چهارمین کنگره بین المللی داروسازی نوین برگزار شد
چهارمین کنگره بین المللی داروسازی نوین و سومین همایش سالیانه آیفارمز توسط مرکز تحقیقات علوم دارویی دانشگاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی sbmu به نقل از مرکز تحقیقات علوم دارویی، چهارمین کنگره بین المللی داروسازی نوین و سومین همایش سالیانه IPharmS توسط مرکز تحقیقات علوم دارویی و با همکاری دانشجویان IPharmS برگزار شد.
در این کنگره مجازی چهار روزه اساتید و صاحبنظران داخلی و خارجی در بیش از ۷۰ پنل علمی به ارایه آخرین دستاوردهای علمی این حوزه پرداختند.
در اختتامیه این کنگره دکتر زالی رییس دانشگاه و رییس همایش در پیامی تصویری از دست اندرکاران برگزاری این همایش بین المللی قدردانی کرد.
وی برگزاری چنین همایشی در شرایط سخت کرونایی را از افتخارات جامعه داروسازی برشمرد و تلاش دانشجویان در اجرای این کنگرهها را ارزنده ومثالزدنی نامید.
دکتر زالی در بخش دیگری از این پیام به ابعاد گوناگون رشته داروسازی و افقهای تحقیقاتی آن از جنبههای گوناگون اشاره کرد و افزود: بارور شدن این حوزهها نشان از قدرت داروسازان کشور است.
دکتر زالی در خاتمه سخنان خود ضمن تقدیر از دست انردکاران برگزاری این همایش بسیار موفق در سطح ملی و بین المللی اظهار امیدواری کرد که نتایج و دستاوردهای این کنگره چهار روزه منجر به ارتقای سطح دانش و بهبود ارایه خدمات جامعه داروسازی شود.
در اولین روز کنگره دکتر حمیدرضا راسخ، استاد گروه اقتصاد و مدیریت دارو دانشگاه به بحث در مورد آینده صنعت دارویی پرداخت. وی با اشاره به وضعیت جهانی آینده داروسازی در مورد سیاستهای کنونی مرتبط با نقش و جایگاه داروسازان توضیحاتی بیان کرد و افزود: منظور از این سیاستها کمرنگ شدن نقش داروساز در جایگاه نسخه پیچی و پررنگ شدن جایگاه داروساز در نقش مشاورهای است، به گونهای که در آینده، نقش داروسازان صرفا به حضور در داروخانهها خلاصه نخواهد شد زیرا این نیاز با روند اتوماسیون رو به کاهش است.
دکتر مونا مسیب نیا نیز ضمن بحث درباره مکملهای غذایی، دارویی و ورزشی گفت: مصرف طولانی مدت و خودسرانه مکملهای غذایی دارای عوارض جدی است که باید مورد توجه داروسازان قرار گیرد.
وی نظارت بر دوز دریافتی و تداخلات محتمل با توجه به بیماریهای زمینهای و کمبود ریزمغذیها را برای هر فرد ضروری دانست و گفت: شایعترین کمبود تغذیهای در دنیا فقر آهن است و مکملهای آهن ایرانی نسبت به نمونههای خارجی به دلیل مقدار آهن المنتالِ بالاتر، در اولویت قرار دارند.
دکتر مسیب نیا در ادامه در رابطه با مکملهای دارویی، ورزشی و مکملهای حفظ سلامت پوست و مو و ناخن که حاوی ترکیبات مهم زینک و ویتامینهای B۲، B۵، B۷و B۱۲ هستند توضیحاتی بیان کرد.
در اولین روز همایش آیفارمز نیز در پنلی تحت عنوان «تعرفه خدمات دارویی در داروخانه» مباحث مربوط به برنامه نسخه نویسی الکترونیک، مطالعات Drug utilization reviewدر بیمارستانها از منظر داروسازی بالینی، اصلاح سیاستهای تجویز دارو از طریق طراحی پروتکل و چک لیست دارویی با تمرکز بر مصرف منطقی داروی مطرح شد
در این پنل دکتر ژاله زنگویی درخصوص دولت الکترونیک (پرونده و نسخه پیچی الکترونیک و ...) و توضیح سایت https://th.ihio.gov.irبرای نسخ الکترونیکی صحبت کرد.
در روز دوم کنگره نیز دکتر دهشهری در مورد «واکسنهای ژنی نوین با تمرکز بر واکسنهای کرونا» اظهار کرد: برای کنترل پاندمیها تمرکز بیشتر بر واکسن است تا دارو. بنابراین در این دوران پرداختن به واکسن اهمیت بیشتری دارد و انتخاب پلتفرم مناسب که سرعت کافی داشته باشد موضوع مهمی در تولید واکسن است.
وی افزود: پلتفرمهای جدید نوکلئیک، اسیدی یا ویروسی هستند و پلتفرمهای ویروسی با قرار گرفتن ژن اسپایک در ژنومشان عمل میکنند.
به گفته وی در وایرال وکتور واکسنها از روشهای متفاوتی استفاده میشود که تفاوت عمدهای با روشهای قدیمی دارد که همین روشها باعث افزایش سرعت تولید شده است. واکسنهای تضعیف شده چینی مانند سینوفارم، از همین روشهای قدیمی تولید شدهاند و به همین دلیل از نظر زمانی نمیتوانند با واکسنهای جدید رقابت کنند.
دکتر دهشیری در ادامه گفت: واکسنهای mRNA میتوانند در محیط in Vitroو فاقد سلول تولید شوند که هم سرعت تولید و هم ایمنی محصول را ارتقا خواهد داد.
وی در ادامه با اشاره به مقاله سال ۲۰۱۷ درخصوص ساخت پلتفرمی برای پاسخ سریع به یک پاندمی خاطرنشان کرد که برای پاسخ به یک پاندمی باید از چندین سال قبل به این فکر بود و برای این منظور پژوهش و هزینه کرد.
دکتر شکوفه نیک فر دانشیار گروه اقتصاد و مدیریت دارو دانشکده داروسازی دانشگاه تهران نیز در پنل اقتصاد دارو در مورد مبحث اقتصاد سلامت و بار بیماری و مالی کووید-۱۹ صحبت کرد.
وی با اشاره به این که DALY بیانگر سالهای عمر از دسترفته و سالهایی از عمر که به ناتوانی به سر شده است یادآور شد که هر چقدر DALY افزایش یابد به تبع آن بارِ اقتصادی نیز زیاد میشود. و به وضعیت ایران در رابطه با سنجش DALY اشاره کرد.
به گفته وی در ایران ۷۳ درصد از DALYها مرتبط با بیماریهای غیرواگیردارد که در حال افزایش است و بیشتر مرتبط با بیماریهایی نظیر سرطان، آسم، دیابت و COPDاست.
دکتر نیک فر در ادامه به بیان توضیحاتی درخصوص Short Covidو Long Covidو آثار و مشخصههای آن و تاثیر آن بر DALYپرداخت.
دکترمحجوب عضوهیئت علمی دانشگاه داروسازی همدان نیز در این کنگره سرطان را دومین عامل مرگ ومیردردنیا برشمرد که باوجود تحقیقات زیاد هنوزتصویر دقیقی ا ز فرایندهای داخل سلولی در این زمینه وجود ندارد .
به گفته وی هدفگذاری درسلولهای سرطانی در ارگان های میتوکندری،هسته و شبکه اندوپلاسمیک صورت می گیرد و در ادامه به بیان توضیحاتی درخصوص روشهای مختلف ژن تراپی وژن دلیوری که از سیستمهای درمانی نسل پنجم هستند ومستقیما ازDNA یاRNA استفاده می کنند پرداخت.
دکترنرگس فروزیده ازدانشکده داروسازی زنجان نیز دررابطه با دانش الکتروریسی،خواص ویژه فیبرها، کاربرد فیبرها درعلوم مختلف از جمله استفاده در مصارف پزشکی، دخیره انرژی، سنسورها و صنعت نساجی توضیحاتی بیان کرد.
وی ضمن تشریح روشهای نوین الکتروریسی افزود: درحال حاضر ایران نیز به همراه بسیاری از کشورهای دیگر درحال تحقیق و مطالعه بر روی متدها یا لکتروریسی است. دانش الکتروریسی میتواند آینده علم پزشکی را تغییر دهد؛ برای مثال استفاده از تفنگ الکتروریسی برای زخم پوشی یکی از روشهای درحال ورود به بازار و دارای محاسن بسیار است که درحال تکمیل مراحل clinical trial است.
در روز سوم کنگره نیز دکترامیرفرخیان،عضوهیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به چاقی و دارو درمانی گفت: حدود۲۹میلیون نفر درایران دچار چاقی واضافه وزن هستند وما شاهد شیوع چاقی در دختران زیر۲۰سال کشور وافزایش بیش از دوبرابری مرگ ومیرهای ناشی از چاقی در ایران درسالهای اخیر هستیم.
وی در اپیدمی کرونا چاقی را به عنوان یک عامل خطر که پیش آگاهی بیماری را در زمان ابتلا بدتر می کند ذکر کرد و افزود: علت دقیق چاقی مشخص نیست اما عوامل مختلفی مثل ژنتیک، هورمونها، عوامل رفتاری ومحیطی، زمینه ساز چاقی هستند و رابطه واضحی بین چاقی ومسائل ژنتیک وجود دارد.
به گفته وی طبق مطالعات ۷۷درصد از BMI یک فرد وابسته به ژنتیک است وبرای این که دارو درمانی صورت گیرد ابتدا باید علل ثانویه)مسائل اعصاب و روان، مسائل نورولوژیک، اختلالات اندوکراین و نقص هورمون رشد و…( در فرد بررسی و رد شود؛ اگر علل ثانویه وجود داشته باشد تا زمان رفع آن درمان موفق نخواهد بود.
دکتر فرخیان تاکید کرد: هیچ دارویی به تنهایی برای مدیریت مسئله چاقی از سازمان غذا ودار وی آمریکا مجوز نگرفته است و بیمار حتما باید در کنار مصرف این داروها تغییراتی درسبک زندگی خود داشته باشد.
دکتر فیضی در چهارمین روز کنگره درخصوص دیابت و کووید-۱۹ گفت: طبق آخرین آمار موجود تاکنون حدود ۱۰۹میلیون نفر دردنیا به این بیماری مبتلا شده اند و میزان مرگ و میر آن حدود یک درصد تخمین زده شده است.
وی با اشاره به مکانیسم ورود ویروس به سلول انسانی و گسترش آن را دربدن یکی از ریسک فاکتورها درمیزان شدت بیماری کرونا را بیماری دیابت ذکر کرد زیرا در افراد دیابتی طبق شواهد موجود میزان بیان رسپتورACE۲ بالا است. همچنین عفونت با این ویروس سبب افزایش نیاز به انسولین میشود که ارتباط آن باسایتوکاینها یا لتهابی اثبات شده است.
دکترفیضی با بیان این که در افراد دیابتی را بطه مستقیمی میان عدم رعایت میزان قند خون وشدت بیماری کووید-۱۹ وجود دارد. به تعدادی از داروهای مورد استفاده برای بیماری دیابت اشاره کرد. برای مثال داروهایDPP-۴ منع مصرفی در مبتلایان به کووید- ۱۹ندارد اما بهتر است در مصرف داروهایSulfonylureas, Metformin Thiazolidine پرهیز شود.
در خاتمه این کنگره چهار روزه نیز دکتر حسینی شیرازی با اشاره به برگزاری بیش از ۵۰ سخنرانی کلیدی در این دو کنگره بینالمللی از همت بالای دانشجویان در برگزاری این همایش قدردانی کرد که با دقت و هماهنگی بسیار عالی یک کار گروهی بسیار منظم و دقیق و موفق را در سطح ملی و بینالمللی رقم زدند.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: ۷۷۰۰ س.ع