عمومی | دانشگاه شیراز

گفت‌وگو با دکتر افشاری‌فر، قائم مقام و معاون آموزشی دانشگاه، در رابطه با اقدامات آموزشی الکترونیکی

برگزاری فعالیت های آموزشی دانشگاه شیراز به صورت الکترونیکی

دکتر افشاری فر، قائم مقام و معاون آموزشی دانشگاه شیراز، در نشستی به بیان فعالیت های آموزشی و آزمون های الکترونیکی دانشگاه شیراز پرداخت. ایشان با بیان این مقدمه که: در پی شیوع و تداوم ویروس کرونا و ضرورت حفظ سلامت دانشگاهیان، ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوباتی مبنی بر لزوم فاصله گیری فیزیکی را ارائه داد گفت: به دنبال این مصوبه، دانشگاه شیراز نیز همانند دیگر اعضای نظام آموزش عالی، تمام فعالیت های حضوری و آموزشی دانشگاه را به صورت الکترونیکی برگزار کرد.

وی توضیح داد: آموزش الکترونیکی برای همه ی ما پدیده ی نوینی بود که تجربه ی کافی و لازم برای استفاده ی بهینه از آن وجود نداشت؛ اما خوشبختانه با همکاری و همراهی استادان، کارکنان و دانشجویان عزیز، برای تکمیل زیرساخت های آموزش الکترونیکی برنامه ریزی های مختلفی صورت گرفت و شیوه نامه های جدیدی برای نحوه ی ارائه ی دروس و ارزشیابی ها تدوین شد که به مرور زمان با کسب تجربه ها ی بیشتر و رفع تدریجی مشکلات، دغدغه ها نسبت به روزهای اول کاهش یافته و اینک بیش از ۹۵درصد کلاس ها به صورت الکترونیکی و با رضایت نسبی استادان و دانشجویان برگزار شده است.

تشکیل کارگروه آزمون های الکترونیکی

معاون آموزشی دانشگاه شیراز، درخصوص تدوین شیوه های ارزیابی و برگزاری آزمون ها به صورت الکترونیکی گفت: در مرحله ی نخست از استادان خواستیم هریک براساس محتوای درس خود، آزمون های تکوینی در طول ترم برگزار نمایند، سپس در مرحله ی بعد به پایش بازخورد استادان و دانشجویان پرداختیم و با گزینش استادان موفق در زمینه ی استفاده ی موفق از بسترهای موجود و نیز برگزاری آزمون های تکوینی الکترونیکی، کارگروهی تحت عنوان «کمیته ی آزمون های الکترونیکی» تشکیل گردید.

وی افزود: باتوجه به تنوع دروس مختلف و تفاوت محتوایی آن ها، لازم بود که بسترهای مختلفی برای ارزشیابی دروس، به صورت الکترونیکی مورد مطالعه و بررسی قرار می گرفت و سپس بسترهای مناسب به همکاران معرفی می گردید.

ایشان به شرح وظایف کارگروه آزمون های الکترونیکی پرداخت و گفت: شرح وظایف مختلفی برای این کارگروه تعیین شد که مهم ترین آن ها عبارتند از: سیاستگذاری درباره ی برگزاری آزمون های الکترونیکی و ابزارهای مورداستفاده در آن، سیاستگذاری درباره ی آموزش روش های سنجش الکترونیکی به اعضای هیات علمی و دانشجویان و کارشناسان، نظارت بر کیفیت و امنیت سامانه های آموزش الکترونیکی در سطح دانشگاه، نظارت بر برگزاری آزمون های الکترونیکی در سطح دانشگاه، هماهنگ سازی شیوه های ارزیابی الکترونیکی در سطح دانشگاه و... .

برگزاری کارگاه های مختلف برای آزمون های الکترونیکی

دکتر افشاری فر از برگزاری کارگاه های مختلف برای آزمون های الکترونیکی خبر داد گفت: درخصوص موضوع ارزشیابی دروس و برگزاری آزمون ها کارگروه های مختلفی برگزار شد. در نخستین کارگاه، علاوه بر ارائه ی روش های آموزش الکترونیکی، سامانه های معروف دنیا در زمینه ی آموزش الکترونیکی معرفی شد. همچنین موضوع سلامت آزمون ها در این جلسات واکاوی شد که در نهایت منجر به تصمیم گیری درباره ی «راه اندازی یک سامانه ی آزمون برای کل دانشگاه» شیراز شد.

وی افزود: در دومین کارگاه باعنوان «نگاهی به طراحی آزمون های الکترونیکی و حفظ سلامت آن»، ضمن ارائه ی نتایج مطالعات تحقیقات کارگروه در این زمینه با استادان، فرایند آموزش استفاده از سامانه ی آزمون دانشگاه شیراز آغاز شد.

معاون آموزشی دانشگاه، به ویژگی های مهم این سامانه که برای نخستین بار و توسط دانشگاه شیراز طراحی شده است، پرداخت و گفت: این سامانه قبلا در ابعاد کوچک مورد استفاده قرار می گرفت، لیکن باتوجه به تجربیات به دست آمده و با پشتیبانی مرکز فن آوری اطلاعات و ارتباطات، فرایند این تصمیم بزرگ به مرحله ی اجرا درآمد.

وی ادامه داد: سومین کارگاه باعنوان «نحوه ی استفاده از نرم افزار آزمون دانشگاه برای برگزاری امتحانات پایان ترم»، نیز تشکیل شد که در این کارگاه، علاوه بر اساتید، کارشناسان آموزشی هر دانشکده نیز آموزش داده شدند و در نهایت در چهارمین کارگاهی که با حضور اعضای هیات علمی برگزار شد، سیاست دانشگاه در بحث آزمون های الکترونیکی که حاصل همفکری های گسترده بود، ارائه شد.

دکتر افشاری فر همچنین گفت: در ابتدای هر کارگاه، بخشی از زمان جلسه به پرسش و پاسخ همکاران اختصاص می یافت و درنهایت از پرسش و پاسخ های مختلف شرکت گنندگان، برای بهبود امکانات و تصمصم گیری ها استفاده می شد، به علاوه در قالب پرسش های متداول، دسته بندی و در سایت دانشگاه نیز بارگذاری گردید.

قائم مقام دانشگاه شیراز از انتقال تجربیات دانشگاه شیراز به دیگر دانشگاه های کشور خبر داد و گفت: نتایج هم اندیشی های کارگروه آزمون های الکترونیکی دانشگاه شیراز در اختیار دیگر دانشگاه های کشور و دانشگاه های منطقه ۷ کشور نیز قرار داده شده است.

دکتر افشاری فر مهم ترین رکن این تصمیمات را تلاش برای حفظ آرامش دانشجویان خواند و تصریح کرد: در تمام کارگاه های برگزارشده و تصمیم گیری ها، از اصول مهمی که به آن توجه داشتیم، حفظ آرامش دانشجویان در طول آزمون بود. در همین رابطه از اساتید محترم خواستیم که با برگزاری آزمون در طول ترم و تقسیم نمرات، اضطراب دانشجویان را تا حد زیادی کاهش دهند.

وی از برگزاری موفق آزمون های عمومی دانشگاه خبر داد و گفت: از پنجم تیرماه آزمون های عمومی دانشگاه برای ۹ عنوان درسی برگزار شده و تا ۱۲ تیرماه ادامه دارد.

ایشان همچنین به طرح همیار دانشجو در دانشگاه شیراز اشاره کرد که از ابتدای برنامه های الکترونیکی دانشگاه، برنامه ریزی شده تا وضعیت دسترسی دانشجویان به ابزارهای مورد نیاز آزمون الکترونیکی و... رصد شود و دانشجو را در رفع مشکلات احتمالی، تا جایی که امکان دارد حمایت کنیم.

معاون آموزشی دانشگاه شیراز، به برنامه های آموزشی ترم آتی دانشگاه نیز اشاره کرد و گفت: ارائه ی کلیه ی دروس نظری در نیمسال اول سال تحصیلی براساس آموزش الکترونیکی برنامه ریزی گردیده است.