عمومی | پژوهشگاه فضایی ایران

دومین سفینه رباتیک فضایی با ماموریت افزایش طول عمر ماهواره‌ها، با موفقیت در مدار قرار گرفت


سفینه رباتیک MEV-۲ قبل از پرتاب توسط Ariane ۵
پیش از این پرتاب، MEV-۱، با موفقیت در ماه فوریه به ماهواره Intelsat ۹۰۱ متصل شد و اولین اقدام تاریخی در زمینه خدمات ماهواره‌ای در مدار رقم زده شده بود. خدمات ماهواره‌ای در مدار به منظور تعمیر و سوخت ‌گیری مجدد ماهواره‌های قدیمی صورت می‌گیرد. از آنجا که هزینه‌های پرتاب، بخش اعظم قیمت تمام شده ماهواره‌ها را تشکیل می‌دهد، امید است که نوسازی ماهواره‌های قدیمی، منجر به کاهش هزینه تمام شده ماهواره‌ها شود و به این شکل، با هزینه‌ای کمتر از پرتاب مجددِ ماهواره ‌های جایگزین، خدمات ماهواره‌های موجود تداوم پیدا کند.



نمای شماتیک اتصال سفینه‌های ‌رباتیک جهت افزایش طول عمر ماهواره مخابراتی

سرویس افزایش عمر کاری، اولین قدم در ایجاد یک ناوگان سرویس دهنده ماهواره‌ای بود که نه تنها عمر ماهواره ‌ها را افزایش می‌دهد بلکه خدمات دیگری مانند تغییرات شیب مداری و بازرسی ‌های فضاپیما را نیز ارائه می‌دهد. همچنین به این صورت، فناوری پیشرفته رباتیک برای کارکردهای دیگری از قبیل تعمیر و مونتاژ در مدار می‌‌تواند به کار گرفته شود.

شرکتArianespace د ر بیانیه‌ای در ۱۸ تیر ۹۹ اعلام کرد این فضاپیما برای کنترل مدار ماهواره ‌ی IS-۱۰۰۲ از تراسترهای خود استفاده می‌کند. MEV-۲ ماهواره را به مدار زمین آهنگ، که در آنجا دوره مداری ماهواره با سرعت چرخش زمین مطابقت دارد، باز می‌گرداند.

در این پرتاب شرکت Arianespace به همراهMEV-۲ دو ماهواره مخابراتی دیگر را نیز به فضا ارسال نمود. این دو ماهواره عبارت بودند از ماهواره Galaxy ۳۰ به عنوان بخشی از برنامه نوسازی مجموعه ماهواره ‌هایNorth American Galaxy و ماهواره مخابراتی BSAT-۴b که متعلق به شرکتی ژاپنی است.

پرتاب Ariane ۵ به مدار همراه با سه ماهواره، سفینه رباتیک MEV-۲ و Galaxy ۳۰ (هر دو متعلق به Intelsat) و ماهواره مخابراتی BSAT-۴b متعلق به شرکتی ژاپنی
مرجع
https://www.space.com/ariane-5-rocket-mev-2-space-tug-satellite-launch-success.html