عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

تولید هسته‌های اولیه بذری غلات در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل دکتر حسین کربلائی خیاوی در رابطه با تولید هسته‌های اولیه بذری غلات در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آلاروق اردبیل بیان کرد: همه ساله آزمایشات گندم و جو آبی به همراه آزمایشات تحقیقی – ترویجی و پروژه‌های الگویی – نمایشی و مشارکتی ( PVS ) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل و مزارع زارعین در شهرستان‌های مناطق سردسیر استان اردبیل اجرا می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل افزود: در این بررسی‌ها لاین ها و ژنوتیپ های گندم و جو با اهداف تحمل به سرما، خشکی و بیماری‌های غلات ارزیابی و گزینش می‌شوند. از سایر فعالیت‌های غلات تحویل لاین های امیدبخش و در شرف معرفی غلات به زارعین پیشرو و اجرای طرح‌های تحقیقی- ترویجی و پی – وی – اس در مزارع زارعین غله کار هست تا آن‌ها در عرصه‌های زراعی مورد سنجش توسط کشاورزان قرار گیرند همچنین میزان زارع پسندی آن‌ها در میان هزاران لاین و ژنوتیپ بررسی شده و در نهایت در اختیار کشاورزان قرار گیرند.

وی به وظایف حاکمیتی مرکز در زمینه تولید هسته های اولیه بذری اشاره کرد و گفت: از وظایف حاکمیتی مراکز تحقیقاتی تولید و تکثیر هسته‌های اولیه بذری گندم و جو سازگار با اقلیم استان، طبق مصوبات گردهمائی غلات در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و گردهمائی موسسه تحقیقات دیم کشور است. در برنامه ابلاغی این موسسات مادری هسته‌های اولیه ارقام و لاین های تجاری و قابل کشت در استان اردبیل بخصوص در مناطق سردسیر از جمله گندم میهن، پیشگام، حیدری و زرینه و حیران و ... جو آبی جلگه و ماکوئی و بهمن و آذران، گندم دیم رصد و آذر ۲ و صائین و هما و...و جو دیم انصار و آبیدر و سهند و ... در حد نیاز استان و در سطوح پرورش یک و دو و سه کشت و پروسس و بسته‌بندی می‌شوند.

دکتر کربلائی خیاوی تصریح کرد: در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ از ارقام آبی گندم ۱۷۶۰۰ کیلوگرم، ارقام گندم دیم ۲۱۵۰۰ کیلوگرم و ارقام جو آبی ۱۳۶۳۰ کیلوگرم و ارقام جو دیم ۱۰۷۵۵ کیلوگرم پرورش یک و دو تولید شده است این مقدار بذر پس از فرآوری و بسته‌بندی به شرکت‌های تولید کننده بذر بخش خصوصی تحول می‌گردند تا در مزارع زارعین غله کار کشت و پایه‌های بذر پرورش سوم، مادری و گواهی شده در سال‌های آتی تامین و تولید شوند.