چاپ مقاله «اولین گزارش نژاد TTKTK واریانتی از نژاد TTKSK(Ug۹۹) قارچ Puccinia gramiinis F. sp. tritici با پرآزاری روی ژنهای مقاومت Sr۳۱ و SR Tmp در ایران» توسط محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل مقاله اولین گزارش نژاد TTKTK واریانتی از نژاد TTKSK(Ug۹۹) قارچ Puccinia gramiinis F. sp. Trittici با پر آزاری روی ژنهای مقاومت Sr۳۱ و SR Tmp در ایران نوشته دکتر علی عمرانی عضو هیات علمی بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز در مجله پژوهشهای کاربردی در گیاهپزشکی دانشگاه تبریز به چاپ رسید.
در این مقاله آمده است؛ زنگ سیاه یا ساقه گندم با عامل قارچی Puccinia gramiinis F. sp. Tritici از مهمترین و مخربترین بیماریهای گندم در سراسر جهان است. یکی از نژادهای پر آزار TTKSK(Ug۹۹) میباشد که روی بسیاری از ژنهای مقاومت به زنگ ساقه پرآزاری داشته و اولین بار در سال ۱۹۹۸ در اوگاندا مشاهده شد. از سال ۱۹۹۹ تاکنون ۱۲ واریانت مختلف از این نژاد شناسایی شده است.
در سال ۱۳۹۵ در منطقه شاوور استان خوزستان آلودگی شدید زنگ ساقه روی رقم چمران ۲ مشاهده شد که احتمال حضور نژاد Ug۹۹ یا واریانت های آن را در منطقه مطرح نمود. با توجه به پر آزاری بالای نژاد Ug۹۹ روی بسیاری از ژنهای مقاومت به زنگ ساقه و همچنین نتایج مولکولی پروژههای مطالعاتی در داخل کشور که بیانگر پایین بودن فراوانی ژنهای مقاومت موثر نسبت به نژاد Ug۹۹ و واریانت های آن در ارقام تجاری و لاین های پیشرفته و امیدبخش گندم است، بایستی قبل از گسترش و همهگیر شدن این نژاد در داخل کشور تدابیر لازم همچون وارد کردن ژنهای مقاومت موثر در ژنوتیپ های مطلوب و لاین های در دست معرفی در اقلیمهای مختلف کشور مد نظر قرار گیرد.