الگوی غذایی سرشار از میوه و فراورده های لبنی ریسک ابتلا به دیابت بارداری را کم می کند - ۱۴۰۰/۰۳/۰۵
تحقیقات مختلفی نشان داده است که الگوهای غذایی سرشار از میوه و فراورده های لبنی ریسک بیماری های متابولیک را کم می کنند. اما تحقیقات اندکی در رابطه با الگوهای غذایی و ریسک دیابت بارداری انجام شده است.
در پژوهشی که در قالب رساله دکتری تخصصی دکتر حامد میر به راهنمایی آقای دکتر روستا زاده و خانم دکتر فریده مقرب از دانشگاه علوم پزشکی جهرم و خانم دکتر سیما جعفری راد از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده است، اطلاعات مربوط به الگوهای غذایی، دیابت بارداری و نمونه خون بیش از ۷۰۰ خانم باردار (سالم و مبتلا به دیابت بارداری) مراجعه کننده به مراکز بهداشت جهرم جمع آوری و تحلیل گردید. نتایج بخشی از این مطالعه حاکی از کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری در مادرانی است که مقادیر بیشتری میوه و فراورده های لبنی کم چرب استفاده می نمایند. علاوه بر این مشخص شد که ریسک دیابت بارداری با افزایش سن مادر و وزن قبل از بارداری افزایش می یابد. تعداد بارداری، میزان فعالیت فیزیکی و سطح تحصیلات از دیگر مولفه های موثر بر نتایج این مطالعه بودند.
محققین به خانم هایی که تصمیم به بارداری دارند پیشنهاد می نمایند که مصرف میوه، سبزیجات و فراورده ای لبنی را به مقدار مطلوب و مصرف فست فودها و غذاهای پرچرب را به حداقل برسانند. کوچک کردن وعده های غذایی در کنار افزایش تعداد وعده ها و فعالیت ورزشی هر چند سبک از راهکارهای مفید برای حفظ و بهبود سلامت مادران باردار است.
نتایج بخشی از این مطالعه در مجله BMC Endocrine Disorders با ایمکت فاکتور ۱.۹۹ به چاپ رسیده است. نتایج دیگر این مطالعه که مربوط به رابطه ژنتیک و تغذیه در مادران باردار است در دست چاپ می باشد.
• Roustazadeh, A., Mir, H., Jafarirad, S. et al. A dietary pattern rich in fruits and dairy products is inversely associated to gestational diabetes: a case-control study in Iran. BMC Endocr Disord ۲۱, ۴۱ (۲۰۲۱). https://doi.org/۱۰.۱۱۸۶/s۱۲۹۰۲-۰۲۱-۰۰۷۰۷-۸.
• https://link.springer.com/article
/۱۰.۱۱۸۶/s۱۲۹۰۲-۰۲۱-۰۰۷۰۷-۸