تغییر در کارکرد قبلی افراد، ممکن است، نشانه افسردگی باشد
به گفته فاطمه نظری، کارشناس مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، نشانه هایی رفتاری برای افسردگی مطرح است و اگر فردی، حداقل پنج مورد از آن ها را در یک دوره دو هفته ای داشته باشد، یعنی نشانه ای از تغییر در کارکرد قبلی فرد مشاهده شود، لازم است آن فرد، برای درمان افسردگی خود اقدام کند.
خُلق افسرده، کاهش محسوس علاقه مندی و یا لذت در فعالیت ها، کاهش قابل ملاحظه وزن یا افزایش وزن بدون برنامه رژیم غذایی، کاهش یا افزایش اشتها تقریبا هر روز، کم خوابی یا پُرخوابی و کندی روانی - حرکتی تقریبا هر روز و احساس خستگی یا از دست دادن انرژی، برخی از این نشانه هاست که این کارشناس به آن ها اشاره کرد.
وی سایر نشانه ها را احساس بی ارزشی یا احساس تقصیر مفرط و نامتناسب، کاهش توانایی تفکر یا تمرکز یا احساس بلاتصمیمی(دو دلی)، افکار عود کننده درباره مرگ(نه فقط ترس از مردن)، فکر مکرر خودکشی بدون هیچ نقشه خاصی یا اقدام به خودکشی و یا داشتن نقشه ای اختصاصی برای خودکشی دانست.
افسردگی، ناشی از تنش های زندگی
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان قزوین با بیان اینکه احساس افسرده و غمگین بودن، واکنش طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دستدادن چیزها و افرادی است که فرد به آن ها علاقه دارد، گفت: زمانی که این احساس غم و اندوه شدید، بیامیدی و بیارزشی بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، فرد دچار بیماری افسردگی شده است که این حس می تواند به خاطر تنشهای زندگی، همچون: داغداری، مشکلات مالی و مسکن و یا مشکلات در روابط اجتماعی به وجود آید، اما برای برخی افراد، مشکلات وخیمتر و زندگی عادی برایشان دشوارتر میشود.
داروهای ضد افسردگی، اعتیادآور نیستند
این کارشناس سلامت روان اذعان کرد: درمان از طریق داروهای ضد افسردگی، توسط پزشکان عمومی و یا روانپزشکان، با تاثیر روی هورمونهای مغز، سبب بهبود افسردگی می شوند و برخلاف عقیده عموم، داروهای ضد افسردگی، اعتیادآور نیستند.
وی اظهار کرد که پس از گذشت چند ماه، زمانی که علائم افسردگی فروکش کند، با مشورت پزشک میتوان مصرف داروها را متوقف کرد. نظری هشدار داد که شروع و قطع داروهای ضد افسردگی به صورت خود تجویزی و بدون نظر پزشک، می تواند اثرات مخربی را ایجاد کند، پس باید توجه کرد که در این حوزه، فقط پزشکان و روانپزشکانی که شما را ملاقات کره اند، مرجع تشخیص هستند.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان قزوین توصیه کرد: برای درمان افسردگی، حتما درمان هایی که شامل درمان دارویی و درمان روانشناختی هستند را همراه با هم دریافت کنید و اگر فکر میکنید که ممکن است افسرده باشید، پزشک عمومی در نزدیک ترین مرکز خدمات جامع سلامت محل سکونتتان، بهترین فردی است که در وهله اول میتوانید با او صحبت کنید، زیرا در صورت نیاز، پزشک علاوه بر شروع درمان دارویی، شما را برای دریافت خدمات روانشناختی، به کارشناس سلامت روان در مرکز خدمات جامع سلامت ارجاع می دهد.