سخنرانی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در وبینار تخصصی پدافند غیرعامل زیستی دانشگاه گیلان
وبینار تخصصی پدافند غیر عامل زیستی با همکاری دانشگاه گیلان و استانداری گیلان به منظور بررسی وضعیت تهدیدات غیر عامل زیستی در منطقه گیلان و رویکردها و استراتژیهای مواجهه با آنها به صورت ارتباط تصویری با حضور سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور، استاندار گیلان، مسئولین دانشگاه و فرمانداران سراسر استان برگزار شد.
سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این وبینار تخصصی راه های برنامه ریزی و حفظ آمادگی لازم برای مقابله با انواع تهدیدات زیستی را در حوزه های بهداشتی و درمانی، منابع طبیعی، محیط زیست و نیروی انسانی تشریح کرد و گفت: برای مقابله با هر تهدیدی در حوزه ی پدافند غیرعامل ابتدا تهدید تشخیص داده شده و سپس تهیه و تدوین یک برنامه ی عملیاتی برای مقابله با آن لازم است و این مهم در بستر آگاهی بخشی انجام می شود.
سردار جلالی همچنین آخرین شیوه های مقابله با بیماری کرونا را در شرایطی که هنوز دارو و واکسن مشخصی برای آن ساخته نشده، تبیین کرد و گفت: رعایت دستورالعمل های بهداشتی با لحاظ حفظ معیشت و تضمین سلامت آب و حفط فعالیتهای کلان اقتصادی کشور از جمله راهکارهایی ست که در شرایط فعلی اعمال می شود.
دکتر ارسلان زارع استاندار و رئیس شورای پدافند غیرعامل گیلان هم در این وبینار توجه عمومی به موضوع پدافند زیستی و تهدیدات آن را منجر به پیشگیری از آسیب ها و اثرگذاری بیشتر در مسیر توسعه استان و کشور دانست و با اشاره به نقش موثر آموزش های عمومی حفاظت از منابع زیست محیطی در کاهش صدمات این بخش گفت: با تلاش فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی، اقدامات مناسبی برای توسعه کودهای زیستی در جهت جایگزینی با کودهای شیمیایی و ارتقاء روش های تولید ارگانیک محصولات صورت گرفته است.
دکتر زارع همچنین منابع متعدد زیستی گیلان را از سرمایه های ملی و نقاط قوت کشور دانست و تاکید کرد: این سرمایه ها موجب شده تا تنوع تولیدات به ویژه انواع محصولات کشاورزی بتواند بخش قابل توجهی از نیازهای کشور را برطرف و زمینه ی صادرات آن به حوزه ی خزر و اوراسیا را مهیا کند.
وی در ادامه بر لزوم آموزش جدی و آگاهی بخشی مستمر جامعه برای مقابله با تهدیدات زیستی تاکید کرد و افزود: از رعایت بهداشت فردی در روند مقابله با شیوع بیماری کرونا گرفته تا نحوه ی استفاده از انواع سموم دفع آفات نباتی و نهاده های کشاورزی، همگی در این قالب قابل تعریف اند.
دکتر احمد رضی رئیس دانشگاه گیلان هم در این وبینار گفت: با مطالعه پرونده ویروس کرونا در هفت ماه گذشته در ایران و سایر کشورها می توان به راحتی به این نتیجه رسید که اگر به خطرات زیستی بی توجه باشیم با چه مشکلات عظیمی در حوزه اجتماع، اقتصاد، درمان، آموزش و ... روبه رو خواهیم شد.
وی گفت: استان گیلان از موهبت های الهی و سرمایه های ارزشمند زیادی برخوردار است اما در هر شش حوزه تهدیدات زیستی می تواند آسیب پذیر باشد اعم از حوزه های انسانی، جانوری، گیاهی، زیستی و آب و غذا.
رئیس دانشگاه گیلان همچنین گفت: این وبینار می تواند همه مدیران و عموم مردم را نسبت به تهدیدات زیستی حساس کند و برای چگونگی مواجهه با انواع تهدیدات زیستی فرهنگ سازی کند و جایگاه استانمان را برای بازدارندگی و مقابله در برابر تهدیدات زیستی ارتقا دهد و به مدیریت بحران ناشی از تهدیدات زیستی کمک نماید.
دکتر رضی در پایان گفت: دانشگاه گیلان با توجه به دارا بودن امکانات، رشته ها و متخصصین در هر شش حوزه تهدیدات زیستی آمادگی دارد در برنامه های استانی و ملی برای پیشگیری و مقابله با آنها مشارکت فعال داشته باشد.
شایان ذکر است در این وبینار سه سخنرانی ( دکتر تولّایی رئیس انجمن ژنتیک ایران و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله اعظم (عج) با موضوع تهدیدات زیستی در حوزه سلامت و امنیت غذایی، دکتر آقائی سرپرست مرکز ملی مدیریت ذخایر ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با موضوع روش های حفظ و صیانت از ذخایر ژنتیکی گیاهی، دامی و آبزیان در کشور و دکتر وظیفه دوست عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه گیلان با موضوع به کار گیری سیستم های پایش در پدافند غیر عامل به منظور رصد نمودن تهدیدات زیستی احتمالی) ارائه شد و برگزاری دو کارگاه (دکتر کریمی نیا معاون قرارگاه زیستی کشور با موضوع " آشنایی با اصول، قوانین و آئین نامه های پدافند غیر عامل زیستی " و دکتر مقدم نیا عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با موضوع تشریح پدیده بیوتروریسم) از دیگر برنامه های این وبینار تخصصی بود.