اجرای کارگاه آموزشی"مدیریت سبز با تاکید بر شاخص های ارزیابی"
اجرای کارگاه آموزشی"مدیریت سبز با تاکید بر شاخص های ارزیابی"
کارگاه آموزشی "مدیریت سبز با تاکید بر شاخص های ارزیابی" ویژه نمایندگان محیط زیست و سلامت غذای وزارت جهاد کشاورزی در سالن استاد شهید مطهری مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره) صبح روز سه شنبه 28 فروردین ماه 1397 بمدت دو روز آغاز بکار کرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز؛ مراسم افتتاحیه این کارگاه آموزشی با حضور دکتر سعادت مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی، دکتر زند معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مهندس خضرائی مدیرکل امور تدوین استانداردهای ملی سازمان استاندارد، دکتر رستمی عضو هیات علمی دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، دکتر رضایی مشاور دفتر محیط زیست و سلامت غذا و رئیس بخش اصلاح خاک و مدیریت پایدار اراضی موسسه تحقیقات خاک و آب، مهندس شقاقی رئیس اداره آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر مخبر رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی و یکصد نفر از نمایندگان محیط زیست و سلامت غذای سراسر کشور برگزار شد.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی از تدوین طرح ملی تولید محصولات ارگانیک و ساماندهی محصولات گواهی شده خبر داد.
دکتر سعید سعادت در نخستین روز از کارگاه آموزش مدیریت سبز با تاکید بر شاخص های ارزیابی گفت:"تدوین طرح تولید ملی محصولات ارگانیک یکی از برنامه های مهم و جدی این دفتر در راستای ساماندهی تولید و عرضه این محصولات در کشور است".
وی افزود: "تشکیل جلسات کمیته فنی توسعه کشاورزی ارگانیک و بررسی و اصلاح دستورالعمل حد مجاز آلاینده ها در محصولات ارگانیک و تدوین سند ملی توسعه و تولید محصولات ارگانیک از جمله فعالیت هایی است که به منظور تدوین این طرح صورت می گیرد".
سعادت اظهار داشت: "دستورالعمل استاندارد محصولات ارگانیک که توسط سازمان ملی استاندارد تدوین شده ظرف دو ماه آینده توسط دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی بررسی و بازنگری خواهد شد".
وی بررسی تولید محصولات کشاورزی گواهی شده را از دیگر برنامه های این دفتر عنوان و تصریح کرد: تدوین و بازنگری دستورالعمل های مرتبط، تدوین پیش نویس طرح ملی تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده، ایجاد پایلوت های تولید محصول گواهی شده در برخی استان ها، راه اندازی پورتال محصولات گواهی شده و ارگانیک و پیگیری تخصیص ردیف اعتباری برای محصولات ارگانیک و گواهی شده از اقداماتی است که در زمینه ساماندهی تولید محصولات گواهی شده انجام خواهیم داد.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی دستورالعمل دریافت نشان استاندارد حد مجاز آلاینده ها در محصولات خام کشاورزی اشاره کرد و گفت:"نسخه سوم این دستورالعمل در حال بازنگری توسط سازمان ملی استاندارد با همکاری وزارت جهاد کشاورزی است".
وی،وجود بروکراسی و زمان بری دریافت نشان استاندارد حد مجاز آلاینده ها در محصولات گواهی شده و ارگانیک را از نقدهای وارده به این دستوالعمل دانست و اظهار داشت: "باید زمان دریافت نشان کوتاه شود و محصولات گواهی شده با تاخیر کمتر وارد بازار شود".
سعادت با بیان این که هزینه های مربوط به تولید و دریافت نشان استاندارد حد مجاز محصولات موجب می شود کشاورزان رغبت زیادی به این امر نداشته باشند، تصریح کرد:"در این زمینه باید تسهیلاتی برای کشاورزان برای تولید محصولات گواهی شده، اختصاص داده شود".
وی ادامه داد: "ما امسال برای ایجاد پایلوت های تولید محصولا گواهی شده به دنبال استفاده از ظرفیت های انجمن های خیریه و هلدینگ ها و صندوق های کشاورزی و اتحادیه ها هستیم".
وی ادامه داد: "امسال در استان زنجان همکاری را با انجمن مبارزه با سرطان آغاز کردیم و این انجمن قرار است بخشی از هزینه های مربوط به تولید محصولات گواهی شده و سالم را متقبل شود ضمن آن که از ظرفیت های مالی صندوق های حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی می توان برای پرداخت تسهیلات به منظور تولید محصولات گواهی شده استفاده کرد".
سعادت با بیان این که در حوزه تولید محصولات گواهی شده و ارگانیک، قانونی در کشور وجود ندارد، گفت:"امسال قرار است با همکاری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج و سایر معاونت ها، لایحه تولید محصولات گواهی شده و ارگانیک تدوین و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال شود".
وی استاندارد صنایع سبز را از دیگر برنامه های دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و اذعان داشت: "شناسایی استانداردها، شرکت در نشست شورای عالی استاندارد و کمیسیون راهبری، مشارکت در تدوین استانداردهای ملی نظیر استاندارد دانه ذرت و استاندارد حد مجاز مایکوتوکسین ها در ذرت، هماهنگی در اجباری شدن استاندارد کودهای شیمیایی از جمله اقدامات ما در این زمینه به شمار می رود".
سعادت درباره کاربرد شاخص های ارزیابی محیط زیست و سلامت غذا نیز تصریح کرد: "این شاخص ها در سال گذشته بر ۹ محور، ۱۷ معیار و ۱۴۷ شاخص تدوین شده که مبنای گزارش گیری ما از استان ها قرار گرفته است".
وی گفت:"هدف ما این است که بر اساس شاخص های ارزیابی، سمت و سوی فعالیت های بخش کشاورزی و زیر مجموعه های آن را بررسی و مشخص کنیم که این فعالیت ها تا چه حد بر اساس تولید پایدار است و در صورت لزوم نیز هشدار دهیم".
رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت:"کشاورزی ایران باید بر مبنای آب، کیفیت، بازار، دانش و محیط زیست باشد".
دکتر اسکندر زند در کارگاه آموزشی مدیریت سبز با تاکید بر شاخص های ارزیابی اظهار داشت: "ما باید نگاه نو به کشاورزی داشته باشیم و با نگاه جدید اهداف را در این بخش دنبال کنیم".
وی با بیان این که کشاورزی در ایران به جای زمین محور باید آب محور شود، تصریح کرد: "در گذشته تولیدات سالم بود و مساله آب نداشتیم و در طول سال ها حدود ۴۰ هزار قنات در کشور ایجاد شده بود و با محصولات کم آب بر زندگی می کردیم، اما در ۵۰ سال اخیر با سدسازی ها و حفر چاه ها به منابع آب دسترسی پیدا کردیم و اکنون متوجه شدیم باید آب، محور برنامه های ما باشد".
معاون وزیر جهاد کشاورزی بر تولید با کیفیت محصولات کشاورزی تاکید ورزید و گفت:"کیفیت محصول در کشاورزی مساله مهمی است و کشاورزی ما باید بازار محور شود و بر حسب مزیت ها و در راستای محیط زیست تولید صورت گیرد".
وی با اشاره به ضرورت افزایش وزن دانش در کشاورزی، اذعان داشت: "سواد و دانش کشاورزان به لحاظ تولید و زیست محیطی باید ارتقا یابد زیرا اگر نتوانیم در این حوزه ها فرهنگ سازی کنیم و به مساله پایداری نپردازیم، کار در بخش کشاورزی مشکل خواهد شد".
دکتر زند با بیان این که پایداری باید از ارکان کشاورزی شود، گفت:"توسعه پایدار فقط به کشاورزی نیست بلکه در شهرسازی ها، و راهسازی ها و سایر موارد باید اعمال شود، زیرا پایداری یک بسته است و کشاورزی نیز یکی از اجزای مدیریت پایدار می باشد".
وی افزود: "از ۱۷ اصول توسعه پایدار در جهان، ۱۰ اصل آن مربوط به کشاورزی و محیط زیست و در چهار اصل آن به طور ویژه مربوط به کشاورزی است که شامل کاهش فقر و افزایش درآمد کشاورزان، افزایش کمیت محصول، کیفیت تولید و توجه به پایداری و خدمات اکوسیستم می شود".
خاطر نشان می شود؛در این کارگاه آموزشی نمایندگان محیط زیست و سلامت غذای وزارت جهاد کشاورزی از سراسر کشور، گزارش عملکرد خود را در زمینه های محیط زیست و سلامت غذا ارائه نمودند.