نشست های تخصصی بررسی طرح ها و پروژه های پژوهشی
در اولین جلسه از سلسله جلسات بررسی فعالیت ها و طرح و پروژه های پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از زمان تصدی ریاست جدید پژوهشگاه، بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی به ارایه برنامه ها، فعالیت ها، پروژه های تحقیقاتی و دستاوردهای خود پرداخت .
در این جلسه که با حضور ریاست پژوهشگاه، معاونین پژوهشی و فناوری، مدیر امور پژوهشی، به صورت مجازی تشکیل گردید، ابتدا آقای دکتر ناخدا رییس بخش ضمن تشکر از ریاست و مسئولان پژوهشگاه برای فرصت ایجاد شده به منظور ارایه برنامه ها و دستاوردهای بخش، گزارش کلی از وضعیت نیروی انسانی و اعضای هیات علمی و برنامه ها و اهداف و دستاوردهای طرح و پروژه های خاتمه یافته و همچنین پروژه های جاری بخش را ارایه نمودند. سپس خانم دکتر کوباز به ارایه گزارش پروژه های خاتمه یافته و در دست اجرای خود شامل پروژه لیلیوم و ارزیابی های فنوتیپی برنج تراریخته برای تحمل به خشکی پرداختند .
در ادامه جلسه آقای دکتر ناخدا گزارش اجرای طرح جامع ارزن برای تحمل به خشکی مشارکت دانشگاه کرمان و بخش خصوصی و همچنین فعالیتهای صورت گرفته روی انواع سورگوم با مشارکت موسسه تحقیقات چغندرقند را در قالب برنامه روز مزرعه بین المللی گیاهان قندی ارایه نمودند.
توجه به چالش های اساسی بخش کشاورزی با توجه به شرایط تغییر اقلیم و بحران آب در کشور، لزوم توجه به گیاهان جایگزین سازگار با اقلیم با بهره وری آب مناسب به منظور تامین امنیت غذایی با تاکید بر تولید پایدار و حفظ محیط زیست، تلاش در جهت بهبود معیشت کشاورزان و بهبود سلامت مصرف کنندگان از مهمترین اهداف بخش تحقیقات فیزیولوژی در تدوین برنامه های پژوهشی بوده است .
در پایان جلسه آقای دکتر گلکاری رئیس پژوهشگاه ضمن تقدیر از تلاش های صورت گرفته توسط همکاران در بخش فیزیولوژی مولکولی به ارایه رهنمودهای لازم برای پیشبرد اهداف تحقیقاتی و ارتقاء جایگاه پژوهشگاه در جامعه از جمله لزوم ارتباط موثر و قوی با بخش خصوصی و کشاورزان و تولیدکنندگان و بخش اجرا در تعامل با سایر موسسات پژوهشی تابعه سازمان و دانشگاه ها پرداختند .
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی طرح اصلاح مولکولی
دومین جلسه از سلسله جلسات بررسی فعالیت ها، طرح ها و پروژه های پژوهشی در حال اجرای پیشرفت پروژه های طرح اصلاح مولکولی ارائه شد.
در این جلسه آقای دکتر قاسم محمدی نژاد مدیر مجری اصلاح مولکولی به ارایه برنامه ها، فعالیت ها، پروژه های تحقیقاتی و دستاوردهای این طرح از زمان تصویب آن پرداختند .
در این جلسه که با حضور آقای دکتر گلکاری ریاست پژوهشگاه، سایر دست اندرکاران برگزار شد، گزارشی کلی از تاریخچه و روند تصویب طرح اصلاح مولکولی در پژوهشگاه و همچنین پروژه های در دست اجرای طرح را ارایه نمودند.
در ادامه جلسه آقایان دکتر محمدی نژاد و دکتر روح الله عبدشاهی از دانشگاه کرمان و دکتر حسنیان خوشرو از موسسه تحقیقات دیم کشور و از مجریان پروژه های طرح اصلاح مولکولی به ترتیب به ارایه گزارش پیشرفت پروژه های اصلاح مولکولی گلرنگ، گندم و نخود پرداختند.
سپس آقای دکتر گلکاری رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی ضمن تشکر از همکاری صمیمانه همکاران و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان و موسسه تحقیقات دیم کشور برای مشارکت فعال در اجرای این طرح با هدف های کاربردی و توسعه ای، اجرای چنین طرحی در پژوهشگاه را با مشارکت تخصص های مختلف به فال نیک گرفته و اظهار امیدواری کردند که این طرح با مشارکت سایر موسسات و دانشگاه ها در آینده نزدیک به صورت گسترده تری اجرا شود.
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی
نشست تخصصی معرفی طرحها و پروژه های تحقیقاتی بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه که با حضور دکتر صابر گلکاری، رئیس پژوهشگاه و اعضای بخش برگزار شد، ابتدا گزارشی اجمالی در معرفی بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی و ماموریت ها و فعالیتهای آن از سوی دکتر مریم هاشمی، رییس بخش ارایه شد و در ادامه اعضای هیئت علمی بخش به تشریح پروژه های در دست اجرای خود پرداختند .
طرح ساخت دستگاه هاضم بیوگاز به سفارش سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان و ارائه کنسرسیوم میکروبی با قابلیت حذف بوی بد از پسماندهای شهری به سفارش شهرداری تهران، طراحی بیوسنسورها با قابلیت تشخیص بیماری ها و سموم و ردیابی مواد، طرح تولید سموم و کودهای زیستی با قابلیت پالایش زیستی، انواع افزودنی ها از جمله آنزیم های مورد استفاده در خوراک دام و آبزیان، تولید فرآورده های زیستی با ارزش از پسماندهای کشاورزی، کلکسیون ذخایر میکروبی کشاورزی و ... از جمله فعالیت ها و طرح های جاری بخش بود که در این نشست معرفی و تشریح شدند .
دکتر گلکاری هم با تقدیر از تلاش های محققان بخش بیوتکنولوژی میکروبی، کاربردی بودن تحقیقات و وجود متقاضی بخش خصوصی را از نقاط قوت این بخش عنوان و بر پیگیری مباحث مربوط به بیوسنسورها در قالب یک برنامه مدون چند ساله در راستای توسعه حسگرها در زمینه تشخیص سموم و بیماری ها و ردیابی مواد مهم از لحاظ ایمنی و ارزش محصولات کشاورزی تاکید کرد .
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی بخش تحقیقات کشت بافت و انتقال ژن
نشست تخصصی گزارش پیشرفت طرحهای انتقال ژن و کشت بافت پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با حضور رئیس و معاونان پژوهشگاه برگزار شد .
در بخش اول این نشست پس از معرفی و گزارش اجمالی فعالیت های بخش توسط دکتر مهران عنایتی شریعت پناهی، رییس بخش انتقال ژن و کشت بافت، روند پیشرفت طرح های تحقیقاتی در حال اجرا در حوزه انتقال ژن توسط اعضای هیات علمی تشریح شد .
در بخش دوم این نشست اعضای هیات علمی فعال در حوزه کشت بافت گزارشی در خصوص پروژه های در دست اجرای خود ارائه کردند .
تولید بذور هیبرید سبزی و صیفی جات از طریق اصلاح معکوس، روش های هاپلوئیدی در گیاه کنجد، برنامه سالم سازی و تکثیر ارقام و پایههای درختان باغی مهم کشور، تولید نهال های ارقام تجاری خرما با استفاده از روش جنین زائی غیر جنسی و طرح های انتقال ژن در گیاهانی مثل برنج ( با هدف افزایش مقاومت به علف کش و کشت در شرایط خشکه کاری)، گلرنگ ( با هدف افزایش روغن و اسیدهای چرب امگا ۳)، کلزا (برداشت فسفات بیشتر از خاک)، گیاهان زینتی و سیب زمینی از جمله پروژه های معرفی شده در نشست تخصصی بخش بودند .
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی بخش زیست شناسی سامانه ها
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بر توسعه طرح های کاربردی در راستای مقابله با تغییرات اقلیمی و ارتقای کیفیت محصولات تاکید کرد .
نشست تخصصی معرفی و ارزیابی طرحهای تحقیقاتی و برنامههای آتی بخش تحقیقات زیست شناسی سامانههای پژوهشگاه که چهارم اردیبهشت ماه با حضور دکتر صابر گلکاری، رئیس پژوهشگاه، دکتر مریم هاشمی، معاون پژوهشی و دکتر آزادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه و اعضای بخش برگزار شد، ابتدا دکتر غفاری، رئیس بخش، گزارشی اجمالی در خصوص تاریخچه تاسیس بخش تحقیقات زیست شناسی سامانه ها و مرکز بیوانفورماتیک کشاورزی و ماموریت ها و فعالیتهای بخش و همچنین پروژه های تحقیقاتی در حال اجرا ذیل برنامه راهبردی پژوهشگاه در سه محور تولید مواد باارزش افزوده بالا، مقابله با تنش های محیطی و حفظ ذخایر ژنتیکی ارائه داد . در ادامه این نشست، اعضای هیئت علمی بخش نیز گزارش کاملی درباره پروژه های در دست اجرای خود ارائه دادند .
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم در پایان این نشست ضمن تقدیر از تلاش های محققان بخش زیست شناسی سامانهها بر گسترش همکاری های پژوهشی بخش با دیگر موسسات تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی و تصویب طرح های کاربردی در حوزه مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی، حفظ ذخایر ژنتیک و ارتقای کیفی محصولات کشاورزی تاکید کرد .
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی بخش نانوتکنولوژی
نشست تخصصی گزارش فعالیتها و روند پیشرفت طرحهای تحقیقاتی بخش نانوتکنولوژی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با حضور رئیس و معاونان پژوهشگاه برگزار شد .
در ابتدا یاد و خاطره زندهیاد دکتر بهزاد قرهیاضی، موسس و استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و دانشمند برجسته مهندسی ژنتیک کشور که ۱۵ خرداد ماه جاری در پی ابتلا به بیماری کرونا دعوت حق را لبیک گفت، گرامی داشته شد و در ادامه دکتر لیلا مامنی، رییس بخش نانوتکنولوژی به معرفی کامل بخش، برنامه جامع تحقیقاتی، فناوری های قابل تجاری سازی، پروژه های در دست اجرا و پتانسیل های بخش پرداخت.
وی همچنین ضمن معرفی محققان این بخش اظهار داشت: جذب اعضای بخش نانوتکنولوژی در راستای ماموریتها و برنامههای تحقیقاتی بخش و با توجه به تخصص و زمینه های پژوهشی محققان صورت گرفته که آینده بسیار درخشانی را برای این بخش رقم خواهد زد .
در ادامه اعضای هیات علمی و دیگر محققان فعال بخش هم ضمن معرفی خود به تشریح زمینههای تحقیقاتی و گزارش روند اجرای پروژه های خود پرداختند .
در پایان این نشست، دکتر صابر گلکاری، رییس پژوهشگاه هم ضمن تقدیر از تلاش ها و فعالیت های همکاران بخش نانو تکنولوژی با اشاره به کاربردی بودن حوزه های مختلف نانو تکنولوژی در کشاورزی به عنوان مزیت عمده، بر ضرورت جهتدهی اولویتها به منظور دستیابی به موفقیتهای بیشتر در راستای حل چالشهای موجود تاکید داشتند.
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در نشست تخصصی گزارش روند اجرای طرح های تحقیقاتی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی بر کاربردی سازی پروژه های تحقیقات کشاورزی با مشارکت بخش خصوصی تاکید کرد .
در ابتدای این نشست که با حضور رئیس و معاونان پژوهشگاه برگزار شد، دکتر محمد امین حجازی، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی ضمن معرفی این پژوهشکده گزارشی اجمالی از روند شکل گیری، فعالیت ها و طرح های تحقیقاتی این پژوهشکده ارائه داد .
در ادامه اعضای هیات علمی پژوهشکده نیز به تبیین پروژههای تحقیقاتی در دست اجرا و روند پیشرفت طرح ها پرداختند .
دکتر گلکاری، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با تقدیر از تلاش های محققان پژوهشکده، رویکرد این تحقیقات به رفع نیاز بخش کشاورزی منطقه در حوزه بیوتکنولوژی و تعامل مناسب با بخش های اجرائی و خصوصی و اجرای بسیاری از طرح ها در قالب تفاهم نامه همکاری مشترک را از ویژگی های قابل توجه فعالیتهای پژوهشکده عنوان کرد وی با تاکید بر این که طرح های تحقیقاتی در حوزه بیوتکنولوژی صنایع غذایی و زمینه خوبی برای جلب حمایت بخش خصوصی می باشند تعامل بیشتر با بخش خصوصی به منظور تجاری سازی این طرح ها را خواستار شد .
گلکاری ابراز امیدواری کرد که با آسیب شناسی و بررسی موانع تجاری سازی طرح ها و گسترش همکاری های تحقیقاتی با مراکز و موسسات خارج پژوهشگاه بتوان زمینه خدمت موثرتر به بخش کشاورزی و رفع نیازهای این بخش را فراهم کرد .
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی پژوهشکده صنایع غذایی پژوهشگاه
در نشست تخصصی که با حضور دکتر صابر گلکاری، رئیس محترم پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر مریم هاشمی، معاون محترم پژوهشی پژوهشگاه، دکتر سید سعید پورداد، سرپرست محترم معاونت برنامهریزی و پشتیبانی، دکتر حضور داشتند.
در ابتدا دکتر ابراهیمی رییس پژوهشکده متابولیت های ثانویه گزارشی از عملکرد پروژه های مربوط به گیاهان دارویی گل راعی و سنبل الطیب در سال ۹۹ را ارائه دادند و سپس دکتر سبحانی به ارائه گزارش دو پروژه "تولید ریشه مویین گیاه جینسینگ هندی در بیورآکتور" و "تولید ریشه مویین گیاه سرخارگل در بیورآکتور" پرداختند. در ادامه دکتر گلکاری ضمن تقدیر از تلاش های همکاران پژوهشکده و پس از پسش و پاسخ حاضرین جلسه پیرامون پروژه ها، بر ضرورت هدفمند بودن پروژه ها و ارتباط بیشتر با بخش های خصوصی و تولید کنندگان دارو های گیاهی تاکید کردند.
نشست تخصصی گزارش پیشرفت پروژه های پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری
نشست با حضور آقای دکتر گلکاری رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و خانم دکتر هاشمی معاون پژوهشی پژوهشگاه آقای دکتر متقی طلب و همچنین مجریان طرح ها و پروژه های در دست انجام پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری برگزار ش د.
در این نشست آقای دکتر متقی طلب مجری مسئول طرح پروبیوتیک، به گزارش پیشرفت این طرح و دستاوردهای آن بطور ویژه در زمینه تزریق درون تخم مرغی گزارش نمود. همچنین خانم دکتر رویان در زمینه بررسی کارایی عملکرد سویه های انفرادی پروبیوتیکی و آقای مهندس صیقلانی نیز در زمینه تاثیر سویه های ترکیبی پروبیوتیکی به ارائه گزارش پرداخته و تاثیر این سویه ها را در تغذیه و عملکرد مرغان مادر گوشتی تشریح کردند.
در ادامه این نشست، آقای مهندس عبدالهی مسئول بخش کشت بافت پژوهشکده به ارائه گزارشی از ظرفیتهای تجهیزاتی و پرسنلی بخش و همچنین توانمندیهای علمی و خدماتی آن پرداخت.
در ادامه آقای دکتر اسدی آبکنار نیز به ارائه گزارش پیشرفت طرح تولید ارقام مرکبات ترش تریپلویید و سه زیرپروژه آن پرداخت. خانم مهندس بهلولی زنجانی نیز گزارشی از روند پیشرفت پروژه کشت نجات جنین مرکبات تریپلویید ارائه کرد.
حاضران در نشست پس از استماع گزارش پیشرفت طرح ها و پروژه ها درباره الزامات اجرا و برنامه ریزی های آینده و نقاط قوت و ضعف در روند کار به گفتگو و رایزنی پرداختند .