عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

توصیه‌های دارویی و پیشگیری از مسمومیت‌ها در ایام نوروز

دکتر سهیل افرازی در گفت‌وگو با روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر افزود: با توجه به سنت خانه‌تکانی و نظافت منازل در پیش از ایام نوروز استفاده از مواد شوینده و پاک‌کننده افزایش می‌یابد که در این زمینه رعایت و توجه چند نکته می‌تواند باعث کاهش آسیب سلامتی و موارد مسمومیت‌ها شود.
وی تصریح کرد: در هنگام استفاده از فرآورده‌های شیمیایی و شوینده حتماً پنجره‌ها باز و هوا به خوبی جریان داشته باشد زیرا این مواد بخارات سمی ایجاد می‌کنند که می‌تواند آسیب‌های جدی به مخاط دهان، چشم، بینی و ریه‌ها وارد نمایند.
دکتر افرازی افزود: در زمان نظافت سطوح و کار با این مواد از دستکش لاستیکی، کفش جلو بسته و ماسک استفاده شود و همچنین یک نکته حیاتی و مهم اینکه از اختلاط جوهر نمک با مواد سفیدکننده و لک بر جدا خودداری گردد، زیرا بخارات و گازهای ناشی از اختلاط این مواد بشدت سمی و کشنده است.
وی تصریح کرد: در صورت بروز هرگونه مسمومیت از جمله مواد شوینده مردم با مرکز اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند و همچنین مرکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم با شماره‌های ۷۷۳۳۳۲۱۱۶۶ در این زمینه پاسخگو سوالات مردم عزیز است.
دکتر افرازی افزود: عزیزانی که قصد سفر دارند و دارای بیماری‌های زمینه‌ای نظیر دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و غیره می‌باشند و یا تحت درمان پزشکی خاصی هستند علاوه بر رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی در زمینه پیشگیری از کرونا، داروهای خود را به میزان کافی همراه خود داشته باشند و نکات مربوط به نگهداری داروها در طول سفر و همچنین نحوه مصرف صحیح داروها را به دقت رعایت فرمایند.
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: کلید طلایی در جلوگیری از مسمومیت غذایی پختن غذا و خوردن آن در همان روز است.
وی تصریح کرد: چنانچه در سفر از غذای آماده کنسرو شده استفاده می‌نمایید، با جوشاندن کنسرو به مدت ۲۰ دقیقه می‌توان از خطر مسمومیت کشنده بوتولیسم پیشگیری کرد.
دکتر افرازی اضافه کرد: علائم و نشانه‌های برخی از مسمومیت‌های غذایی با تاخیر ظاهر می‌شود؛ یعنی ممکن است ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف غذای آلوده، علائم در فرد مسموم بروز نماید، علائم و نشانه‌های این مسمومیت‌ها شامل سردرد، تب، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال آبکی شدید، کم شدن آب بدن، ضعف و درد شکم می‌باشند.
وی خاطرنشان کرد: هنگام بازی کودکان در فضای باز مراقب آنها باشید تا توسط گل‌ها و گیاهان سمی، مسموم نشوند، تماس پوست با برخی از این گیاهان (مانند گزنه) و یا به دهان بردن آنها (مانند دیفن باخیا و خرزهره) منجر به مسمومیت شدید می‌شود و همچنین هنگام تفرج در دشت و جنگل از دست‌کاری سنگ‌ها و راهپیمایی بدون کفش برای جلوگیری از گزش مار سمی و عقرب خودداری نمایید
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در ادامه گفت: در مسمومیت‌های دارویی و شیمیایی باید بدانیم فرد مسموم چه نوع ماده‌ای، چه مقدار، چه موقع و از چه راهی مصرف کرده است.
دکتر افرازی اظهار داشت: اگر بیمار هوشیار بود با مرکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم به شماره ۱۹۰ و یا اورژانس ۱۱۵، تماس گرفته و در خصوص اقدامات بعدی سوال کنید.
وی بیان کرد: اگر فرد مسموم هوشیار نبود و یا مواد اسیدی، قلیایی و یا نفتی را بلعیده بود، از ایجاد استفراغ در فرد مسموم خودداری کنید و سریعاً مسموم را به نزدیک‌ترین مرکز درمانی منتقل کنید.
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر خاطرنشان کرد: شماره ۱۹۰ در کل کشور و شماره ۷۷۳۳۳۲۰۹۷۶ در استان بوشهر آماده پاسخگویی به سوالات دارویی و موارد مسمومیت است.





انتهای پیام/ غ.ه ۲۰۷۰