عمومی | دانشگاه یزد

داستان "رهش"در دانشگاه یزد نقد و بررسی شد

به گزارش دریافتی از انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی در ابتدای این نشست دکتر ابوالفضل مرشدی مدیر امور فرهنگی و اجتماعی و دکتر مهدی حیدری عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی کتاب را از دیدگاههای مختلف مورد نقد و بررسی قرار دادند.
دکتر مرشدی با تأکید بر وجوه جامعه‌شناختی این داستان، رهش را کتابی مفید در نمایش تجربه ناموزون تجدد و معضلات اجتماعی کلانشهرهای کشور دانست و تلاش برای جلوگیری از گسترش چنین آسیبهایی را در شهرهای دیگر نظیر یزد  با توجه ویژه به جهان‌بینی زنان ضروری توصیف کرد.
دکتر حیدری نیز در دو بخش محتوایی و فنی، داستان را مورد بررسی قرار داد و علاوه بر تشریح نقاط قوت داستان نظیر توجه به مشکلات شهری، نمادپردازی های منحصر به فرد و زبان نافذ به نقاط ضعف داستان از قبیل گذشته گرایی، عدم انسجام طرح و اغراق در شخصیت پردازی اشاره کرد.

در ادامه اسماعیل فیاض، دانشجوی افغانستانی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد، بخشی از سفرنامه رضا امیرخانی با نام "جانستان کابلستان" را قرائت کرد.
سپس رضا امیرخانی نویسنده کتاب رهش با ارائه نمودارهایی علل پیشرفت خود را در داستان‌نویسی تشریح کرد و گفت: «نویسندگی اولین عنوان زندگی من نبوده است و پس از شکست در مراحل زندگی خود، راه نویسندگی را پیش گرفته‌ام».
وی با بیان خاطراتی از دوران جنگ و تحصیل خود بحث امید در زندگی و امید در جوانان را مطرح کرد و گفت: «متاسفانه احساس امید و امیدواری در جوانان امروز کمرنگ شده در حالی که سرنوشت و آینده آنان در گروی همین امیدی است که به آینده دارند».
این نویسنده  افزود: «پایستگی انرژی همیشه در طبیعت و زندگی حاکم است لذا اگر انسان چیزی را از دست بدهد، در ازای آن، چیز دیگری را به دست خواهد آورد و این همان قانونی است که جوانان امروزی آن را درست یاد نگرفته‌اند به همین جهت پس از هر شکستی، خود را در بن بست می‌بینند».

نویسنده رهش درباره فضای یأس در این داستان گفت: «ناامید و عصبانی نیستم اما برای تهران راهکاری وجود ندارد. مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا با خود لحن عصبانیت و افسردگی به همراه دارد».
امیرخانی با رد ملاحظات سیاسی در این کتاب افزود: «رهش، سیاسی نیست و درباره شهردار مشخصی نوشته نشده است. کمی صبر کنید مشکلات مطرح در این کتاب، دوره‌های بعد هم تکرار خواهد شد».
وی در ادامه درباره دیگر آثار خود سخن گفت و به پرسشهای متعدد حاضران در جلسه پاسخ داد.
اهدای تندیس و لوح سپاس از سوی مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی،‌مدیر امور فرهنگی و اجتماعی و رییس بنیاد ملی نخبگان یزد به رضا امیرخانی و برگزاری جشن امضای کتاب از دیگر برنامه‌های این نشست بود.