پروژه استفاده از علوفه ماشک با جو در تغذیه برههای پرواری در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در حال اجراست
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل این پروژه در راستای سیاست وزارت جهاد کشاورزی در خصوص معرفی و ترویج و تنوع بخشی منابع علوفهای بر اساس بهبود بهرهوری از آب و خاک حائز اهمیت است و در تکمیل پژوهشهای بخش زراعت علوفه قرار دارد.
دکتر محمود صحرایی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز در این زمینه گفت: در استان اردبیل به لحاظ خشکسالی های که در سالهای اخیر اتفاق افتاده و در راستای تامین علوفه رویکردها به سمت تغییر الگوی کشت و کاشت گیاهان کم آب بر از جمله ماشک علوفهای متمرکز شده به طوری که میزان کشت ماشک علوفه در مناطق دیم و به عنوان کشت دوم معادل ۴۶۰۰ هکتار است. گیاه علوفهای ماشک گل قرمز ( Vicia villosa ) از خانواده بقولات بوده و از ویژگیهای این گیاه سازگاری آن با شرایط سخت، خشک و نیمه خشک، محتوای پروتئینی و ارزش تغذیهای زیاد، دوره رشد کوتاه و نیاز به رسیدگی کم و بهبود حاصلخیزی خاک از طریق تثبیت نیتروژن است.
وی افزود: اخیراً این گیاه، به عنوان کشت دوم در مناطق دیم ترویج شده که سبب افزایش تولید علوفه و درآمدزایی در این مناطق شده است کشت مخلوط این گیاه با گراس های علوفهای نظیر جو به منظور تولید علوفه، انتخاب مناسبی برای افزایش عملکرد و پایداری تولید در سیستم کشاورزی کم نهاده است. همراه شدن غلات با علوفه ماشک، ساختاری را برای محافظت رشد ماشک، بهبود شرایط نوری و تسهیل کار ماشین برداشت فراهم کرده و همچنین کیفیت علوفه ماشک را افزایش میدهد غلات عمدتاً از نظر محتوای پروتئین فقیر بوده و همراهی گونههای لگومینه مانند ماشک با غلات موجب افزایش محتوای پروتئین خام و بهبود کیفیت علوفه حاصله میگردد. کیفیت علوفه ماشکها بسیار بالا بوده و از لحاظ پروتئین و خاکستر با یونجه قابل مقایسه هستند و بطور کلی علوفه ماشک اثر نامطلوبی از نظر سلامتی و رشد برهها نداشته و از لحاظ تغذیهای میتواند بطور کامل جایگزین یونجه در جیرههای پرواری برهها گردد. لذا برای بررسی جوانب بیشتر در سطح مزارع دامداران و پاسخ به برخی سوالات از جمله ارزش اقتصادی، پروژه حاضر در یک واحد دامداری واقع در روستای پیله رود توسط بخش تحقیقات علوم دامی در حال اجرا است.