کریمی در گفتگوی تفصیلی با آنا تشریح کرد؛ زن در جامعه اسلامی | از جهادگری و تاریخسازی تا ایجاد آرامش در خانواده/ همایش تجلیل از زنان شهیده برگزار میشود
مسئول شورای استانی امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی قم از برگزاری همایش تجلیل از بانوان شهید، جانباز و آزاده استان قم در این واحد دانشگاهی خبر داد و نقش تاریخساز هزاران بانوی ایرانی شهید را تشریح کرد.
گروه استانهای خبرگزاری آنا- حسین غمخوار سرایدشتی ؛ نقش دانشگاه در تحولات بنیادین و اساسی در ایران اسلامی بر کسی پوشیده نیست و از پیکره این نهاد مقدس، قهرمانان بسیاری جان خویش را در طبق اخلاص نهاده و برای پاسداری از دین و میهن خویش فداکردند.
این بار و در این برهه از تاریخ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قصد دارد برای زنده نگهداشتن نام و یاد شهدا و روحیه ایثار و مقاومت و انتقال آن به نسل جدید و بهویژه دانشجویان با تجلیل از بانوان شهیده، جانباز و آزاده کشور،گامی ناچیز در این راستا بردارد.
مرکز امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با همکاری معاونت فرهنگی و بسیج دانشجویی این واحد دانشگاهی و دفتر امور زنان استانداری قم، بنیاد شهید و امور ایثارگران و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قم در نظر دارد همایشی با محور تکریم از بانوان شهیده، جانباز و آزاده استان قم در این واحد دانشگاهی همزمان با چهلودومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در قم به همین مناسبت با نسرین کریمی مسئول امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی قم با موضوع برگزاری نخستین همایش تکریم از بانوان شهیده، جانباز و آزاده در این واحد دانشگاهی گفتگو کرده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: با نگاهی به تاریخ، نقش زنان را در عرصههای متعدد جامعه تحلیل کنید؟
کریمی: زنان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل میدهند و در طول تاریخ نقش موثری در پیشرفت بشریت و سازندگی ایفا کردهاند؛ گاهی بهطور مستقیم و گاه با ایجاد انگیزه و ترغیب مردان برای انجام کارهای مهم. چنانکه امروز در تاریخ شاهد مردان بزرگی هستیم که اثرگذاریشان مرهون طهارت مولد، تربیت صحیح و همنشین آگاه بوده است.
قبل از ظهور دین مبین اسلام، زنان از ابتداییترین حقوق انسانی و حتی گاهی از حق حیات محروم بودند. در میان اقوام دیگر نیز زن، شخصیتی ناچیز داشت. پرواضح است که تعلیمات اسلام زندگی زن را وارد مرحله نوینی کرد. با خرافات، سرسختانه جنگید و دختردارشدن را رحمت خداوند به خانواده معرفی کرد.
پیامبر(صلیاللهعلیهوآلهوسلم)فرمودند: «نعم الولدُ البنات، ملطفات، مجهزات، مونسات، مقلیات» چه فرزند خوبی است دختر! هم پرمحبت است، هم کمککار، هم مونس است و پاک و پاککننده. حضرت در جایی دیگر میفرمایند: هرکس که با دخترانش به نیکی رفتار کند او را از آتش دوزخ نجات خواهیم داد و نیز در حدیثی دیگر از رسول اکرم(ص) است که خداوند به خانهای که دختری در آن متولد شود، فرشتگانش را نازل میکند. فرشتگان به نزد دختر آمده و با بالهای خود او را میپوشانند و از والدین دختر سپاسگزاری میکنند و میگویند که هرکس این دختر را دوست بدارد، خداوند نیز او را دوست بدارد.
آنا: جایگاه زنان و منزلت زن بر اساس آیات و روایات چگونه است؟
کریمی: خداوند در آیه شریفه ۳۵ سوره احزاب و نیز در آیه ۹۷ سوره مبارکه نحل، مردان و زنان را از جهت ارزشی در کنار هم قرار میدهد و ملاک برتری را اعتقاد و فضائل اخلاقی بیان میکند و به کسانی که برای زن، شان و منزلتی قائل نبودند، ثابت میکند که اسلام دین مردمحور نیست؛ بلکه هر کدام از زن یا مرد در مسیر رشد و کمال، گام بردارد به حیات طیبه و پاداش در پیشگاه الهی میرسد. از منظر قرآن کریم، وجود زن از نشانههای الهی و مایه آرامش در خانواده به شمار میآید(۲۱/روم).
این ویژگی ممتاز زن یعنی ایجاد آرامش و نشاط و گرمی در خانواده با شدت بیشتر در وجود مقدس مادر به بار مینشیند. موهبتی که در منابع دینی بر تکریم او بسیار تاکید شده است. در حدیث آمده که مردی نزد رسول خدا (ص) آمد و عرض کرد: «مَن اَبَّر؟ قال امُک قال ثُمَّ مَن؟ قال: امّک. قال: ثُمَّ مَن؟ قال: امّک. قال: ثُمَّ مَن؟ قال: اباک.» یعنی ای رسول خدا به چه کسی نیکی کنم؟ فرمود: به مادرت، عرض کرد بعد از او به چه کسی؟ فرمود: به مادرت و برای سومین بار عرض کرد: بعد از او؟ فرمود به مادرت و در چهارمین بار وقتی این سوال را تکرار کرد فرمود: به پدرت و در روایت معروفی میفرماید بهشت زیر پای مادران است.
امامصادق(ع) میفرمایند: هرگاه زن، نماز پنجگانه خود را بخواند و روزه ماه رمضانش را بگیرد و حج خانه خدا را [در صورت استطاعت] انجام دهد و از شوهر خود اطاعت کند و داراى ولایت امیرمومنان علی(ع) باشد، پس از هر دری از درهای بهشت که بخواهد داخل بهشت میشود. از امامعلی(ع) نقل شده که: رسول خدا(ص) از جهاد یاد کرد. زنى به رسول خدا گفت: اى رسول خدا! از این جهاد [چیزی] بر عهده زنان نیست؟ پیامبر فرمود: براى زن در فاصله حاملگى تا زایمانش و تا از شیر گرفتن فرزندش، اجرى است چونان اجر کسى که خود را در راه خدا [و جهاد] قرار داده است، پس اگر در این فاصله بمیرد، موقعیّت شهید را دارد.
آنا: با توجه به اینکه جهاد از زنان برداشته شده است، فعالیت زنان جهادگر از صدر اسلام تاکنون را توضیح دهید.
کریمی: با اینکه وظیفه جهاد از دوش زن برداشته شده، در طول تاریخ شاهد بانوانی هستیم که جهاد را بر خود تکلیف کردند و همانطور که در ایفای وظایف خویش، مصمم بودند به این مهم نیز پرداختند.
قرآن کریم به برجستهترین این زنان اشاره میکند. در سوره کوثر، بانوی مکرمه اسلام، حضرت زهرا(س) را خیر کثیر مینامد. بانویی که جانبازی و رشادتش در راه دفاع از ولایت بیبدیل است. در جایی دیگر، همسر فرعون که به طرز فجیعی به شهادت میرسد را اسوه اهل ایمان معرفی میکند و به نقل از برخی، آیه شریفه ۲۷ سوره مبارکه بقره «وَمِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ» در شان بانوی شهیده دیگری به نام سمیه است که او نیز زیر شکنجه کفار، جان به جان آفرین تسلیم کرد.
این مسیر شهادت و ایثار تا زمان حاضر و انقلاب اسلامی ایران و هشت سال دفاع مقدس ادامه یافت؛ چنانکه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی(ره) در صحیفه میفرماید: «بانوان ایران در این نهضت و انقلاب، سهم بیشتری از مردان دارند.» و «اگر زنهای انسان ساز از ملتها گرفته شود، ملت ها به شکست و انحطاط مبدل خواهند گشت.»
آنا: ارزیابی شما از نقش تاریخساز زنان شهیده ایرانی چیست؟
کریمی: هزاران زن شهیده ایرانی، نقش تاریخساز خود را برای بشریت به نمایش گذاشتند؛ مقام معظم رهبری در پیامی به کنگره ۷هزار زن شهید کشور میفرمایند: «شیرزنان انقلاب و دفاع مقدس نشان دادند که الگوی سوم، زن نه شرقی، نه غربی است. زن مسلمان ایرانی، تاریخ جدیدی را پیش چشم زنان جهان گشود و ثابت کرد که میتوان زن بود، عفیف بود، محجبه و شریف بود و درعین حال در متن و مرکز بود. میتوان سنگر خانواده را پاکیزه نگاه داشت و در عرصه سیاسی و اجتماعی نیز سنگرسازیهای جدید کرد و فتوحات بزرگ به ارمغان آورد. زنانی که اوج احساس و لطف و رحمت زنانه را با روح جهاد و شهادت و مقاومت درآمیختند و مردانهترین میدانها را با شجاعت و اخلاص و فداکاری خود فتح کردند.
آنا: و سخن آخر…
کریمی: شورای استانی امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی قم در چهل و دومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برنامههای متعددی را اعم از بازدید از خانوادههای زنان شهیده و جانباز استان، برگزاری همایش تجلیل ازبانوان شهیده، جانباز و آزاده استان قم و مادران نمونه دانشگاه، برگزاری نمایشگاهی با همین محور در حاشیه همایش و اختصاص نخستین شماره از نشریه دانشجویی تعالی خانواده به همین موضوع را بهمنظور تحقق شعارمحوری «انقلاب اسلامی، بالنده و مقتدر،چون کوه استوار» در دانشگاه آزاد اسلامی استان قم اجرا میکند.