کاهش ظرفیت قابل توسعه سفرههای آب زیرزمینی ترویج و توسعه دیم کاری گیاهان دارویی را اجتناب ناپذیر میکند
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل: کاهش ظرفیت قابل توسعه سفرههای آب زیرزمینی در اثر برداشتهای بیرویه ترویج و توسعه دیم کاری گیاهان دارویی را اجتناب ناپذیر میکند.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی در جریان بازدید از پایگاه تحقیقاتی گیاهان دارویی با اشاره به کاهش سفرههای آب زیرزمینی اظهار داشت: کاهش ظرفیت قابل توسعه سفرههای آب زیرزمینی در اثر برداشتهای بی رویه، کاهش متوسط بارندگی سطوح وسیع دیمزارهای کم بازده کشور از نظر تولیدات ناهمگون با شرایط طبیعی، لزوم انتخاب و کشت گیاهان مناسب و سازگار (تغییر الگوی کشت) را اجتناب ناپذیر میسازد .
وی با بیان اینکه در بررسی آماری سطح دیم زارهای کشور طی ۳۵ سال از سوی وزارت جهاد کشاورزی متوسط نرخ رشد سالانه گندم دیم، منفی ۰.۳۶ درصد و برای سطح گندم آبی حدود ۱ درصد افزایش اعلام شده است گفت: این بدین معنی است که دیم زارهای کم بازده در کشور به دلیل تغییر اقلیم و تغییر الگوهای بارش و افزایش دما رو به افزایش است .
وی در عین حال اظهار داشت : انتخاب و کشت گیاهان دارویی چندساله سازگار با شرایط دیم هر منطقه که نیاز آبی کمتری از غلات دارند میتواند بهترین جایگزین در دیم زارهای کم بازده استان باشد . استقرار گیاهان دارویی چندساله، ضمن ایجاد پوشش گیاهی، میتواند از فرسایش ناشی از شخمهای مکرر سالانه نیز جلوگیری کند. ترویج این روش زراعت دیم گیاهان دارویی در عرصههای شیبدار و در سطوح وسیع، میتواند تحولی در حفظ و احیای اکوسیستمهای زراعی دیم کشور ایجاد کند. از این رهگذر، گیاهان کاشته شده به دلیل ارزش دارویی، میتواند مورد استفاده کشاورزان و بهرهبرداران محلی قرار گیرد . همچنین محصولات گیاهان دارویی به دست آمده، علاوه بر امکان فروش مستقیم، با برخی فرآوریهای اولیه، مانند خشک کردن، بستهبندی و استخراج به روشهای ساده و فنی، ارزش افزوده بسیاری ایجاد میکنند .
مجری طرح احیاء و توسعه کلکسیون گیاهان دارویی شمال غرب کشور بیان داشت: ترویج و توسعه دیم کاری گیاهان دارویی با روشهای اصولی و فنی همگام با طبیعت، رهیافتی برای استفاده مطلوب از ظرفیتهای عرصههای زراعی، تحقق اقتصاد مقاومتی و افزایش اشتغال در جوامع روستایی و عشایری محسوب میشود. در این میان گونههایی مانند انواع آویشن، اسطوخودوس، رازیانه، رزماری، گل راعی، خارمریم، سرخارگل، مریم گلی، زوفا و گل محمدی ضمن داشتن سازگاری و عملکرد مناسب و اقتصادی، محصولی ارگانیک و سالم در شرایط دیم استان تولید میکنند .