دانشگاه ارومیه؛ هرهفته یک فناوری، هفته پنجم : نانوسلولز باکتریایی (Bacterial Nanocellulose)
دانشگاه ارومیه؛ هرهفته یک فناوری
مدیریت فناوری و ارتباط با جامعه دانشگاه ارومیه در نظر دارد نسبت به معرفی فناوریهای تولید شده در این دانشگاه اقدام نماید. در این راستا و در قالب برنامه «دانشگاه ارومیه؛ هر هفته یک فناوری» به صورت هفتگی، فناوریهای تولید شده توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه معرفی خواهد شد. اجرای این برنامه قدمی موثر در شناساندن فناوریهای تولید شده توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه و کمک به بازاریابی و فروش محصولات فناورانه دانشگاه خواهد بود .
هفته پنجم
عنوان فناوری
نانوسلولز باکتریایی ( Bacterial Nanocellulose )
مهران مرادی- دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه
گرایش تخصصی: تهیه و تولید بسته بندیهای فعال و هوشمند مواد غذایی
نانوسلولز اصطلاحی است که به سلولز با فیبری با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر اطلاق میگردد و به سه شکل نانوکریستال، نانوفیبر سلولز و نانوسلولز باکتریایی تقسیم میگردد. نانوسلولز باکتریایی، ترکیبی طبیعی و منحصر به فردی از زنجیرههای ۱،۴ بتا-گلوکان است که توسط گونههای مختلف باکتریایی سنتز میگردد. اگرچه فرمول مولکولی سلولز باکتریایی (C۶H۱۰O۵)n مشابه سلولزهای گیاهی است، اما فاقد موادی همچون لیگنین، همی سلولز و پکتین است. از طرفی، آرایش فضایی فیبریلهای آن سبب شده است که شاخصهای تبلور آن تا ۸۵ درصد افزایش یابد. از دیگر خصوصیات منحصر به فرد سلولز باکتریایی، درجه بالایی از پلیمریزاسیون و قدرت کشش قابل توجه آن به دلیل ساختار شبکه مانند نانوسلولز باکتریایی است. قدرت نگهداری آب در این ماده، ۲۰۰ برابر وزن خشک پلیمر است. تخلخل و قدرت جذب بالا و داشتن گروه های هیدروکسیل زیاد در کنار قابلیت اصلاح این ساختار با انواع گروههای عاملی و نانوساختارهای دیگر باعث شده است که نانوسلولز باکتریایی توجه اغلب پژوهشگران در حوزههای مختلف را به خود جلب کند. از طرفی این ساختار در اشکال مرطوب و خشک به دلیل خصوصیات مکانیکی مناسب، تخلخل و قدرت جذب آب بالا، تجزیه پذیری و سازگاری زیستی مطلوب مورد توجه صنایع مختلف قرار گرفته است.
سفید و شفاف
فیبرهای سلولزی در سطح نانو
متخلخل
قابلیت جذب طیف وسیع از ترکیبات عملگرا ( ضدالتهاب، ضدمیکروب و...)
تنوع در ابعاد و شکل
قابل عرضه در دو شکل مرطوب و خشک
قابلیت شکلگیری در هر سایز و ابعاد در حین سنتز
با قابلیت نگهداری طولانی مدت (بیش از ۲ سال)