احساس کند توانایی ادامه بارداری را ندارد، این قیبل علامت ها نشانه های جدی ابتلا به افسردگی حول و حوش بارداری است که باید ضمن حمایت خانواده، با پزشک نیز مشورت شود.
دکتر بنی هاشم هشدار داد: بیماری افسردگی می تواند درجات مختلفی را شامل شود؛ افسردگی حول و حوش بارداری از احساس عدم توانایی در رسیدگی به نوزاد تا درجات شدید تر مثل ایجاد افکار نوزاد کشی در ذهن مادر متغیر است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به این موضوع که معمولا زنان باردار یا مادرانی که نوزادشان تازه متولد شده، متوجه نشانه های ابتلا به افسردگی نیستند، توجه بیشتر اطرافیان خصوصا همسر را برای بهبود روند درمان ضروری دانست.
وی در ادامه نشانه های غم مادرانه بعد از زایمان را مورد توجه قرار داد و افزود:بعد از زایمان این مادران نیاز به توجه بیشتر دارند و یا به محض مشاهده مشکلات عادی در نوزاد خود بسیار غمگین می شوند، این موضوع حدودا در ۸۰ درصد زنان بعد از زایمان ایجاد می شود و نباید با افسردگی حول و حوش بارداری اشتباه گرفته شود.
دکتر بنی هاشم در ادامه تغییرات شدید هورمونی بعد از زایمان را از مهمترین دلایل ایجاد علامت های غم مادرانه دانست و گفت: این نشانه تقریبا طبیعی و در بیشتر زنان بعد از زایمان دیده می شود، این موضوع نیاز به مداخله جدی ندارد و با حمایت های همسر و خانواده به سرعت برطرف می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: در افسردگی حول و حوش زایمان حتما مراجعه به روانپزشک ضرورت دارد و در شرایط حاد تر می تواند خطرات جدی برای مادر و نوزاد در پی داشته باشد.
این متخصص روانپزشک دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در ادامه به نحوه درمان افسردگی حول و حوش بارداری اشاره کرد و توضیح داد: اگر این بیماری به سرعت شناسایی و در ادامه ضمن مراجعه به روانپزشک درمان های مناسب لحاظ شود به خوبی قابل کنترل خواهد بود.
وی درباره نحوه پیشگیری از ابتلا به افسردگی حول و حوش بارداری گفت: پیشگیری سطح ۲ توصیه می‌شود به این معنا که افراد در معرض خطر شناسایی و علائم زودرس ابتلا به اختلال افسردگی حول و حوش زایمان آموزش داده شود.
دکتر بنی هاشم با بیان این موضوع که افسردگی مزمن می تواند بر روند رشد کودک اثر گذار باشد گفت: مادری که مبتلا به افسردگی مزمن است انگیزه تربیت و پیش بینی نیازهای کودک را از دست خواهد داد بنابراین کودکانی که مادر افسرده دارند دچار مشکلات رشدی و پرورشی خواهند شد.
وی در ادامه نقش حمایتی خانواده ها خصوصا در از بین رفتن نشانه های غم مادرانه در تمام مراحل بارداری، زایمان و پس از آن را یادآور شد و افزود: موضوع واضح این است که  هرچه سن بارداری بالاتر رود باید حمایت های خانواده خصوصا همسر بیشتر شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: غم مادرانه نمی تواند تبدیل به افسردگی حول و حوش بارداری شود چرا که  این دو موضوع از نظر پدیده شناسی روانپزشکی با هم متفاوتند ولی نکته اینجاست که اختلال افسردگی حول و حوش بارداری با سایقه ابتلا به اختلالات خلقی و دوقطبی در خانواده ها ارتباط نزدیکی دارد و بنظر می رسد این اختلال قویا ژنتیکی است.
انتهای پیام/

کدخبرنگار:۷۷۰۱س.ق