عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

پروژه سنجش و پایش خاک توده‌های جنگلی فندق در دو سایت تحقیقاتی جنگل فندقلوی اردبیل توسط محققین بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز اجرا می‌شود

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی در این زمینه اظهار داشت : امروزه ذخیره‌گاه‌های جنگلی در حفظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری و جلوگیری از انقراض فون و فلور، مورد توجه زیادی قرار گرفته‌اند. در این میان ذخیره‌گاه جنگلی فندقلو با وسعت ۹۱۳ هکتار، بزرگترین ذخیره‌گاه گونه فندق کشور محسوب می‌شود که در شمال شرقی اردبیل و در محدوده شهرستان نمین قرار دارد. این جنگل از نظر موقعیت مکانی، شرایط اقلیمی و رویشگاهی، یک جنگل گذر (اکوتون) از جنگل‌های هیرکانی به جنگل‌های ارسباران محسوب می‌شود؛ به همین دلیل از نظر تنوع و ترکیب پوشش گیاهی از غنای گونه‌ای زیادی برخوردار است . متاسفانه در سال‌های اخیر تبدیل کاربری جنگلی و مرتعی به زراعت، چرای دام، آتش‌سوزی عمدی و قطع درختان برای زغالگیری و استفاده هیزمی از عامل‌های تاثیرگذار در تخریب و از بین رفتن این ذخیره‌گاه ارزشمند بوده است.

وی افزود: از آنجا که پایداری طولانی مدت اکوسیستم‌های جنگلی وابسته به حفظ کیفیت خاک است، آگاهی از وضعیت خاک مناطق جنگلی و بررسی آثار فعالیت‌های انسانی صورت گرفته بر ویژگی‏های خاک بسیار مهم است .

ویژگی‌های خاک جنگل شامل کمیت و کیفیت وابسته به کنش‌های پیچیده اقلیمی، نوع خاک، مدیریت و گونه درخت در چرخه عناصر بین خاک و درخت است از این رو پایدار بودن یک جنگل مستلزم حفظ عناصر غذایی در آن است و گونه‌های مختلف درختی در غنی‌سازی خاک‌ها از نظر عناصر غذایی تاثیر زیای دارند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل خاطر نشان کرد: بر همین اساس، پروژه سنجش و پایش خاک توده‌های جنگلی فندق در استان در دو منطقه جنگلی فندقلوی اردبیل توسط همکاران بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز با هدف دستیابی به ویژگی‏ هایی از خاک توده‌های مورد بررسی برای پایش درازمدت، تعیین حدود بهینه ویژگی‌های خاک در توده‌های جنگلی و تاثیر گونه‌های مختلف بر ویژگی‏ های خاک جنگل در دست مطالعه است.