عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه: هدف ما دستیابی به خون سالم و کافی برای همه بیماران تالاسمی است

زهره گره در مصاحبه با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان گناوه اظهار داشت: تالاسمی واژه‌ای است که برای نخستین بار در سال ۱۹۲۵ میلادی یک پزشک متخصص کودکان بر روی بیماران مبتلابه کم‌خونی شدید با علائم بزرگی طحال و تغییر شکل استخوان صورت و جمجمه گذاشت.
وی افزود: تالاسمی یک بیماری ارثی است که به دلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین حادث‌شده و هموگلوبین معیوب قادر به اکسیژن‌رسانی مطلوب به اعضای بدن نیست. این بیماری به‌صورت شدید (ماژور) و خفیف (مینور) ظاهر می‌شود. اگر والدین هر دو دارای ژن معیوب باشند بیماری به‌صورت شدید یعنی ماژور (Major) و اگر یکی از والدین فقط ژن معیوب داشته باشد به‌صورت خفیف یعنی مینور (Minor) ظاهر می‌شود.
گره اشاره کرد: تالاسمی برای کسانی که نوع (مینور) را داشته باشند مشکل ایجاد نمی‌کند و آن‌ها هم مثل افراد سالم می‌توانند زندگی کنند و فقط در موقع ازدواج باید خیلی مراقب باشند و بهتر است با یک فرد تالاسمی مینور ازدواج نکنند.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت ندرمان گناوه اظهار داشت: اگر زوجین ( زن و شوهر) هر دو دارای ژن معیوب ازنظر تالاسمی باشند، در هر بارداری ۲۵ درصد  احتمال انتقال دو ژن ناسالم از والدین به کودک وجود داشته و باعث تولد فرزند مبتلابه بیماری بتا تالاسمی ( ماژور/ شدید) می‌شود.
و تاکید کرد: به همین دلیل لازم است در هر بارداری ابتلای مادر به بیماری بررسی شود و تولد یک یا چند فرزند بیمار، دلیلی بر به دنیا آمدن کودک سالم در حاملگی‌های بعدی نیست.

با یک آزمایش خون ساده از تولد فرزند مبتلابه تالاسمی پیشگیری کنید


زهره گره توصیه کرد:  هر زن و مرد جوانى که قصد ازدواج دارند باید احتمال ابتلا به بیمارى تالاسمى را قبل از ازدواج با انجام یک آزمایش ساده خون دریکی از مراکز مشاوره تالاسمی  بررسى کنند. زیرا این بیمارى به‌راحتی قبل از ازدواج قابل‌شناسایی بوده و می‌توان از تولد نوزاد مبتلابه تالاسمى جلوگیرى کرد. زوج‌های جوان باید بدانند ابتلا به تالاسمى مشکلات بسیارى را براى بیمار و خانواده وى داشته و هزینه‌های سنگینى را بر سیستم بهداشت و درمان کشور تحمیل می‌کند.
وی بیان داشت: در شهرستان گناوه  در سال ۱۳۹۹ از تعداد ۸۶۰ زوج داوطلب ازدواج مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره تالاسمی تعداد ۱۳ زوج مشکوک و مینور تالاسمی شناسایی شد و تحت مشاوره ویژه تالاسمی قرار گرفتند. در این سال تعداد ۹ زوج مشکوک و مینور جهت انجام آزمایش PNDمرحله اول (آزمایش تشخیص پیش از تولد  )ارجاع شدند و یک زوج هم که باردار بودند جهت انجام PNDمرحله دوم (آزمایش از جنین )ارجاع شدند تا از تولد کودک مبتلابه تالاسمی ماژور جلوگیری شود.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه اظهار داشت : با توجه به مطالب پیش گفت و شرایط حساس کنونی به دلیل وقوع همه‌گیری بیماری کرونا، ارائه خدمات ژنتیک، به علت اهمیت انجام بهنگام آن‌ها در پیشگیری از تولد بیمار مبتلابه بیماری ژنتیکی نظیر تالاسمی، از دست رفتن فرصت پیشگیری از معلولیت و یا الزام قانونی برای ثبت وقایع حیاتی ازجمله ازدواج، نمی‌تواند به بعد از بهبود شرایط همه‌گیری کرونا موکول شود لذا زوجین متقاضی ازدواج، در زمان مراجعه به مرکز خدمات زمان ازدواج، برای حفظ سلامتی خود و سایر اعضا جامعه می‌بایست ملاحظات بهداشتی ، اصول محافظتی و فاصله‌گذاری اجتماعی را برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا رعایت کنند.
و افزود:  به کلیه خانواده‌ها و زوجین اکیداً توصیه می‌شود تا از برگزاری هر نوع تجمع و دورهمی خانوادگی در دفتر ثبت ازدواج، منزل یا ... خودداری کرده و برپایی جشن عروسی را به زمانی مناسب و بعد از کنترل بیماری کرونا موکول کنند. بدیهی است، شکست کرونا و پیشگیری از بروز بتا تالاسمی ماژور نیازمند همراهی همه اعضا جامعه است.
هشتم ماه می مصادف با ۱۸ اردیبهشت هر سال بنام روز جهانی تالاسمی نام‌گذاری شده است. هدف از نام‌گذاری این روز به نام این بیماری، توجه بیشتر مسئولین و مردم به مسئله تالاسمی است.


انتهای پیام/ ک.آ۳۰۸۰