برتری ژنوتیپ های بومی هلو در مقایسه با ارقام تجاری در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به منظور انتخاب برترین ژنوتیپ های هلو در شرایط اقلیمی استانهای اردبیل و خراسان رضوی پروژه ملی با استفاده از ۱۵ رقم و ژنوتیپ هلو شامل انجیری مالکی، فانتازیا، فایت، پاییزه مشگین، شندآباد، اسپرینگ تایم، حاج کاظمی، دستگیر، سفید سردرود، شندآباد هسته جدا، انجیری زعفرانی، گجیل قاناد، شابلون، بولمه و جی اچ هیل در ایستگاههای تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر و گلمکان انجام گرفت. در فاز اول این مطالعه صفات رویشی ارقام و ژنوتیپ ها مورد بررسی قرار گرفتند.
مجری مسئول و هماهنگ کننده این پروژه ملی مهندس معصومی، محقق ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر در خصوص نتایج فاز اول این پروژه اظهار نمود: نتایج حاصله، نشان داد بین ارقام و ژنوتیپ ها اختلاف معنیداری در سطح یک درصد از لحاظ برخی صفات مهم وجود داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین صفات در هر دو استان اردبیل و خراسان رضوی، از لحاظ رشد رویشی بیشترین ارتفاع درخت، حجم تاج و قطر تنه در ژنوتیپ حاج کاظمی مشاهده شد. ژنوتیپ شندآباد هسته جدا با بالاترین درصد تشکیل میوه، وزن هسته و عملکرد واحد درخت (به ترتیب ۵۷.۱ درصد، ۵.۹۱ گرم و ۱۳.۲۹ کیلوگرم) در مقایسه با سایر ارقام برتر بود. بیشترین مواد جامد محلول (۱۸.۴۹ درصد) در رقم جی اچ هیل، بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون (۱.۷۳ درصد) در ژنوتیپ انجیری مالکی و ژنوتیپ انجیری زعفرانی مشاهده شد. در نهایت مشخص شد از بین ژنوتیپ های بومی، شندآباد هسته جدا، سفید سردرود، انجیری مالکی و انجیری زعفرانی به دلیل داشتن صفات برتر به عنوان ژنوتیپ های برتر فاز اول پروژه بودند.