کارگاه آموزشی- توصیفی تشریح مدل و دستورالعمل زنجیرهی ارزش محصولات کشاورزی
کارگاه آموزشی- توصیفی تشریح مدل و دستورالعمل زنجیرهی ارزش محصولات کشاورزی
برگزاری کارگاه یک روزه آموزشی تشریح مدل و دستورالعمل زنجیره ارزش کشاورزی با حضور کارآفرینان و استارتاپ های برتر بخش کشاورزی استان فارس
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، کارگاه آموزشی یک روزه تحت عنوان «تشریح مدل و دستورالعمل زنجیره ارزش محصولات کشاورزی» با حضور آقایان دکتر رنجبری مدیر محترم توسعه بازرگانی، دکتر کاظمی مشاور اقتصادی و سرمایهگذاری سازمان جهاد کشاورزی فارس، دکتر حسنپور عضو هیات علمی بخش اقتصادی اجتماعی و مهندس غلامپور مسئول دفتر کارآفرینی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس و ۱۴ نفر از کارآفرینان و استارتاپ های برتر بخش کشاورزی فارس در مورخ ۱۵ مهر ماه ۱۳۹۹ در سالن جلسات مرحوم زمان نیا برگزار شد.
در این کارگاه آموزشی، ابتدا دکتر حسن پور به عنوان مدرس دوره، ضمن تبیین مفاهیم ارزش، زنجیره ارزش کشاورزی و تفاوت آن با زنجیره تولید، یک مدل و دستورالعمل اجرایی زنجیره ارزش کشاورزی که بر اساس مدل زنجیره ارزش بومی سازی شده بود را برای مخاطبان بیان کردند. ایشان بیان نمودند که یک زنجیره ارزش کشاورزی دارای ۵ حلقه اصلی شامل (۱) تامین نهاده (۲) تولید کننده (۳) برداشت، بسته بندی و فرآوری (۴) توزیع و بازاریابی (۵) مصرف و ارتباط با مشتری می باشد که تمام این حلقه ها باید توسط یک حلقه ای به نام حلقه پشتیبان حمایت شوند. مدیر زنجیره یا راهبر حلقه ها باید با داشتن تفکر زنجیره ارزشی، مبتنی بر تفکر سیستمی و ایجاد نوآوری، خلق ارزش نموده و زنجیره را استحکام ببخشد. ایشان در ادامه کارگاه، اهداف و بازیگران این حلقه ها، راههای استحکام و بهبود زنجیره ارزش محصولات کشاورزی را تشریح نمودند. همچنین اذعان داشتند که تشکیل زنجیره های ارزش محصولات کشاورزی که حدود دو دهه در دنیا شکل گرفته است و سازمان خواربار جهانیFAO)) روی آن تاکید دارد، راهکاری اثبات شده برای بهبود فرآیند بازار محصولات کشاورزی بوده و هست و ضمن اینکه مزایایی هم از جمله توسعه کشت قراردادی، افزایش بهره وری، افزایش ارزش افزوده، کاهش ضایعات، تعادل عرضه و تقاضا، تعادل ریسک قیمتی در بین عوامل بازار، کاهش نقش دلالان و واسطه های سودجو در بازار، پایداری صادرات، افزایش ضریب نفوذ دانش و افزایش سرمایه گذاری به همراه خواهد داشت و در نهایت با ایجاد نوآوری و خلق ارزش در حلقه های به هم پیوسته زنجیره، رضایت تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و سایر عوامل بازار را در پی دارد.
در ادامه این کارگاه آموزشی، هر یک از شرکت کنندگان به بیان معرفی توانمندی ها و فعالیت حوزه کاری خود در بخش کشاورزی و چگونگی امکان تکمیل حلقه ها و تقویت زنجیره ارزش مطالبی را بیان کردند. در بخش دوم این کارگاه ابتدا دکتر رنجبری به موارد قانونی و اهمیت تشکیل زنجیره ارزش کشاورزی پرداختند. ایشان بیان نمودند که به دلیل وجود مشکلات عدیده فعلی در بازار محصولات کشاورزی کشور، رویکرد وزارت جهاد کشاورزی از «تولید محور» به «بازار محور» تغییر کرده است و وزارت جهاد کشاورزی از طریق ایجاد و توسعه زنجیره ارزش محصولات کشاورزی تصمیم دارد ضمن حل مشکلات بازار محصولات کشاورزی و تعادل عرضه و تقاضا، به پایداری در تولید و صادرات محصولات کشاورزی کمک نماید. پس از آن دکتر کاظمی ضمن بیان اهمیت تشکیل زنجیره ارزش توسط کارآفرینان و فعالان اقتصادی در حوزه تجارت کشاورزی در خصوص نحوه صدور مجوز موافقت اصولی و پروانه بهره برداری فعالیت زنجیره ارزش کشاورزی مطالبی بیان داشت. او تاکید کرد تا زمانی که کشاورزی به صورت یک کار و اشتغال دیده شود انتفاعی حاصل نخواهد شد. انتفاع زمانی حاصل می شود که به حلقه های نزدیک به مصرف کننده توجه شود و اینجا است که به کشاورزی به صورت یک کسب نگاه می شود. وقتی کشاورزی به صورت یک کسب و کار دیده شود، سود و منفعت ایجاد خواهد شد و تشکیل زنجیره ارزش معنی و مفهوم پیدا می کند. او اذعان کرد چنانچه هر کارآفرین کشاورزی حداقل یک پروانه بهره برداری از حلقه های پنجگانه را دارا باشد و در تقاضای خود چگونگی روابط بین حلقه ها را مشخص نماید، در ابتدا موافقت اصولی را خواهیم داد و فرصتی به وی داده می شود تا پس از تکمیل حلقه های زنجیره ارزش کشاورزی بر اساس دستورالعمل زنجیره های ارزش و تایید کمیته کشاورزی تجاری، پروانه بهره برداری فعالیت به کارآفرینان اعطا می شود و از مزایای قانونی آن بهره مند خواهند شد. در پایان به پرسش های فعالان و کارآفرینان بخش کشاورزی حاضر در کارگاه پاسخ داده شد.