عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

بذرهای ۵۴ گونه از گیاهان بومی و اندمیک استان اردبیل جمع آوری، شناسایی و جهت نگهداری در بانک ژن به موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور ارسال شد

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر یونس رستمی کیا عضو هیات علمی بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز در این رابطه اظهار کرد: طی دو سال بذرهای کاملاً رسیده و عاری از آفت و بیماری ۵۴ گونه از گیاهان اندمیک، نادر و بومی به همراه نمونه‌های هرباریومی با هدف حفاظت از ذخایر توارثی عرصه‌های طبیعی (اراضی جنگلی و مرتعی) استان اردبیل بعد از جمع‌آوری، شناسایی، ارزیابی و جهت نگهداری در بانک ژن به موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور ارسال شد.

وی با اشاره به اینکه منابع ژنتیکی گیاهی، از ارزشمندترین ثروت‌های ملی و منابع پایه‌ای در هر استان محسوب می‌شوند، افزود: از آنجاکه به دلیل وسعت عرصه‌های طبیعی، حفاظت از همۀ گیاهان در رویشگاه‌ها و زیستگاه‌های طبیعی امکان‌پذیر نیست، جمع‌آوری بذر و سایر اندام‌های تکثیرشوندۀ گیاهان و نگهداری آن‌ها در بانک ژن، بهترین گزینۀ حفاظت منابع گیاهی است. منابع ژنتیکی علاوه بر ایفای نقش کلیدی در افزایش تنوع زیستی جنگل‌ها و مراتع و پایداری تولید، در حفاظت منابع آب، خاک و محیط زیست نیز اهمیت اساسی دارند. استان اردبیل خوشبختانه یکی از غنی‌ترین استان‌های کشور از نظر منابع ژنتیکی گیاهی به شمار می‌رود.

رئیس بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع مرکز بیان داشت: بیشترین بذرهای جمع‌آوری شده به ترتیب به تیره گل‌سرخیان ( Rosaceae )، کاسنیان ( Astraceae) ، نعناییان ( Labiatae ) و چتریان ( Apiaceaec ) و لگومینوز ( Leguminosae ) تعلق دارد. وی در خاتمه اظهار داشت اجرای این پروژه که یکی از مهمترین پروژه‌های در دست اجرا بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز است به دلیل فرآیند شتابان بهره‌برداری بی رویه از منابع و تخریب رویشگاه‌ها و نیز تغییرات شدید اقلیمی و بروز خشکسالی های متوالی در مراتع و همچنین بهره‌برداری زیاد کشاورزان از منابع آب و خاک که فرایند تخریب فرسایش ژنتیکی گیاهی را شدت بخشیده است از اهمیت زیادی برخوردار است.