عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

برنامه ملی انتقال یافته‌های پژوهشی سیب‌زمینی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل برگزار شد

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل برنامه ملی انتقال یافته‌های پژوهشی سیب‌زمینی در راستای طرح یاوران تولید و طبق شیوه‌نامه جدید سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با حضور دکتر حسین کربلائی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، دکتر احمدوند معاون موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دکتر موسی پور گرجی رئیس بخش تحقیقات سیب‌زمینی، مهندس ودادی نماینده پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای کشور، مهندس خواجوی مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی استان، مهندس سرکاری حراست مرکز، دکتر طلایی رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، مهندس محسنی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نمین، اعضا هیات علمی، محققان، کارشناسان و کشاورزان پیشرو شهرستان‌های اردبیل، نیر، نمین و سرعین روز یکشنبه مورخ ۲۲ تیرماه سال جاری در محل ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل برگزار شد .

دکتر حسین کربلائی در این مراسم بیان داشت: استان اردبیل در زمینه تولید محصولات کشاورزی دارای پتانسیل قابل توجهی بوده و ۴ درصد از تولید محصولات کشاورزی ایران متعلق به این استان  است؛ تنوع اقلیمی، وجود کشت و صنعت‌های مغان و پارس، وجود دشت‌های حاصل خیز اردبیل، مشکین‌شهر  و مغان، ۴.۲ میلیون واحد دامی از قابلیت‌های کشاورزی این استان است که به مدد وجود ۱۲۰ هزار بهره‌بردار، بخش کشاورزی توانسته است ۳۰ درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد .

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان این مطلب که استان اردبیل ۱۰۰ درصد چغندر بذری و سورگوم بذری و حدود ۸۰ درصد ذرت هیبرید کشور را تامین می‌کند، افزود: استان اردبیل در تولید عدس و کلزا رتبه اول، سیب‌زمینی رتبه دوم، عسل رتبه سوم، چغندرقند رتبه پنجم و در تولید حبوبات و گندم رتبه هفت کشوری را دارد .

وی انتقال دانش فنی به بخش خصوصی را از اقدام‌های مهم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در راستای برون سپاری وظایف غیرحاکمیتی دانست و بین کرد: تاکنون بیش از ۳۰۰ دانش فنی حاصل از دستاوردهای تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به بخش خصوصی واگذار شده که به‌طور میانگین به ازای هر دانش فنی دو میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی و ۱۴۲ فرصت شغلی ایجاد می‌شود که تاکنون ۳۵ دانش فنی حاصل از دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به بخش خصوصی واگذار شده است .

دکتر کربلائی خیاوی آینده‌پژوهی در کشاورزی را با توجه به شرایط سال‌های آتی کشور مهم برشمرد و بیان کرد: رسالت اصلی ما در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان، شناسایی چالش‌ها و محدودیت‌های بخش کشاورزی و ارائه راهکارهای لازم به منظور حل آن است .

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل کشاورزان پیشرو را مصداق بارز استفاده از دانش در بخش کشاورزی برشمرد و بیان داشت: اگر دستاوردهای تحقیقاتی، دانش و تجربیات کشاورزان پیشرو به بهره‌برداران انتقال یابد به طور یقین بخش کشاورزی با جهش تولید بسیار بالایی مواجه خواهد شد.

وی افزود: یکی از برنامه‌های اساسی برای جهش تولید در بخش کشاورزی افزایش ضریب نفوذ دانش در عرصه‌های مختلف تولیدات بخش کشاورزی است. برای تحقق این امر مراکز تحقیقاتی، شرکت‌های دانش بنیان و بخش خصوصی باید حضور فعال داشته باشند.

دکتر کربلائی خیاوی  با بیان اینکه سالانه حدود ۸۳ میلیون تن محصولات زراعی تولید می‌شود، گفت: تولید کشاورزان نمونه ۳ تا ۴ برابر متوسط تولید سایر کشاورزان است که این نشان‌دهنده پتانسیل بالا برای افزایش تولید در صورت استفاده از نفوذ دانش، تکنولوژی و تجربیات کشاورزان پیشرو در بخش کشاورزی است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل تصریح کرد: در راستای تحقق جهش تولید در بخش کشاورزی با هدف ارتقای خوداتکایی در تولید غذا و به منظور تعامل هر چه نزدیک‌تر همه واحدهای اجرایی و تحقیقاتی و افزایش اثربخشی علم و فناوری در عرصه‌های تولیدی طرح یاوران تولید با هدف بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت اعضای هیات علمی و محققان موسسات و مراکز تحقیقاتی در دستور کار قرار گرفته است.

وی هدف از برگزاری این برنامه را بهره‌مندی کارشناسان اجرا، بهره‌برداران و تولید کنندگان از آخرین یافته‌های تحقیقاتی، شناسایی چالش‌ها و محدودیت‌های بخش کشاورزی و ارائه راهکارهای لازم در این زمینه، تقلیل فاصله بین مراکز تولید دانش کشاورزی و بهره‌برداران و تبادل تجربیات بین شرکت کنندگان و توانمندسازی آن‌ها عنوان کرد.

در ابتدای این برنامه دکتر حسن پناه محقق مروج ارشد سیب‌زمینی در مزرعه، ضمن ارائه یافته‌های تحقیقاتی سیب‌زمینی توضیحاتی در مورد کشت زمستانه و بهاره سیب‌زمینی با آرایش کاشت با دستگاه چهار ردیفه در عرض کاشت ۱۵۰ و ۱۸۰ سانتی‌متر داد و آن را  با آرایش کشت دو ردیفه با عرض کاشت ۱۵۰ سانتی‌متر مقایسه کرد و مزایای یافته‌های جدید را به کارشناسان و کشاورزان تشریح کرد. همچنین خانم مهندس سهیلی در خصوص تاثیر ضدعفونی غده با قارچ‌کش پنفلوتن در کنترل بیماری شانکر ریزوکتونیایی و شوره سیاه مطالبی بیان کرد . در ادامه مهمان‌ها از ارقام ملی معرفی شده سیب‌زمینی بازدید به عمل آوردند.

پس از بازدید مزرعه‌ای مدعوین در جایگاه پانل تخصصی حضور یافتند. دکتر موسی پور گرجی رئیس بخش تحقیقات سیب‌زمینی در خصوص ماموریت بخش و نقش موثر یافته‌های پژوهشی از جمله ارقام ملی سیب‌زمینی در تولید کشور توضیحاتی ارائه و در خصوص جایگزینی ارقام معرفی شده به جای ارقام خارجی با کمک بخش خصوصی قول مساعد داد.

دکتر احمدوند معاون موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر در خصوص نقش مقاومت به ویروس‌های مهم سیب‌زمینی در ارقام ملی معرفی شده توضیحاتی داد.

سخنران بعدی مهندس ودادی محقق پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای کشور بود که در خصوص تولید ژنوتیپ های حاصل از موتاسیون توضیحات کاملی به حضار ارائه کرد. همچنین مهندس خواجوی مدیر هماهنگی ترویج استان برنامه انتقال یافته‌های پژوهشی سیب‌زمینی را یکی از برنامه‌های ویژه ترویجی برشمرد و گفت: تلاش می‌کنیم یافته‌های پژوهشی محققان در عرصه پیاده شود و از همه دست اندرکاران و محققان تقدیر و تشکر کرد.

در ادامه کارشناسان و کشاورزان پیشرو سوالات مربوط به یافته‌های جدید سیب‌زمینی را مطرح و سخنرانان به سوالات حضار پاسخ دادند. پایان بخش این برنامه بازدید کارشناسان و کشاورزان پیشرو از نمایشگاه تخصصی ارقام معرفی شده سیب‌زمینی و اهدا سی‌دی‌های تهیه شده از هندبوک راهنمایی جامع زراعت نوین سیب‌زمینی به آن‌ها بود.