اولویت بررسی چالشها یا فرصتهای اقتصادی استان؟
به گزارش دریافتی از دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، در ابتدای جلسه دکتر حبیب انصاری سامانی دبیر کانون، ضمن مروری بر شرح وظایف و اختیارات کانون¬ تفکر، دستور کار جلسه را «تعیین دستور کار آتی کانون» بیان و از اعضا درخواست کرد پیشنهادات خود را مطرح کنند.
در ادامه، دکتر مهدی حاج امینی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، با توجه به جمع بندی جلسات کانون تا کنون پیشنهاد ورود به مباحث اصلی از جلسه بعد و تقسیم کانون به کارگروههای تخصصی را مطرح کرد.
مهندس میثم کوچکزاده معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان یزد، پیشنهاد آسیب شناسی مباحث مربوط به کانون در گام اول و تعیین حوزه هایی که کانون می تواند در آنها تاثیرگذار باشد در گام بعد را مطرح کرد.
مهندس حمیدعلی بیگی نیز پیشنهاد ایفای رسالت فرا اجتماعی، تامل در باب دیدگاههای متفاوت در حوزههای مختلف و ورود به عرصه عمل برای کانون را داد و به این نکته تاکید کرد که اقتصاد دانش بنیان مبتنی بر نیاز و فناوری استان است نه دانش صِرف.
دکتر عباس علوی راد نیز با مروری بر وضعیت شاخصهای مرتبط با صنعت فولاد استان یزد، لازمه موفقیت کانون را ورود به مسائل حاد اقتصادی استان مانند بیکاری، پرهیز از طرح مباحث آکادمیک صِرف و استفاده از دانش برای حل مشکلات اقتصادی استان دانست.
سپس مهندس امیر شریف یزدی از مرکز پژوهشهای خورشیدی یزد ضمن بررسی تاثیر علل غیراقتصادی در گسترش شبکه برق AC به عنوان یک مثال، پیشنهاد بررسی دقیقتر اقتصاد غیر پولی با تمرکز بر سطحهای پایینی اقتصاد را مطرح کرد.
دکتر سید مهدی حسینی المدرسی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز پیشنهاد کار بر روی ساختار و فرهنگ برای ایجاد اثرگذاری در سایر حوزهها را مطرح و تقدم و تاخر قائل شدن برای اهداف را باعث عملکرد ناموفق در آینده دانست. وی همچنین پیشنهاد گفتگو در مورد شرایط ایجاد رقابت پذیری در بازار اقتصادی فعلی و گفت و گو در مورد مباحث کلیدی استان مانند خصوصی سازی را مطرح کرد.
سپس مهندس سید علی اکبر کلانتر از خانه صنعت و معدن استان یزد ارائه تعریفی واحد و جامع از مفهوم اقتصاد دانش بنیان را لازمه کانون دانست.
وی همچنین با اشاره به مزایای صنعت در استان یزد مانند ایجاد اشتغال نزدیک به ۵۰ درصدی با مصرف نزدیک به ۷ درصد منابع آب استان، بازنگری در صنعت و رقابت پذیر کردن آن با توجه به شعار حمایت از کالای ایرانی را ضروری دانست.
دکتر کاظم یاوری عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با تاکید بر ضرورت پویایی و مسئله محوری کانون، اظهار داشت: کانون باید بستری برای بررسی و طرح دیدگاههای انتقادی در مورد مسائل و معضلات اقتصادی استان باشد و در آن، ایدههای جدید مطرح شود.
وی همچنین پیشنهاد بحث در مورد طرح انتقال صنایع استان به حاشیه خلیج فارس در کانون را برای بررسی در جلسات بعد مطرح کرد.
در ادامه دکتر محمد حسین سرایی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، پیشنهاد آسیبب شناسی مزیتهای نسبی اقتصادی استان، بررسی پدیده مهاجرت خاکستری و دلایل تمرکز صنایع در بخشهای خاص استان را مطرح کرد.
مهندس محمد سپهر عضو هیئت علمی دانشگاه امام جواد و رئیس صندوق پژوهش و فناوری استان یزد، با تاکید بر اهمیت تمرکز بر مفهوم اقتصاد دانش بنیان و فرصتهایی که می تواند برای اقتصاد یزد داشته باشد، لازمه موفقیت کانون را ایجاد بستری برای حل مسائل و معضلات استان در همه حوزههای اقتصادی و ایجاد اثرگذاری دانست.
دکتر سعید عطار عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با تاکید بر دو نگاه حداقلی (کاربست دانش در حل چالشهای استان) و نگاه حداکثری (تمرکز بر دانشی شدن اقتصاد و اقتصاد دانش محور)، پیشنهاد کرد با توجه به وضعیت کنونی اقتصاد استان، رویکرد اول می تواند در کوتاه و میان مدت، جهت گیری اصلی کانون و رویکرد دوم، جهت گیری بلندمدت آن باشد.
وی با مرور تجربیات کانونهای تفکر در دنیا، کانون تفکر اقتصاد دانش بنیان را به لحاظ موضوعی، نظام مند (یعنی طرح زنجیره وار چالشهای اولویت دار اقتصادی استان)، به لحاظ محتوایی، مساله محور و به لحاظ خروجی، حل المسائلی دانست و بر این نکته تاکید کرد که قاعدتا کانون باید مساله محور باشد.
سپس مهندس اکرم فداکار مدیرکل ICT استان یزد با اشاره به جایگاه کشور در زمینه مباحث اقتصاد فضا، مهمترین کار کانون در مراحل ابتدایی را ایجاد اجماع بر سر مسائل و اولویت بندی آنها، انتشار نتیجه اجماع برای عموم و طرح نتایج بررسی های کانون در میان سیاستگذاران اقتصادی استان دانست و اظهار داشت باید مشخص کنیم چگونه با دانش میتوانیم معظلات استان را حل کنیم.
در ادامه جلسه دکتر مرتضی محمودی میمند عضو هیئت علمی دانششگاه امام جواد پیشنهاد کار بر روی مباحث اقتصاد بی وزن و بی اطلاعات استان توسط کانون به مثابه یک خرد جمعی، مهندس مجتبی امراللهی از پارک علم و فناوری یزد ضرورت توجه بیشتر به حوزه علوم انسانی و جایگزینی نگاه ثروت محور فعلی با نگاه اجتماع محور، دکتر معصومه طباطبایی از دانشگاه آزاد اسلامی بر آسیب شناسی مباحث دو جلسه گذشته برای ایجاد ثبات و وحدت رویه در کانون، مهندس امیراحمد سمیعی پیشگامان از مدیران شرکت پیشگامان کویر یزد در مورد اهمیت ابلاغ تصمیمات به مقامات استانی، ضرورت توجه به همگرایی در مسائل اصلی اقتصادی استان و نقش تضارب آراء در پیشبرد مباحث کانون را مطرح کردند.
در انتهای جلسه نیز دکتر انصاری با ارائه یک جمع بندی کلی از مباحث مطرح شده توسط اعضای کانون، مسئله اشتغال، جایگاه شرکتهای دانش بنیان در اقتصاد استان و چالشها و فرصتهای پیش روی اقتصاد بی وزن استان را از دغدغههای مورد تاکید اکثر اعضا برشمرد.
در این نشست، مهندس محسن بهجت نماینده شرکت شهرکهای صنعتی، دکتر علی اکبر تدین عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، دکتر محمدرضا مشاهیری رئیس کمیسیون آموزش، پژوهش و فناوری اتاق بازرگانی استان یزد، مهندس محمد رحیمی یزدی کارشناس شرکت تدبیر و توسعه پرنیان و علیرضا ابهجی از پارک علم و فناوری یزد نیز حضور داشتند.