برنامههای حمایتی از کتابفروشیها
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای انتقال مکتوب تجارب و دستاوردهای خود در حوزههای مختلف فرهنگی به نسلهای بعدی، گزارش تجربهها و فعالیتهای خود در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ را در گفتوگو با مدیران، کارشناسان و دستاندرکاران دستگاه بزرگ فرهنگی کشوربا عنوان «تجربهنگاری» در یک مجموعه ۳۴ جلدی و از طریق همکاری با پژوهشگاه فرهنگ، هنر وارتباطات، منتشر کرده است.
جلد دوم تجربهنگاری با عنوان «برنامههای حمایتی از کتابفروشیها» تلاش میکند کوشش مدیران حوزه کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را درخصوص بررسی وضعیت کتابفروشیها و وارسی چرخه نشر و نیز احیای وضعیت آنها طی سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ را به تصویر بکشد.
در این جلد مطالب مختلفی از؛ مسالهشدن وضعیت کتابفروشیها برای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بدو ورود تا اقدامات حمایتی و اتخاذ رویکردهای حمایتی مدیران این حوزه درخصوص بهبود وضعیت کتابفروشیها میخوانیم.
حضور هفتگی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کتابفروشیها، تصویب آییننامه «تسهیلات کتابفروشیها و مراکز توزیع» جهت اعطای تسهیلات بانکی به آنها، کاهش شیب تند تعطیلی کتابفروشیها و توقف کامل آن در سالهای ۹۵ و ۹۶، رغبت و پای کارآمدن بخش خصوصی پس از حرکتهای حمایتی دولت از این صنف، پیگیری وضعیت حقوقی و صنفی توزیعکنندگان، دعوت به همکاری جدی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشیها، همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نهادهایی چون شهرداری و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جهت معافیت یا تخفیف عوارض کتابفروشیها و نیز معافیت از پرداخت حق بیمه کارفرما برای کتابفروشیهای با کمتر از ۵ کارمند، طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» و «عیدانه کتاب»، ورود کرونا و تابآوری در مقابل آن به کمک طرحهای فصلی، ازجمله موضوعاتی است که در این جلد به آن اشاره شده است.
بخش دیگری از این کتابچه، به روایت کتابفروشان از تجربه طرحهای فصلی اختصاص دارد که در آن، تجربیات کتابفروشیهای «فرازمند» از رشت، «خانه فرهنگ و هنر گویا» خیابان کریمخان، «دنیای کتاب» قم و «جیحون» در خیابان انقلاب آورده شده است.
در پایان این جلد، انتقادات مطرحشده درخصوص طرحهای حمایتی ازجمله طرحهای فصلی و پاسخهایی که به آنها داده شده و نیز، افق و چشمانداز این طرحها از نگاه متولیان و بانیان آن، خواندنی است.