اجرای پروژههای پایش کیفی مراتع در چهار سایت تحقیقاتی توسط محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل یونس رستمی کیا رئیس بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز در این زمینه اظهار داشت: تخریب مراتع از نظر کاهش سطح و همچنین کاهش توان تولید از جمله مسائل مبتلا به منابع طبیعی کشور است، به طوری که در اغلب گزارشهای کارشناسی و مطالعات مختلف مرتبط با منابع طبیعی به آن اشاره شده است . آنچه تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته ارائه تغییرات کیفی مراتع و پایش روند تخریب میباشد .
وی افزود: پایش دورهای مراتع یکی از ضروریترین نیازها در مدیریت اراضی مرتعی است؛ زیرا جمعآوری و ذخیره نظاممند داده ها و اطلاعات از فعالیتها به منظور ارزیابی وضعیت موجود در راستای حفظ، احیاء و توسعه مراتع از اهمیت زیادی برخوردار است. در استان اردبیل مراتع متنوعی از نظر رویشگاه و گونه گیاهی موجود است که به منظور شناخت تاثیر عوامل در روند تغییرات مراتع و دستیابی به اطلاعات لازم برای برنامهریزی و تصمیمگیری متناسب، لازم است در فواصل زمانی حداقل پنج ساله، با استفاده از روشها و شاخص های مناسب نسبت به بررسی و ارزیابی روند تغییرات اقدام و در مواردی که روند تخریب استمرار یافته یا تشدید شده است چاره اندیشی نمود . تغییرات ایجاد شده در میزان تولید علوفه مراتع یا تغییر کیفیت آن با اندازهگیری در دورههای زمانی و مقایسه آنها مقدور است که در این صورت به ارزیابی و برداشت اطلاعات سالیانه حداقل در یک دوره ده ساله مورد نیاز میباشد . در این زمینه شاخص هایی از قبیل تغییر در ترکیب گیاهی، تراکم، تاج پوشش، تنوع گونهای، تغییرات شکل ظاهری گیاه، تغییر شادابی و کاهش یا افزایش تولید سالانه پوشش گیاهی برداشت میشود. بر همین اساس چهار پروژه پایش کیفی مراتع در منطقه ییلاقی و مراتع آلپی توسط همکاران بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز مهندس اللهوردی نوری و مهندس علی صمدزاده در دست مطالعه است که هرساله وضعیت کمی و کیفی پوشش گیاهی آنها ارزیابی میشود.