وضعیت تشکلهای خیریهای در گذر تحولات دو دهه بررسی میشود
پژوهش «تشکلهای خیریهای در گذر از دو دهه تحولات بنیادی در کشور ۱۳۵۰-۱۳۷۰» ازسوی مسعود کوهستانینژاد در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، انجام میشود.
این پژوهش، وضعیت فعالیت تشکلهای خیریهای (جمعیتها، انجمنها و گروهها و ...) در طول سالهای ۱۳۵۰-۱۳۷۰ و تاثیر تحولات عمیق سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی کشور در آن ایام بر فعالیت این تشکلها را ارزیابی میکند و با بررسی وضعیت تشکلهای خیریهای، تلاش میکند تصویری از تحول فرهنگی و ارزشی و اجتماعی در دوره زمانی مورد بررسی به دست دهد.
این مطالعه با اعتقاد به اینکه تحولات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بر روند فعالیتهای خیریهای و فعالیت تشکلهای خیریهای تاثیر میگذارد و سبب شدتوضعف و یا تغییر جهت فعالیت تشکلهای خیریهای میگردد، باور دارد با بررسی وضعیت فعالیتهای خیریهای در جریان رویدادها و تحولات مهم یک جامعه، میتوان میزان تاثیر آن تحولات بر امور خیریهای را مورد بررسی قرار داد. به همین دلیل مقطع زمانی سالهای ۱۳۵۰-۱۳۷۰ در ایران بهعنوان دورهای که در آن مشخصات مذکور دیده میشود، انتخاب شده و نحوه فعالیت تشکلهای خیریهای در این بازه زمانی بیستساله، در متن بسترها و رویدادهایی چون ایام اوج قدرت سلسله پهلوی در سالهای ۱۳۵۰-۱۳۵۵، دوران انقلاب اسلامی، زلزله طبس، دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا شروع جنگ و در دوره جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهش پس از بررسیهای خود، نشان میدهد که در این دوره بیستساله، فعالیت تشکلهای خیریهای متاثر از وضعیت جامعه و تحولات آن، همراه با فراز و فرودهای زیادی شده که منعکسکننده نحوه تاثیرگذاری آن تحولات بر وجهی از حیات اجتماعی جامعه است.
این مطالعه، امور خیریه و فعالیتهای خیریهای را بهعنوان نماد و سمبلی از میزان همبستگی و اعتماد عمومی موجود در لایههای مختلف جامعه، قلمداد میکند و اعلام میدارد که این پژوهش از این موضوع میتواند به تحلیلی از فرهنگ و جامعه ایران در این دو دهه بر پایه مفاهیمی مانند همبستگی و انسجام و اعتماد و سرمایه اجتماعی گذر کند.