برگزاری جلسه کارگروه یاوران تولید به منظور بررسی اصلاح الگوی کشت در برخی از دشت های مهم استان هرمزگان در سازمان جهادکشاورزی

برگزاری جلسه کارگروه یاوران تولید به منظور بررسی اصلاح الگوی کشت در برخی از دشت های مهم استان هرمزگان در سازمان جهادکشاورزی
اولین جلسه کارگروه طرح یاوران تولید مورخ ۰۹/۰۴/۹۹ جلسه ای روز چهارشنبه مورخ ۱۱/۰۴/۹۹ در خصوص اصلاح الگوی کشت دشت های استان (دشت میناب و دشت جگین) در محل سازمان جهاد کشاورزی استان با حضور دکتر حاجبی رئیس مرکز تحقیفات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان و مدیران اجرایی سازمان جهاد کشاورزی برگزار شد. در این جلسه ابتدا آقای دکتر حاجبی دبیر محترم کارگروه و ریاست مرکز تحقیقات و آموزش ضمن معرفی طرح یاوران تولید اظهار داشتند در حال حاضر موضوع اصلاح الگوی کشت دشتهای میناب و جگین توسط ریاست محترم سازمان جهاد کشاورزی استان (رییس کارگروه) به عنوان یکی از مهمترین چالشهای اولویتدار تعیین گردیده است.
سپس آقای دکتر حسینی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مرکز تحقیقات و آموزش و دبیر محققین معین توضیحاتی در مورد تناسب اراضی و روش انجام آن در موسسه تحقیقات خاک و آب ارائه نمودند و یادآور شدند که از نظر علمی گام اول برای تعیین الگوی کشت تعیین تناسب اراضی برای محصولات مختلف میباشد.
در ادامه هر یک از حاضرین در جلسه در مورد الزاماتی که باید به هنگام اصلاح و ارائه الگوی کشت رعایت شود و همچنین کمبودهایی که در این زمینه وجود دارد مطالبی بشرح ذیل ایراد نمودند.
الف- الزاماتی تعیین و یا اصلاح الگوی کشت در دشتهای میناب و جگین
- تناسب اراضی برای محصولات مختلف در دشتهای مذکور انجام شود.
- آگاه بودن و مهارت کشاورز برای کشت محصولات پیشنهادی (سابقه کشت محصول مورد نظر توسط کشاورز) از معیارهای مهم است که در تعیین یا اصلاح الگوی کشت باید به آن توجه شود.
- کم آببر بودن محصولات پیشنهادی برای الگوی کشت.
- سیاستهای وزارتخانه و دولت و لحاظ کردن محصولات استراتژیک در الگوی کشت پیشنهادی
- حتی الامکان سعی شود از محصولاتی که خرید تضمینی دارند در الگوی کشت استفاده شود ( برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان و عدم مواجه با مشکل فروش محصول).
- محصولاتی انتخاب شوند که در کشور و یا استان و یا بحث صادرات دارای مزیت نسبی هستند.
- حتی الامکان سعی شود در الگوی کشت پیشنهادی از کشتهای گلخانه ای غفلت نشود.
- در الگوی کشت پیشنهادی برای باغات، موضوع پایداری تامین آب لحاظ گردد.( بر اساس گفتههای نماینده محترم آب منطقهای، ظاهرا در مورد تامین آب پایدار برای اراضی زیر سد جگین در شهرستان جاسک مشکلی وجود ندارد اما باید تقاضا از حدی بالاتر باشد).
-در الگوی کشت پیشنهادی کشش و حجم کانال آب برای سطح زیر کشت مربوطه لحاظ گردد.
- مدل اقتصادی پیش بینی کننده قیمت و بازار برای محصولات پیشنهادی در الگوی کشت، بر اساس بازار محصول مربوطه در سال های قبل تهیه گردد و در تعیین یا اصلاح نهایی الگوی کشت در نظر گرفته شود.
ب- برای پذیرش الگوی کشت پیشنهادی توسط کشاورزان منطقه و موفقیت آن لازم است موارد زیر در نظر گرفته شده و شرایط مناسب برای تحقق آنها فراهم گردد:
- موضوع آموزش، ترویج و انتقال دانش به بهره برداران، به ویژه اگر کشت جدیدی پیشنهاد می شود، از ضروریات لازم برای موفقیت الگوی کشت پیشنهادی میباشد.
- مشارکت صنف و اتحادیه کشاورزان در تعیین یا اصلاح الگوی کشت و سپردن حداقل بخشی از کار به آنان
- برای تضمین موفقیت یک الگوی کشت باید صنایع جانبی و تبدیلی آن لحاظ گردد تا فروش محصول کشاورز به نوعی تضمین و از ضرر و زیان کشاورز جلوگیری شود.
- شرایطی فراهم گردد تا محصول پیشنهادی در الگوی کشت بتواند به صورت قرارداد توافقی فروش آن تضمین و کشاورز دغدغهای از بابت ضرر و زیان نداشته باشد.
- تلاش شود تا محصولات بیشتری در لیست خرید تضمینی دولت قرار گیرند (بویژه محصولات پیشنهاد شده برای اصلاح الگوی کشت دو دشت گفته شده)
- به منظور افزایش فروش و جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزانی که از الگوی کشت پیشنهادی تبعیت میکنند، برنامه جامعی برای تبلیغ و شناساندن محصولات کمتر شناخته شده (برای مثال کنار)، که در الگوی کشت قرار میگیرند، بویژه از صدا و سیما تهیه و عملیاتی شود.
- موضوع مکانیزاسیون جدی گرفته شود در غیر اینصورت ممکن است کشاورز تمایلی به اجرای الگوی کشت پیشنهادی نداشته باشد.
- کمبود شدید مروج و کارشناس در هر دو دشت میناب و جگین (برای موفقیت طرح باید مروجان مورد نیاز تامین شود.)