عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

برگزاری روز مزرعه بادام زمینی با عنوان «اصلاح الگوی کاشت بادام‌زمینی با کشت دو ردیف روی پشته در مغان»

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل برنامه روز مزرعه بادام زمینی با عنوان «اصلاح الگوی کاشت بادام‌زمینی با کشت دو ردیف روی پشته در مغان» در روز دوشنبه ۱۱ مردادماه ۱۴۰۰ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مغان توسط دکتر جبراییل تقی نژاد عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز برگزار شد.

در این برنامه کارشناسان و مروجان و بهره‌برداران مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بیله سوار از طرح تحقیقاتی با آرایش کاشت مختلف بادام زمینی بازدید و مجری پروژه مزایا و معایب روش‌های مختلف کشت بادام زمینی را تشریح کرد.

وی در این برنامه گفت: بادام زمینی گیاهی است که در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت می‌شود و از نظر کیفیت روغن و پروتئین بسیار غنی بوده و ۷۰ درصد در روغن‌گیری و ۳۰ درصد مصارفی مانند آجیل و قنادی در وعده غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کشت بادام زمینی در منطقه مغان از سال زراعی ۱۳۹۱-۱۳۹۰ در الگوی کاشت زارعین منطقه قرار گرفته است. علیرغم چالش­های زیاد، به دلیل اقتصادی بودن و سازگاری مطلوب با شرایط آب و هوایی مغان مورد رغبت کشاورزان است. در شرایط مرسوم معمولاً برای کاشت مکانیزه بادام زمینی از انواع ردیف‌کارهای مختلف با کشت یک ردیف روی پشته ۷۵ سانتی‌متر استفاده می‌شود. در روش جدید کشت، آرایش کاشت زیگزاگی دو ردیف روی پشته بادم زمینی با ردیف‌کار (تراشکده) بر روی ردیف ۷۵ سانتی‌متر با مخزن بذر دو صفحه‌ای مجزا انجام شد. از مزایای این سیستم کاشت ضمن استفاده حداکثری از سطح مزرعه از مشکل اصلی بد سبزی این محصول که کشاورزان منطقه به دلیل نبود ارقام مناسب در بیشتر موارد با کشت مجدد مرتفع می‌گردد. همچنین نتایج سال اول نشان دهنده برتری عملکرد (حدود ۱۰ درصد) و اجزای عملکرد بادام زمینی در سیستم کاشت جدید نسبت به روش مرسوم داشته است. همچنین افزایش چشمگیر سطح زیر کشت بادام‌زمینی (حدود ۷۰۰۰ هکتار)، در سال زراعی ۱۳۹۸، در شهرستان پارس‌آباد مغان، رتبه اول کشت و تولید بادام ­زمینی (بیش از ۳۰۰۰۰ تن محصول با متوسط عملکرد ۴۳۰۰ کیلوگرم در هکتار) به این شهرستان اختصاص یافت.