عمومی | دانشگاه علوم پزشکی ایران

ایجاد و توسعه یک سیستم توصیه گر برای کاهش ایرادات مقاله نویسی و تسهیل داوری

ایجاد و توسعه یک سیستم توصیه گر برای کاهش ایرادات مقاله نویسی و تسهیل داوری
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران از تلاش برای ایجاد و توسعه یک سیستم توصیه گر برای جلوگیری از اشتباهات رایج در مقاله نویسی و تسهیل داوری مقالات خبر داد.
دکتر شهرام صدقی؛ عضو هیات علمی گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه ایران در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه با بیان این خبر گفت : از آنجا که داوری مقالات برای انتشار در نشریات علمی فرایندی زمان بر است و از طرفی بسیاری از ایرادات در مقالات ارسالی برای داوری تکراری است، به این فکر افتادیم که در پژوهشی به بررسی ایرادات پر تکرار در مقالات نشریات علوم پزشکی بپردازیم و با طراحی سیستمی هوشمند توصیه گر کار داوری مقالات را نیز آسان تر کنیم به نحوی که با قرار دادن جملات پیش فرض به صورت افزونه در این سیستم، کاربر بتواند با انتخاب مناسب ترین جمله و ویرایش جزییات آن به سادگی مطالب مورد نظر خود را برای نویسنده مقاله آماده کند.
وی در خصوص نحوه نگارش این مقاله گفت: این مقاله حاصل بررسی بیش از ۳ هزار مقاله است که به مطالعه ایرادات شایع در مقالات نشریات علوم پزشکی و نیز ۷۰ مقاله که به ایرادات شایع از نگاه داوران پرداخته بودند. ما ۷۰۰ ایراد شایع را شناسایی کردیم که ۱۵ مورد آن قابلیت استفاده در پروتکل های عملیاتی در چک لیست پروتکل تدوین پروپوزال را دارد. در فاز اول ایرادات شایع شناسایی و سپس در سه دسته اصلی شامل ایرادات مقدمه نویسی، روش شناسی پژوهش و بخش نتیجه گیری و یافته ها، دسته بندی شد.
دکتر صدقی افزود: نتایج این پژوهش که به صورت تیمی با مشارکت همکارانم دکتر حبیب الله اصغری، دکتر لیلا نعمتی انارکی و سمیرا سلیمانپور دانشجوی دوره دکتری انجام شد به صورت مقاله ای با عنوان "ارائه سیستم توصیه گر داوری مقاله های علمی" در نشریه معتبر " Accountability in Research " منتشر شد و در حال حاضر در حال طراحی سیستم توصیه گر هستیم.
وی در خصوص کاربرد نتایج این پژوهش تصریح کرد: این مقاله می تواند بسیار مورد استفاده دانشجویان و اساتید حوزه سلامت مورد استفاده قرار بگیرد تا ایرادات شایع در نشر مقالات پزشکی کمتر شود.
عضو هیات علمی گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه ایران در خصوص پر ایرادترین بخش مقالات نگارش شده گفت: در حوزه سلامت مشکلات مقالات بر خلاف تصور رایج، ناشی از آیین نگارش انگلیسی نیست و عمده ایرادات در همه جای دنیا از جمله کشور ما در موضوع روش شناسی است که می  طلبد در ابتدای پژوهشها با استفاده از متخصصان و دقت در مرحله نگارش پروپوزال اشکالات در این بخش کمتر شود.
وی ابراز آمادگی کرد این سیستم که هم اکنون در حال طراحی است، با حمایت دانشگاه تکمیل و در قالب افزونه و به صورت پایلوت، بر روی سامانه داوری مجلات دانشگاه عملیاتی شود تا مورد استفاده اساتید، دانشجویان دانشگاه و پژوهشگران قرار گیرد.
دکتر صدقی تاکید کرد: این محصول می تواند به عنوان یه محصول دانش بنیان تجاری سازی شود.
خبر: مجید نظامی