جایگاه نخست ایران در منطقه در دو نمایهنامه «وبآوساینس» و «اسکوپوس»
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، دکتر سیروس علیدوستی، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در این خصوص گفت: گزارش «نمای نمایههای استنادی ۲۰۱۷: جایگاه ایران در نمایههای استنادی جهانی» که توسط پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برای بازنمایی چکیدهای از گزارش دو نمایه جهانی «وبآوساینس» و «اسکوپوس» منتشر شده جایگاه ایران در این دو نمایه در سال ۲۰۱۷ پایش شده است و دادههای این گزارش در پایان اسفند ماه ۱۳۹۶ گردآوری شدهاند.
وی با تاکید بر اینکه این گزارش روند سالانه جایگاه ایران در این نمایهها را نیز ارائه میکند، افزود: شمار انتشارات، شمار استنادها، سرانه استناد به انتشارات (سالانه)، سرانه استناد به انتشارات (پنج ساله)، شاخص «اچ»، همکاری علمی جهانی، شمار مقالههای داغ، و شمار مقالههای پراستناد از محورهای کلیدی این گزارش هستند.
رئیس ایرانداک گفت: بر پایه گزارش تازه سامانه «نما»، رتبه ایران از دیدگاه شمار انتشارات در نمایهنامه «وبآوساینس» ۱۷ است که نسبت به سال ۲۰۱۶ پیشرفت داشته است. همچنین رتبه ایران در شمار انتشارات در سال ۲۰۱۷ در نمایه «اسکوپوس» ۱۶ است و از دیدگاه شمار استنادها در نمایه اسکوپوس، در جایگاه ۱۸ جهان قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: سرانه سالانه استناد به انتشارات پژوهشگران ایرانی در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۰.۹۶ بوده که کشور ایران را در جایگاه ۱۲۷ جهان و ۹ منطقه جای داده و نسبت به سال ۲۰۱۵ پیشرفت چشمگیری داشته است. این در حالی است که سرانه استناد به انتشارات پدیدآوران ایرانی در پنج سال گذشته ۴.۲۷ بوده که نسبت به ویرایش پیشین این شاخص رشد داشته است (میانگین پیشین ۳.۸۴).
دکتر علیدوستی گفت: گزارش ۲۰۱۷ نمایهنامههای استنادی نشان میدهد که شاخص «اچ» ایران تا پایان ۲۰۱۶ برابر ۲۳۴ بوده که از این دیدگاه ایران در جایگاه ۴۲ جهان و چهارم منطقه ایستاده است.
وی ادامه داد: همکاری علمی پژوهشگران ایرانی با پژوهشگران خارج از کشور در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۲۵.۶۳ درصد بوده است که در مقایسه با ۲۳.۷۴ درصد سال پیش رشد داشته است. ایران بیشترین همکاریهای علمی را در سال ۲۰۱۷ با کشورهای آمریکا، کانادا، ایتالیا، انگلستان، آلمان، استرالیا، مالزی، چین، و اسپانیا داشته است.
دکتر علیدوستی افزود: گزارش ۲۰۱۷ نمایه «وبآوساینس» نشان میدهد که ایران ۹۰ مقاله داغ در این پایگاه داشته که نسبت به گزارش پیشین ۲۵ مقاله افزایش داشته است. از دیدگاه انتشار مقالههای داغ ایران در جایگاه ۲۴ جهان و پس از عربستان سعودی در جایگاه دوم منطقه جای گرفته است.
وی افزود: در گزارش ۲۰۱۷ «وبآوساینس» نشان میدهد که ۱۶۹۵ مقاله پژوهشگران ایرانی پراستناد شده است که نسبت به ۱۲۷۶ مقاله در ویرایش پیشین پیشرفت داشته است. از دیدگاه انتشار مقالههای پراستناد ایران در جایگاه ۳۲ جهان و سوم منطقه جای گرفته است.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با پشتیبانی دبیرخانه شورایعالی عتف، با راهاندازی سامانه «نما» (جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان) میکوشد نتایج نظامهای گوناگون ارزیابی علم، فناوری، و نوآوری را پایش کند و گزارشهای کاربردی گوناگونی را در اختیار سیاستگذاران بگذارد. سامانه «نما» در نشانی NEMA.IRANDOC.AC.IR در دسترس همگان است.
ل.م ۵۴/ ع. ع ۵۷