عمومی | موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

بازدید یاوران تولید از مزارع و باغات مرکز خدمات کشاورزی ساوالان شهرستان پارس آباد مغان استان اردبیل

براساس گزارشات بدست آمده از کشاورزان و باغداران منطقه مبنی بر وجود زرد برگی شدید در برخی باغات میوه و عدم رشد رویشی مناسب برخی محصولات کشاورزی ازجمله ذرت علوفه ای، بادام زمینی و یونجه، موجب آن شد که با اکیپی از محققین، کارشناسان در قالب یاوران تولید بازدید علمی از مزارع مرکز خدمات کشاورزی ساوالان شهرستان پارس آباد مغان به عمل آید. با توجه به اینکه مجموعه ای از فاکتورها از جمله عوامل خاکی، آب آبیاری، آفات و بیماری‌ها می‌توانند در ایجاد مشکلات تغذیه ای موثر باشند، لازم بود، تخصص‌های مختلف در این بازدید حضور داشته باشند. برای بررسی وضعیت تغذیه ای و رشد محصولات مورد نظر، با حضور کشاورزان، مروجین وکارشناسان دستگاه های اجرای مدیریت جهاد کشاورزی به شرح زیر از مزارع بازدید به عمل آمد مزرعه ذرت علوفه‌ای مشکل تغذیه گیاهی خاصی مشاهده نگردید. حاشیه مزرعه به دلیل وجود علف های هرز می‌تواند به عنوان منبع گسترش احتمالی آفات و بیماری ها در مزرعه باشد. لذا توصیه شد با علف های هرز حاشیه مزرعه مبارزه شود. در مزارع بادام زمینی و یونجه بازدید شده، کشاورز از اسید سولفوریک برای کاهش پ.هاش خاک استفاده می‌کرد. در این خصوص یادآوری شد که استفاده از اسید سولفوریک یکی از راهکارهایی است که بیشتر برای اصلاح بیکربنات آب آبیاری استفاده می شود که با توجه به آهکی بودن اراضی، تاثیر محسوسی بر کاهش دائمی پ. هاش خاک نمی تواند داشته باشد. هرچند در منابع علمی، به اثرات کوتاه مدت اسید در محلول سازی عناصر غذایی رسوب شده در خاک گزارش شده است. علاوه بر اسید سولفوریک، راهکارهای کم خطر دیگری از جمله کاربرد گوگرد همراه با تیوباسیلوس وجود دارد. همچنین اثرات ثانویه کاربرد اسید سولفوریک در افزایش شوری خاک نیز برای کشاورز بیان شد که در این راستا، استفاده از آزمون خاک ضروری است. در باغ میوه شلیل بازدید شده، دلیل زرد برگی، کمبود شدید آهن تشخیص داده شد که علائم کمبود عنصر روی نیز در برخی درختان وجود داشت. در این باغ روش صحیح کوددهی (چالکود) به کشاورز توضیح داده شد. در کل اهمیت آزمون خاک و برگ برای افزایش عملکرد کمی و کیفی به کشاورزان توضیح داده شد. به طورکلی، در صورت عمل به توصیه کارشناسان و با اقدامات پیشگیرانه، در مقدار سموم کشاورزی صرفه جویی قابل توجهی به عمل آمده و با استفاده از روش های بهینه کودی، بهره وری کودها افزایش و عملکرد کمی و کیفی بهبود پیدا خواهد کرد.