معرفی ارقام هلو و شلیل متحمل به بیماری پژمردگی ورتی سیلیومی توسط محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی با بیان اینکه بیماری پژمردگی آوندی ورتیسیلیومی از مهمترین بیماریهای خاکزاد درختان میوه بهخصوص هستهداران محسوب میگردد، اظهار داشت: قارچ عامل این بیماری میتواند باعث زوال درختان میوه هستهدار در هر مرحله رشدی گردد. گونههای قارچ Verticillium sp . عامل اصلی این بیماری محسوب میگردند و تقریباً در تمام مناطق میوه کاری کشور پراکنده شدهاند. به دلیل نفوذ این قارچ در بافت آوندی و عدم نفوذ قارچکشها به درون بافت آوندی و نیز خاکزی بودن عامل بیماری، امکان کنترل شیمیائی این بیماری وجود ندارد؛ بنابراین استفاده از ارقام مقاوم بهترین راهکار در کنترل آن محسوب میگردد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: پروژهای در این خصوص با مشارکت دکتر حمید صادقی گرمارودی از موسسه تحقیقات باغبانی کشور و مهندس معصومی از ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر اجرا گردید. به این صورت که از باغات مختلف هلو و شلیل در باغات مختلف شهرستان مشگین شهر و ارقام موجود در کلکسیون ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر نمونههای مشکوک به ورتیسیلیوم جمعآوری و به موسسه تحقیقات باغبانی ارسال گردید.
پس از انجام کارهای آزمایشگاهی چهار جدایه ورتیسیلیوم به دست آمد. با استفاده از مشخصات فیزیولوژیک و مورفولوژیک، جدایهها به عنوان گونه V. dahliae معرفی گردیدند. برای تعیین گونه، اندازه اسپورهای تکسلولی، فیالیدها و ریزسختینهها مدنظر قرار گرفتند. زاد مایه قارچ بر روی دانههای گندم سترون تهیه شد. برای ارزیابی مقاومت ارقام مختلف هلو به ورتیسیلیوم، ۱۲ رقم مختلف هلو و شلیل به همراه هیبرید بادام-هلو (GF۳۰۵) که با روش پیوند بر روی پایههای GF۳۰۵ تکثیر شده بودند، در شرایط باغی با قارچ ورتیسیلیوم جدایه هلو مایهزنی شدند. نتایج آزمون غیر پارامتری نشان داد که ارقام مختلف هلو و شلیل سطوح مقاومت متفاوتی به بیماری دارند بطوریکه رقم شلیل ایندیپندنس کاملاً حساس به بیماری بود، در حالیکه ارقام دکسی رد و رماستار در هلو و رقم فانتازیا در شلیل مقاومت قابل توجهی به این بیماری خاکزاد از خود نشان دادند.