دکتر حسین کربلائی خیاوی در دویست و بیستمین جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل گفت: کشاورزی دانشبنیان را تنها راه برونرفت برای غلبه بر محدودیتهای عوامل پایه تولید در بخش کشاورزی است
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، دویست و بیستمین جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل یکشنبه ۲۶ بهمنماه سال ۱۳۹۹ با حضور مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، مهندس شهریار معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی، مهندس خواجوی مدیر هماهنگی ترویج، معاون پژوهش و فناوری و انتقال یافتههای مرکز، روسای بخشهای تحقیقاتی و اعضای شورا با دستور جلسه بررسی طرحهای تحقیقاتی پیشنهادی با رعایت پروتکلهای بهداشتی در سازمان جهاد کشاورزی اردبیل تشکیل شد.
در این جلسه رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل یکی از ویژگیهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را توجه ویژه به علم و دانش برشمرد و ابراز داشت: از جمله مولفههای مهم در ارزیابی قدرت کشورها، علم و فنّاوری پیشرفته است. امروزه با گذشت چهار دهه، به برکت انقلاب جهشی بزرگ در حوزه علم و فناوری و پژوهش در کشور ایجاد شده است و قلههای افتخاری که تا پیش از این، در انحصار چند کشور پیشرفته بود، در تصرف جوانان نخبه و انقلابی ایران اسلامی است. در حال حاضر ایران رتبه اول تولید علم در منطقه و رتبه ۱۶ در جهان را داراست. در عین حال کشورمان در حوزههایی مانند نانوتکنولوژی و فناوری بایو رتبههای کمتر از ده را در دنیا کسب کرده است.
دکتر حسین کربلائی خیاوی افزود: ورود بسیاری از دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور به لیست دانشگاههای برتر جهانی، تاسیس پارک علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان بخشی از دستاوردهای علمی چهار دهه اخیر کشومان است.
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان با بیان اینکه در حال حاضر ملت بزرگ ایران در بخش امنیت غذایی شاهد قدمی مهم برای خوداتکایی و خودکفایی و تضمین امنیت ملی کشور در بخش غذاست ابراز داشت: با در نظر گرفتن محدودیت منابع آب و خاک، توسعه در بخش کشاورزی امکانپذیر نبود اما اقدامات اساسی که وزارت جهاد کشاورزی در خصوص بهرهوری هر چه بیشتر انجام داد، شاهد ارتقاء بخش کشاورزی هستیم.
وی با بیان اینکه بایستی از نقشآفرینی محققان در بخش خصوصی و پتانسیل علمی دانشگاهها برای هم افزایی تحقیقات در بخش کشاورزی بهرهمند شد، اظهار داشت: بخش کشاورزی دارای مشکلات فراوانی است، بنابراین لزوم هم افزایی بین سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان بازوی اجرایی پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی و دانشکدههای کشاورزی به عنوان بدنه علمی و تحقیقاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ارائه راه حل واحد به چالشهای اساسی بخش کشاورزی بیش از پیش مورد توجه قرار داده شود.
دکتر حسین کربلائی خیاوی افزود: رشد فعلی بخش کشاورزی بدون حضور محققان و پژوهشگران این بخش قطعاً ممکن نبود و بخش اعظمی از توفیقات امروز بخش کشاورزی مرهون فعالیتهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و پژوهشگران آن است.
وی کشاورزی دانشبنیان را تنها راه برونرفت برای غلبه بر محدودیتهای عوامل پایه تولید در بخش کشاورزی دانست و بیان کرد: کشاورزی دانش بنیان، افزایش درآمد کشاورزان و ارتقای امنیت غذایی را ضمن حفظ پایداری اکوسیستم دنبال میکند و از ملزومات تحقق آن، ورود تکنولوژی به بخش کشاورزی است که میتوان باوجود محدودیتهای نگران کننده در زمینه آب و خاک به ایجاد ارزش افزوده و افزایش درآمد برای کشاورز امیدوار باشیم .
دبیر شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان با اشاره به اینکه تحقیقات موتور محرک بخش کشاورزی است و ظرفیت بسیار خوبی برای دانشبنیان کردن اقتصاد در کشور وجود دارد، بیان کرد: ضرورت دارد بین مراکز تحقیقات، پارک علم و فناوری و دانشگاههای داخلی و بینالمللی ارتباط منظم و منسجمی وجود داشته باشد تا با تقویت و تعامل سازنده بتوانیم دستاوردهای تحقیقاتی را به ثروت تبدیل کنیم.
مهندس نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این جلسه اظهار داشت: بخش کشاورزی هم به لحاظ تامین امنیت غذایی و هم به لحاظ میزان پیشرفت طرحهای محول شده به آن در اقتصاد مقاومتی بسیار خوب عمل کرده و میتوان گفت که موتور محرک بوده است. هم توانسته نیازهای مردم را تامین کند و هم بخشهای مختلف حوزه صنعت را به لحاظ تامین مواد اولیه به حرکت درآورد.
رئیس شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان در ادامه با تاکید بر اینکه بخش کشاورزی از مهمترین اولویتها و اصلیترین بخشهای توسعه کشور است، تصریح کرد: بخش کشاورزی بایستی به عنوان یکی از اصلیترین موتورهای توسعه کشور مورد توجه قرار گیرد و اقدامات و سیاست گذاریهای مهمی برای توسعه این بخش انجام شود .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بر اهمیت موضوع تحقیقات و پژوهش در بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: پژوهش و تحقیقات در بخش کشاورزی باید کاربردی و عملیاتی باشد و موضوع آموزش در این بخش باید کشاورز محور باشد به این معنی که آموزشها به کشاورزان باید به گونهای انجام شود که نتایج آن در مزارع قابل مشاهده باشد . در پایان ۲ طرح تحقیقاتی توسط اعضای شورا بررسی و یک فقره آن تصویب شد.