در میانه سردرگمی¬های دوران کرونا، ماماها، همراه مادران باردار و پاسخگوی سوالات آنان هستند
فاطمه رنجکش، معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده پرستاری و مامایی قزوین تصریح کرد که در میانه سردرگمیهای دوران کرونا، ماماها، همراه مادران باردار و پاسخگوی سوالات آنان هستند .
وی به مناسبت روز جهانی ماما، ضمن تبریک این روز، از نامگذاری اولین روز از هفته ماما با عنوان «ماما و کووید ۱۹ » خبر داد، گفت: شرایط کنونی جامعه برای مادران باردار و خانوادههایشان همانند سایر افراد نگرانی های زیادی ایجاد کرده است.
رنجکش اظهار کرد که آنان مدام از مشکلاتی که به دنبال ابتلا به کووید ۱۹، مادر و جنین را تهدید می کند، سوال میکنند؛ از پرسش در مورد چگونگی پیشگیری و نحوه درمان و مراقبت در صورت ابتلا به کووید ۱۹ گرفته تا سوالاتی در مورد واکسیناسیون، امکان درگیری جنین، روش مناسب زایمان در شرایط ابتلا و حتی شیردهی بعد از تولد.
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه ماما در میانه این سردرگمیها، همراه مادر بوده و با ارائه همزمان مراقبتهای دوران بارداری و آموزشهای لازم، به سوالاتش پاسخ می دهد و با اینکار، میزان ترس و اضطراب مادر را کاهش میدهد، گفت: برای مادران باردار در این روزها توصیه هایی است که باید از طرف آنان مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: علایم کووید ۱۹ به دلیل همپوشانی با برخی عوارض بارداری ممکن است مورد توجه قرار نگیرد. به عنوان مثال خستگی و ضعف و تا حدودی سختی در تنفس در زنان باردار سالم نیز وجود دارد. معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده پرستاری و مامایی قزوین با اشاره به اینکه هنوز هچ استدلال قطعی دال بر انتقال کووید۱۹ از مادر به جنین وجود ندارد، گفت: کلیه مادران باردار دارای سابقه تماس با فرد مبتلا باید تحت نظارت دقیق و ایزولاسیون و بررسی علایم قرار گیرند و مادران دارای علایم خفیف و بدون مشکل تنفس با سطح اکسیژن طبیعی، باید در منزل قرنطینه شده و تحت مراقبت قرار گیرند و از بستری بی مورد جلوگیری شود.
وی توجه به علایم خطر از جمله خونریزی، آبریزش، کاهش حرکت جنین، سردرد و تاری دید، تشنج، درد شدید شکم، عدم تحمل غذا یا مایعات را ضروری دانست و گفت: در مواردی در مادران مبتلا به کووید ۱۹، زایمان زودرس، دیسترس جنینی و پارگی پیش از موعد پردهها گزارش شده است.
این عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی قزوین اظهار کرد: کلیه بانوان مشکوک به کووید۱۹ باید مراقبتهای مادر محور، مراقبتهای تخصصی مامایی، همرا با تکریم، حمایتهای روانی و جسمی و درمان مورد نیاز را دریافت کنند و برای حفظ سلامت مادران باردار، مصرف مایعات کافی، رژیم غذایی سالم، تحرک کافی و مصرف مکملهای لازم را توصیه کرد.
رنجکش با تاکید بر اینکه ابتلا به کووید۱۹ اندیکاسیون برای سزارین نیست و انجام سزارین فقط با ضرورتهای مامایی و شرایط خاص انجام میشود، گفت: تقویت زایمان و اپیزیوتومی نیز فقط با شرایط مامایی انجام میشود. وی ادامه داد که در مادران مبتلا به کووید ۱۹ که دارای علایم تنفسی هستند، رعایت پوزیشن لترال توصیه میشود.
وی با مهم دانستن دوران شیردهی گفت: مادر مبتلا به کووید۱۹ میتواند به نوزاد خود شیر بدهد. رنجکش با گفتن اینکه در صورت بستری بودن مادر شیرده مبتلا در بخش مراقبتهای ویژه، دوشیدن شیر مادر برای حفظ تداوم شیردهی توصیه می شود؛ بیان کرد: باید در اولین فرصت، شیردهی به نوزاد آغاز شود.