پخش برنامه تلویزیونی با موضوع تهیه خوراک کامل برای تغذیه دام در شرایط خشکسالی از شبکه رویش با حضور عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل برنامه تلویزیونی با موضوع تهیه خوراک کامل برای تغذیه دام در شرایط خشکسالی با حضور عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز روز دوشنبه ۱۵ شهریورماه ۱۴۰۰ از شبکه رویش پخش گردید.
در این برنامه تلویزیونی دکتر صحرایی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز بیان داشت: دستیابی به حداکثر بازده بیولوژیکی و تغذیه ای، از اهداف مهم پرورش حیوانات به شمار می رود. در پرورش دام جهت کاهش هزینه های تولیدی یا عدم دسترسی به مواد خوراکی با کیفیت بالا، استفاده از محصولات فرعی زراعی، به عنوان خوراک دام از اهمیت ویژه برخوردار است.
وی به راهکارهای مختلف برای بهبود بهره وری در پرورش نشخوارکنندگان اشاره کرد و گفت: تبدیل جیره های غذایی کامل به شکل قطعات مکعبی (بلوک) و پلت در تغذیه دام برای مناطقی که از داشتن مراتع عالی و مرغوب محروم هستند، روش مناسبی است. میزان کشت سیبزمینی در کشور ۱۴۸ هزار هکتار است و همه ساله در فصل برداشت از هر هکتار ۳.۵ تن پسماند شامل مقادیر قابل توجهی ساقه و برگ، غده های ریز و برخی علف های هرز به جای می ماند که می توان با اعمال روش های فرآوری به نحو مطلوبتری از این علوفه در تغذیه دام ها استفاده کرد. یکی از این روش ها جایگزینی بخشی از قسمت علوفه ای خوراک با این پسماند به شکل بلوک خوراک کامل است.
دکتر صحرایی به ارزش غذایی بخش هوایی سیب زمینی اشاره کرد و افزود: بخش هوایی سیب زمینی در صورت جمع آوری و خشک کردن می تواند به عنوان خوراک زمستانه دام ها مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به ً رطوبت نسبتاً بالای زراعت سیب زمینی و وجود مواد بازدارنده نظیر سولانین، بهتر است آن را به کمک موادی نظیر ملاس خوش خوراک و یا سیلو نمود. توصیه می شود که مدتی قبل از برداشت محصول، قسمت های هوایی زرد شده باشند. معمولاً بخش هوایی قبل برداشت غده، سرزنی شده تا زمان رسیدن نهایی محصول تسریع و باعث افزایش ضخامت پوست آن گردد؛ بنابراین می توان قسمت های هوایی را با هدف استفاده علوفهای برداشت نمود چون میزان فیبر آن مناسب و میزان پروتئین علف سیب زمینی قابل توجه بوده به همین دلیل مشابه علوفه های رایج است.