عمومی | پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

سخنرانی علمی با موضوع فرمولاسیون آنزیم های هیدرولازی برای استفاده در صنعت شوینده و کشاورزی برگزار شد

در ادامه سلسله سخنرانی های علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سخنرانی علمی با عنوان «فرمولاسیون آنزیم‌های هیدرولازی به منظور استفاده در صنعت» در قالب وبینار برگزار شد .

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این سخنرانی علمی که روز یکشنبه ۲۰ تیرماه توسط دکتر فریبا دشتستانی دانشجوی دوره پسا دکتری پژوهشگاه ارائه شد در خصوص فرمولاسیون دو آنزیم هیدرولازی زایلاناز و پروتئاز تولید شده در بخش نانوتکنولوژی پژوهشگاه توضیحاتی داده شد.

دکتر دشتستانی در این سخنرانی خاطرنشان کرد: طی پروژه‌ای که در بخش نانوتکنولوژی در حال اجرا می باشد برای دو نوع آنزیم هیدرولازی زایلاناز و پروتئاز با توجه به نوع کاربردشان به ترتیب در حوزه خوراک طیور و حوزه شوینده در مقیاس آزمایشگاهی، فرمولاسیون موثر و پایدار ارائه شده است .

دکتر دشتستانی تصریح کرد: از آنجایی که بدن پرندگان قادر به تولید آنزیم کافی برای شکستن کامل فیبر موجود در خوراک نبوده و نیاز به مصرف برخی آنزیم‌ها از طریق خوراک مصرفی دارند، با تولید آنزیم هیدرولازی زایلاناز ضمن کاهش هزینه خوراک به بهبود شرایط فیزیولوژیکی پرنده و حفظ محیط زیست کمک می‌شود .

وی اضافه کرد: برای این که آنزیم‌ها به پتانسیل کاملشان برای استفاده در صنعت خوراک برسند، باید از تغییرات دما، رطوبت و نور و شرایط محیطی دستگاه گوارش نظیر تغییرات (اسیدیته پایین در حضور آنزیم های گوارشی) پایدار باشد. در این طرح با استفاده از نانومواد زیست سازگار بستری مناسب برای قرارگیری آنزیم ها فراهم شده است.

دکتر دشتستانی با بیان این که به منظور کنترل رهایش این آنزیم به عنوان مکمل خوراک طیور در دستگاه گوارش و محافظت در برابر آنزیم های گوارشی، آنزیم زایلاناز به صورت انکپسوله تهیه شده تصریح کرد: تمامی ترکیبات استفاده شده برای این فرمولاسیون زیست سازگار بوده و تاییدیه سازمان غذا و دارو را برای استفاده در خوراک طیور را دارا می باشد .

وی در توضیح فرمولاسیون آنزیم پروتئاز نیز که در پودر شوینده استفاده می‌شود گفت: آنزیم ها به دلیل تاثیری که در بهبود کارایی تمیزکنندگی مواد شوینده، کوتاه کردن زمان شستشو و کاهش مصرف انرژی و آب، ایجاد پساب های سازگار با محیط زیست و مراقبت از پارچه دارند، مدت هاست که مورد توجه صنعت مواد شوینده قرار گرفته‌اند.

عمر کوتاه، پایداری کم، غیرفعال سازی آنزیم به دلایل آزاد شدن پراکسید هیدروژن از مواد شیمیایی سفیدکننده، رطوبت، تجزیه خودبخودی (autolysis) آنزیم و pH بالا در حین شستشو از محدودیت های اصلی استفاده از آنزیم پروتئاز در ترکیبات شوینده است؛ از این رو هدف اصلی از این پروژه، بخش نهایی تهیه آنزیم ها یعنی فرمولاسیون آنزیم های تولید شده به منظور عرضه به صنعت است .