عمومی | دانشگاه یزد

اولین نشست رسمی کانون تفکر سلامت اجتماعی در دانشگاه یزد برگزار شد

به گزارش دریافتی از دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، در ابتدای جلسه دکتر حسین افراسیابی دبیر کانون با ارائه مباحثی در زمینه اهمیت و ضرورت توجه جدی به مباحث حوزه سلامت اجتماعی، یکی از اهداف مهم تشکیل این کانون را شناسایی ابرچالش‌ها و مباحث و آسیب‌های اجتماعی استان و رسیدن به اجماع بین‌الاذهانی در رابطه با آنها دانسته و از اعضا درخواست کرد دیدگاه‌های خود را در مورد جهت گیری های آتی کانون ارائه کنند.
دکتر محمد صالح اولیاء رییس دانشگاه یزد، با مروری بر فلسفه و هدف کلی دانشگاه از پیگیری مباحث مربوط به کانون‌های تفکر، مسئولیت دانشگاه را ورود به حوزه اجتماعی و انجام اقدامات اندیشه شده برای حل معضلات فعلی استان به کمک کانون‌های تفکر دانست.
وی مزیت کانون‌های تفکر دانشگاه به طور اعم و کانون تفکر سلامت اجتماعی به طور اخص را این دانست که در کانونهای تفکر طیف متنوع اعضا از سه حوزه دانشگاه، دستگاه‌های اجرایی استان و بخش خصوصی حضور دارند.
دکتر اولیاء همچنین با مروری بر شاخص‌های موجود در زمینه سلامت اجتماعی، پیشنهاد تعیین سرفصل‌های این کانون و استفاده بیشتر از اعضای سازمان‌های غیر دولتی را مطرح کرد.

سپس دکتر محمد مهدی لطفی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد، نگاهی به جایگاه کانون‌های تفکر در مباحث استان نموده و هدف از تشکیل این کانونهای تفکر را اثرگذاری بر تصمیمات استان، تلاقی دیدگاه‌های مختلف در حوزه‌های مختلف و تعدیل و تکمیل آنها و ایجاد تضارب آراء دانسته و اظهار کرد که قرار نیست کانون‌های تفکر به مباحث اجرایی استان وارد شوند و نتیجه کار آنها هماهنگی و هم افزایی میان اعضا و دستگاه‌های اجرایی مختلف استان خواهد بود.
در ادامه دکتر سعید عطار عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با نگاهی به مواهب و پتانسیل‌های استان یزد، مروری بر جایگاه و وظایف و کارویژه‌های کانونهای تفکر دانشگاه یزد داشته و اهمیت جلسات ابتدایی کانون های تفکر را به بدین جهت دانست که در این جلسات اولیه، مسیر آتی و جهت گیری های اصلی کانون مشخص خواهد شد.
وی با نگاهی به جنس متفاوت کانون تفکر سلامت اجتماعی به نسبت سایر کانون‌ها، پیشنهاد کرد که کانون تفکر سلامت اجتماعی می تواند علاوه بر شناخت چالش‌های اصلی و اساسی استان به عنوان بُعد اول، در بُعد دوم به مسائلی بپردازد که در آینده می توانند تبدیل به چالشهایی برای جامعه ما شوند. توجه به هر دو بُعد و تمرکز بر راهکارها، می تواند کانون تفکر سلامت اجتماعی را به یکی از بهترین مراکز فکری استان در حوزه اجتماعی تبدیل کند.
در ادامه جلسه سرگرد مجید نعیم یاوری رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان یزد، مولفه‌های سازمان بهداشت جهانی در زمینه سلامت را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و سلامت اجتماعی را به عنوان یکی از مولفه‌های کلیدی سلامت معرفی و همچنین در ارتباط با سلامت و مباحث مرتبط با امنیت نیز نکاتی را مطرح کرد.
سپس ونوس عامری، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر یزد، با طرح مباحثی در زمینه اهمیت اندیشیدن و تفکر، سطحی کاری را به عنوان مهمترین معضل پیش روی سازمان‌های استان دانست.

وی سپس با مرور مهمترین اقدامات شورای شهر فعلی یزد، عملکرد کمیته‌های مختلف شورای شهر از جمله کمیسیون جامعه سالم را تشریح کرد.
این عضو شورای شهر، کار بیشتر در زمینه سلامت اجتماعی را با توجه به وضعیت فعلی استان بسیار لازم و ضروری دانسته و با استقبال از ایده تشکیل کانون تفکر سلامت اجتماعی، پیشنهاد همکاری میان این کانون و کمیسیون جامعه سالم شورای شهر را مطرح کرد.
دکتر رقیه کرمانیان مدیرکل امور بانوان استانداری نیز عدم همگرایی میان سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی استان یزد را نتیجه عدم ایجاد اجماع و همفکری در زمینه‌های مختلف دانست و در این زمینه، نسبت به تاثیرگذاری کانون در زمینه ایجاد اجماع بر سر مباحث مربوط به سلامت اجتماعی استان اظهار امیدواری کرده و پیشنهاد انجام کار جدی در زمینه مباحث مربوط به زنان و طلاق را مطرح کرد.
دکتر جلیل عفتی مدیر کل اداره بهزیستی  استان یزد نیز با بیان نکاتی در مورد حوزه وظایف و اختیارات دانشگاه در استان، توقع از دانشگاه را ورود و اقدام در مورد مباحث و چالش‌های فعلی استان دانست.
وی همچنین فضای اجرایی استان را نیازمند ورود استادان و دانشجویان و انجام کارهای تحقیقاتی دانست و پیشنهاد انجام تحقیقات در زمینه کودکان خیابانی، معتادان متجاهر و سایر تهدیداتی که بنیان خانواده‌ها را به خطر انداخته است، برای کانون مطرح نمود و مهمترین دستاوردهای سازمان بهزیستی در حوزه مباحث مرتبط با سلامت اجتماعی تاکنون را مورد بررسی قرار داد.
حمزه ملک ثابت سرهنگ بازنشسته ناجا و رئیس پیشین دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان یزد نیز با مرور اقدامات کارگروه‌های مختلف ناجا از جمله کارگروه علوم اجتماعی در حوزه پیشگیری از طلاق و کاهش آسیب‌های اجتماعی و انتشار نتایج آنها در قالب کتابچه‌های مخصوص، بر این مهم تاکید کرد که نتایج مباحث کانون تفکر سلامت اجتماعی باید کاربردی و قابل استفاده برای حل چالشهای اجتماعی استان باشد.

در این راستا سرهنگ محمدرضا مزیدی معاون اجتماعی نیروی انتظامی استان یزد، شکاف میان ایده و عمل در زمینه مباحث دانشگاهی را به عنوان بزرگترین چالش این حوزه معرفی و بر ضرورت اولویت بندی مباحث تاکید کرد. حسینعلی دهقانی‌زاده کارشناس مسئول دفتر مشاوره و روانشناسی سازمان بهزیستی استان یزد نیز با بررسی گستردگی مباحثی که در ذیل موضوع سلامت اجتماعی مطرح می شوند، اظهار داشت سطوح تفکر در این حوزه  و نقاط تمرکز کانون باید مشخص شده و افراد آزادانه در مورد چالشهای استان در حوزه مباحث اجتماعی مباحث و راهکارهای خود را بیان کنند.
وهاب علی‌نیا رئیس مرکز تحقیقات آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی استان یزد، با مروری بر آمار و ارقام مربوط به آسیب‌های اجتماعی و اشاره به اقدامات سازمان بهزیستی در این راستا، وضعیت استان یزد در زمینه مباحث مربوط به آسیب‌های اجتماعی را مورد بررسی قرار داد.
در ادامه جلسه دکتر سمانه اسعدی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز پیشنهاد پذیرش تفکر انتقادی در کانون و فراهم کردن شرایط برای طرح دیدگاه‌های مختلف و متفاوت و اجتناب از استفاده از جملات کلیشه‌ای در زمینه آسیب‌های اجتماعی را مطرح کرد.
دکتر سیدرضا جوادیان عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز با اشاره به ضرورت تحلیل دقیق وضعیت موجود استان از نظر شاخصهای اجتماعی، پیشنهاد استفاده از آراء عمومی در تصمیم‌گیری‌ها و نظر سنجی از مردم و ایجاد دیدگاه مثبت در زمینه مقابله با آسیب‌های اجتماعی را مطرح کرد.
در انتهای جلسه نیز در مورد زمان تشکیل جلسات، خروجی مورد انتظار و موضوع جلسه بعدی کانون تفکر سلامت اجتماعی تصمیم گیری شد.