عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

از پسوریازیس چه می دانید؟ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۳

به گزارش وبدا جهرم، دکتر سمانه همایی متخصص روماتولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم درباره بیماری پسوریازیس می گوید: پسوریازیس یا بیماری صدف، بیماری پوستی مزمنی است که خودش را با ضایعات قرمز و ملتهب در پوست نشان می دهد. این ضایعات با پوسته های نقره ای رنگ پوشانده شده اند.


وی بیان می کند: این بیماری مردان و زنان را به یک نسبت درگیر می کند در بزرگسالان بیشتر است اما بچه ها  هم ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.

علت این بیماری به طور کامل شناخته نشده است و لی ژنتیک نقش بسیار مهمی در ایجاد این بیماری دارد. عوامل محیطی مانند استرس، جراحی، سیگار، ضربه، هورمون ها، عفونت، چاقی، برخی داروها و غیره می توانند در ایجاد این بیماری تاثیرگذار باشند.

این بیماری بیشتر پوست نواحی سر، ناحیه تناسلی، آرنج ها، زانوها و چین های بدن را درگیر می کند اما می تواند باعث تغییر در ناخن ها به صورت شیاردار شدن، حفره دار شدن و نیز شکنندگی و پوسته شدن آنها شود.

وی با اشاره به این مطلب که  چرا این بیماری برای روماتولوژیست ها مهم است می گوید: ممکن است افرادی که به این بیماری مبتلا هستند( ۵ تا ۳۰ درصد) دچار درگیری مفصلی شوند.

در بیشتر بیماران علائم پوستی قبل از علائم مفصلی بروز می کند.


وی در ادامه می گوید: این بیماری نه تنها می تواند مفاصل محیطی بدن مثل دست و پا را به چندین شکل مختلف درگیر کند بلکه می تواند باعث ایجاد التهاب در اسکلت محوری مثل ستون فقرات و لگن شود. التهاب در محل اتصال تاندون به استخوان در این بیماری باعث درد در مچ و کف پا می شود.

به گفته وی مشکل دیگری که ممکن است ایجاد گردد، التهاب و قرمزی در چشم ها است.


دکتر همایی می گوید: اگر مبتلا به این بیماری  در خود یا خانواده هستید در صورت بروز هر یک از علائم ذکر شده پزشک خود را در جریان بگذارید و این قضیه بسیار اهمیت دارد چرا که درگیری هر یک از اندام های ذکر شده ممکن است نوع درمان شما را تا حدی تغییر دهد.

وی در ادامه بیان می کند: بهترین کار برای کنترل این بیماری همکاری نزدیک با پزشک و مصرف به موقع داروها است. همین طور این بیماران می بایست رژیم غذایی سالمی داشته باشند. از خشک شدن پوست خود جلوگیری کرده و از کرم های آبرسان و ضد آفتاب مناسب استفاده کنند.

به دلیل اینکه این بیماری تا حد زیادی ژنتیکی است نمی توان جلو بروز آن را گرفت ولی با رعایت عوامل تشدید کننده می توان شدت علائم را کنترل کرد.

وی اضافه می کند: از آنجایی که ضربه در ایجاد ضایعات پوستی نقش دارد این بیماران باید مراقب باشند به پوستشان ضربه وارد نشود و اگر سیگاری هستند در اسرع وقت سیگار را ترک کنند.


این متخصص روماتولوژی با اشاره به باید ها و نباید های تغذیه برای بیماران مبتلا به پسوریازیس گفت:  میوه هایی از قبیل گیلاس، انواع توت ها، سبزیجات با برگ های سبز، ماهی های غنی از امگا۳ مانند سالمون، ساردین و ..، ادویه های حاوی آنتی اکسیدان مانند آویشن، مریم گلی، زیره، زنجبیل، روغن هایی که برای قلب مفید هستند مانند روغن زیتون، روغن نارگیل، دانه ها و مغزیجات، آنتی اکسیدان هایی از قبیل ویتامین C، ویتامینE، ویتامین B۱۲، بتاکاروتن و سلنیوم پیشنهاد می شود.

به گفته وی خوراکی ها و نوشیدنی هایی که تا حد امکان این بیماران باید از آن اجتناب کنند شامل غذاهای پروسس شده، چربی های موجود در گوشت قرمز، لبنیات، صیفی جاتی مانند بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی و فلفل، مواد غذایی حاوی گلوتن، خانواده مرکبات و الکل است.

وی در ادامه می گوید: توجه داشته باشید تنها تاثیرات برخی از این غذا ها روی بیماری پسوریازیس مورد بررسی قرار گرفته که آن هم به طور ۱۰۰ درصد اثبات نشده است؛ بنابراین هیچ باید و نباید قاطعی برای تغذیه در بیماری پسوریازیس وجود ندارد پس در خوردن هیچ خوراکی حتی مفید افراط نکنید.

نکته مهم دیگر در مورد این بیماری اینکه سلول های چربی در بدن، پروتئین هایی را می سازند که خود حالت التهابی ایجاد می کنند پس عجیب نیست که کاهش وزن کمک زیادی به کاهش التهاب و بهبود علائم در این بیماران بکند.