عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

ویروس کرونا زودتر از آنچه تصور می شد و از جایی که فکرش را نمی کردیم در کشور منتشر شد

وبدا؛ معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری با اشاره به گذشت حدود ۱۵ ماه از شیوع ویروس منحوس در کشور اظهار داشت: ویروس کرونا زودتر از آنچه تصور می شد و از جایی که فکرش را نمی کردیم در کشور منتشر شد.
به گزارش وبدا؛ دکتر فریدون رحمانی افزود: علی رغم تصور ورود ویروس از مرز شرقی کشور این ویروس از استان های قم ، تهران و شمالی و زودتر از حد تصور به سایر نقاط کشور تسری پیدا کرد.
وی تصریح کرد: از دوم اسفندماه ۱۳۹۸ اولین موارد مشکوک به بیماری در استان شناسایی و تحت مراقبت و درمان قرار گرفتند.
وی، متقاعد کردن کادر درمانی برای ارائه خدمات به بیماران مثبت قطعی با توجه به شناخت محدود از ویروس و اضطراب و نگرانی های زیاد در جامعه را از عمده ترین مشکلات روزهای اول ورود این مهمان ناخوانده به استان عنوان کرد و افزود: تصور همکاران بر این بود هر کسی وارد بخش درمان بیماران کرونایی می شود حتما مبتلا خواهد شد و احتمال مرگ زیاد است .
وی اضافه کرد: با این سطح کم آگاهی از بیماری و علی رغم نگرانی های فراوان، کادر درمان و پرستاران با گذشت و ایثار پای کار ایستادند و برای درمان بیماران، حتی از جان خود گذشتند.
وی، با بیان اینکه در اوایل شیوع بیماری اطلاعات قطره چکانی و از طریق رسانه ها منتشر می شد افزود: اطلاعات مختصری از ویروس های مشابه همچون SARS و MERS در دسترس بود لذا اقدامات اولیه در راستای پیشگیری و کنترل شیوع بیماری بر اساس اطلاعات موجود آغاز شد.
دکتر رحمانی خاطر نشان کرد: با توجه به اعلام ۲ درصد مرگ و میر ویروس، با احتساب جمعیت یک میلیون نفری چهارمحال و بختیاری فوت ۲۰ هزار نفر از جمعیت این استان بر اثر ابتلا به بیماری کرونا تصور میشد که بسیار نگران کننده بود.
وی ادامه داد: بنابراین باید برنامه ریزی ها برای کاهش میزان مرگ و میر و آموزش و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها به سرعت انجام می شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، با توجه به انتقال ویروس از طریق تنفس، تهیه امکانات حفاظتی را از دیگر دغدغه های مسئولین در روزهای ابتدایی شیوع بیماری کرونا برشمرد و افزود: در این راستا مکاتبات و رایزنی ها با مسئولین وزارت و استان و تلاش برای تهیه تجهیزات در اسرع وقت انجام شد.
وی افزود: خوشبختانه پیش بینی های صورت گرفته و اقدام به موقع برای تهیه وسایل حفاظتی از جمله ماسک N۹۵ ، گان، دستکش و ... موجب گردید تا از زمان شیوع بیماری تا کنون حتی یک روز هم مراکز درمانی استان با کمبود تجهیزات و لوازم حفاظتی مواجه نشوند.
وی، نبود روش درمانی قطعی و دستورالعمل های متعدد و متنوع برای درمان بیماران مبتلا به کرونا در دنیا را از دیگر معضلات در درمان این بیماری برشمرد و افزود: همت کادر درمان، گذشت و پیشتکار این قشر و گذر زمان موجب گردید تا امروز کادر درمانی توانمندی لازم برای درمان بیماران و مدیریت شرایط را پیدا کنند.
دکتر رحمانی با اشاره به افزایش مراجعات سرپایی و موارد بستری ناشی از کرونا به طور چشم گیر در موج چهارم شیوع بیماری افزود: در مدت شیوع این موج روزانه حدود یک هزار و ۳۰۰ تست PCR از بیماران مشکوک به کرونا انجام می شود که نشان از توان بالای کادر درمان در کنترل و مدیریت این شرایط بحرانی دارد.
وی، با ابراز خرسندی از مدیریت خوب اپیدمی کووید ۱۹ در موج چهارم اظهار داشت: ضمن کاهش میزان مرگ و میر ها،‌۸۱ درصد از موارد فوتی در بین افراد بالای ۶۰ سال و با بیماری زمینه ای بوده است و مرگ و میر جوان ترها و میانسالان به شدت کاهش یافت که این امر مرهون تلاش بی وقفه کادر درمان در بیمارستان های استان است.
وی، در ادامه مدیریت بیماری کرونا در استان را به مدیریت میدان جنگ تشبیه کرد و افزود: در خط مقدم نیاز به سیستم اطلاعاتی و عملیاتی و پیش بینی هوشمندانه تجهیزات و امکانات مورد نیاز و برآورد میزان خسارات احتمای برای ارائه گزارش به مسئولین و سیاستگذاران جبهه جنگ است.
وی اضافه کرد: در مدیریت بحران اپیدمی کووید ۱۹ نیز ، هجوم بیماران به بیمارستان ها، خستگی و فرسودگی کادر درمان ، وخامت حال بیماران، خستگی روحی کادر درمان و همراهان بیمار، درگیری بین همراهان بیماران، مدیریت رسانه ها برای پیشگیری از به وجود آمدن یک جریان انحرافی، نیازمند مدیریت منسجم ، پشتیبانی و پیش بینی دقیق شرایط پیش رو است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، مدیریت کرونا را یک مدیریت عملیاتی نظامی در بحران دانست و خاطر نشان کرد: در وقوع یک بحران همچون وی اضافه کرد: حتی در عملیات های جنگی، پس از عملیات وارد فاز پدافندی و دفاعی می شویم، اما ویروس منحوس کرونا از ابتدا در وضعیت حمله و سیستم بهداشت و درمان در وضعیت دفاعی و دفع تهاجم است. لذا نیازمند تسلط کامل نیروها و فراهم شدن تمام امکانات و تجهیزات دفاعی در چنین شرایطی هستیم.
وی در ادامه از روزهای سخت و پر استرس صحبت می کند که برای ویزیت دکتر رضوان نورمند از پزشکان مجرب و متعهد و هم دوره اش در بخش حاضر می شد.
دکتر رحمانی گفت: دکتر نورمند در دو مرحله در بیمارستان بستری شدند و با توجه به وخامت حال وی، کمیسونی متشکل از پزشکان حاذق بیمارستان در اسرع وقت تشکیل و درمان وی را دنبال و هر لحظه وضعیت بیمار را گزارش می کردند.
وی افزود: متاسفانه وضعیت مبتلایان به کرونا قابل پیش بینی نیست و درست در همان مقطعی که امیدوار به بهبود حال دکتر نورمند بودیم، وی به فیض شهادت نایل آمد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد همچنین از دیگر شهید مدافع سلامت علیرضا صانعی یاد کرد و افزود: از سخت ترین لحظات برای یک مدیر دیدن پرسنل در معرض ابتلا و درگیری آنها با بیماری است.
وی در ادامه با بیان اینکه هم اکنون حدود ۴۰ درصد از تست های PCR بیمارن مثبت می شود افزود: با احتساب جمعیت یک میلیون نفری استان میتوان تصور کرد حداکثر تا کنون ۴۲۰ هزار نفر به کرونا مبتلا و حدود ۶۰۰ هزار نفر هنوز به بیماری مبتلا نشده اند لذا باید تلاش کرد تا سایرافراد به تدریج مبتلا شوند تا با انجام واکسیناسیون عمومی بیماری کنترل و میزان مرگ و میر ناشی از کرونا به حداقل رساند.
وی، کوچکترین غفلت را منجر به افزایش شیوع بیماری کرونا، افزاش مراجعات سرپایی، موارد بستری و فوتی های ناشی از کرونا عنوان کرد.
دکتر رحمانی استفاده از ماسک، رعایت فاصله دو متری، پرهیز از شرکت در تجمعات و دورهمی ها را از موثرترین راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا برشمرد.سیل و زلزله درگیری حدود یک تا دو ماه است اما امروز از زمان شروع اپیدمی کووید ۱۹ ، بیش از ۱۵ ماه می گذرد.