عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

پایش و بررسی عملکرد دام‌های پربازده گوسفند و بز در شهرستان خلخال توسط محقق علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در چارچوب اجرای طرح دورگ­ گیری و استفاده از دام‌های سبک اصلاح شده بز و گوسفند خارجی برای افزایش بهره ­وری و تولید گله‌های بومی بز و گوسفند، تعداد دو فقره پروژه تحقیقاتی تحت عناوین: مقایسه عملکرد آمیخته­ های مغانی×رومانف با گوسفند مغانی و ارزیابی عملکرد آمیخته ­های بزخلخالی × سانن در استان اردبیل توسط دکتر محمود صحرائی در بخش تحقیقات علوم دامی مرکز در حال انجام است.

وی در این زمینه اظهار کرد: آمیخته گری، در صورت استفاده از نژادها و تلاقی‌های مناسب، یکی از روش‌های بهبود عملکرد گوسفندان و بزها است. آمیخته گری ترکیب‌های جدیدی از صفات را برای میش‌ها و قوچ‌ها، از طریق نژادهای متفاوت از نظر تولید فراهم می‌کند و می‌تواند عملکرد تولیدی و تولید مثلی را افزایش دهد. در واقع نژادهای خالص، پایه اولیه آمیخته گری و تولید آمیخته‌های خوب می‌باشند. به بیان دیگر استفاده از نژادها با شایستگی ژنتیکی یا ارزش اصلاحی بالاتر، عملکرد مورد انتظار بالاتری را نتیجه خواهد داد.

آمیخته گری می‌تواند صفاتی را که در نژادهای بومی کمتر است (مانند شیردهی بیشتر، بقای بیشتر و میزان رشد بیش­تر بره‌ها و بزغاله‌ها) در گوسفندان و بزهای آمیخته ایجاد کند و پیشرفت ژنتیکی را افزایش دهد. در این راستا در دو بخش مرکزی و هشتجین به محل دامداری ­هایی که در آن‌ها از گوسفند رومانف برای اصلاح گله بومی نژاد افشاری، قزل و مغانی تا نسل دوم انجام یافته بود مراجعه نموده و رکوردهای مورد نظر و پرسشنامه­ های مربوطه تکمیل گردیدند. هم­چنین از گله‌هایی که در آن­ها برای اصلاح بزهای نژاد خلخالی از بز سانن، آلپاین و مهابادی استفاده و دورگ گیری به عمل آمده بود بازدید نموده و رکوردها ثبت و پرسشنامه‌ها تکمیل شدند، بازدیدهای صورت گرفته اولین گام پایش استفاده از دام‌های پربازده بود که در آینده نیز ادامه خواهد داشت.