انتخاب آزمایشگاه خاک و آب به عنوان نماینده کشورهای خاورمیانه منطقه NENA و مسئولیت موسسه در تدوین دو استاندارد بین المللی از توفیقات بین المللی موسسه بوده است
" سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال ۱۳۹۸" موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، خرداد ماه سال جاری با حضور دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر هادی اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر بازرگان رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تقدیر از فعالیت های ارزنده همکاران در موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، تناسب بین فعالیت بخش های مختلف موسسه را خواستار شد. وی بیان داشت: نتایج یافته ها و خروجی پژوهش های موسسه در حوزه هایی چون بخش فیزیولوژی حوزه خاک و یا حاصلخیزی اراضی سیستان از اهمیت برخوردار است. همچنین تعادل بین فعالیت ملی با فعالیت منطقه ای ضروری است، موسسه در حوزه فعالیت های منطقه ای بسیار خوب عمل کرده است، لازم است فعالیت های ملی خود را نیز تقویت نماید.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موضوعاتی چون تغییر کاربری در اطراف کلان شهرها، بررسی لجن زارها، موضوع پایش خاک را از مواردی برشمرد که نیاز به جریان سازی دارد.
وی در سخنان خود با اشاره به اهمیت طرح ها و پروژه های تحقیقاتی در موضوعات خاک و آب به مواردی نظیر: طرح کلان مواد عالی خاک های کشور (با توجه به چالش مهم منابع خاکی کشور) اشاره کرد و آن را از موضوعات مهم پژوهشی بیان داشت. موضوع فعالیت های بین المللی و ارتقاء و توسعه مراکز رشد از دیگر مباحث مطروحه رئیس سازمان بود.
دکتر هادی اسدی رحمانی رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در سخنان خود، مهمترین دستاوردهای شاخص موسسه در سال ۱۳۹۸ را شامل: تهیه نقشه خرد اقلیم کشاورزی ایران، راه اندازی سامانه مدیریت اطلاعات آزمایشگاههای خاک و آب موسسه، تداوم روند اثر بخشی اجرای برنامه ثبت و کنترل کیفی مواد کودی کشور و نقش آفرینی موثر در طرح کلان پایش سلامت محصولات کشاورزی، برشمرد.
رییس موسسه فقدان پهنه اقلیمی در مقیاس خرد برای کشور و فقدان تناسب اقلیمی در مقیاس خرد برای گیاهان زراعی و باغی کشور را از جمله مواردی نام برد که باعث شد تا با همکاری مشترک موسسه و سازمان هواشناسی کشور، نقشه خرد اقلیم کشاورزی تهیه و با حضور دکتر خاوازی رئیس وقت سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج رونمایی شود. ایشان همچنین با اشاره به وجود پراکندگی در داده های تجزیه خاک، گیاه، کود و آب در کشور و نبود سامانه ای برای تسهیل در بازرسی و کنترل کیفی به هنگام اندازه گیری های آزمایشگاهی، ایجاد و رونمایی از سامانه مدیریت اطلاعات آزمایشگاه های خاک و آب با حضور دکتر خاوازی (درسال ۱۳۹۸) را از دیگر دستاورد مهم موسسه در عنوان کرد.
دکتر هادی اسدی رحمانی در خصوص تداوم روند اثربخشی اجرای ثبت و کنترل کیفی مواد کودی با توجه به نیاز پیوسته بازار، به پایش کیفیت کودهای مصرفی کشور به عنوان چالش اصلی اشاره نمود و افزود: تا پایان اسفند سال گذشته تعداد ۱۲۵۹۴ مورد تقاضا برای ثبت کود وجود داشت که فقط برای ۱۹۶۲ مورد، نامه عدم تطابق صادر شد.
وی در سخنان خود با توضیح در مورد کاهش آمار هر ساله برای صدور نامه عدم تطابق، این موضوع را نشانی از بهبود کیفیت کودهای مصرفی در بازار مصرف عنوان کرد و بیان داشت: در سال گذشته فرایند صدور و تمدید گواهی نامه ثبت کودی به صورت الکترونیکی عملیاتی شد.
رئیس موسسه با تشریح "طرح کلان پایش سلامت محصولات" بیان داشت: با توجه به دغدغه های مردم در خصوص کیفیت و سلامت محصولات غذایی، تلاش شد غلظت فلزات سنگین در گندم و برنج تولیدی استانهای مختلف تعیین گردد که نتایج حاکی از آن بود که: محصولات تولید شده در کشور از نظر فلزات سنگین نسبت به محصولات تولیدی در دنیا دارای وضعیت بهتری می باشد و در این حوزه استانداردهای موجود بازنگری و در مرحله تصویب نهایی می باشد. وی خاطرنشان ساخت: به سفارش شورای عالی سلامت ۱۶ عنوان دستورالعمل محصول سالم گواهی شده با مشارکت موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی و موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تدوین شد.
دکتر هادی اسدی رحمانی دستاورد های شاخص موسسه در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ را شامل: تدوین سامانه ملی تناسب اراضی برای گیاهان زراعی و باغی در راستای تدوین الگوی کشت توسط وزارت جهاد کشاورزی، تدوین نقشه کربن آلی خاکهای کشور در سال ۱۳۹۷، ایجاد و ثبت کلکسیون میکروبی موسسه و اجرای پایلوت های ترویجی در تغذیه گیاهان زراعی و باغی و انتقال یافته های تحقیقاتی با اجرای این پایلوت ها در ۱۹ استان و بیش از ۲۰۰ مزرعه و باغ در سه سال گذشته، برشمرد.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به نقش موسسه در حل مشکلات اجرایی کشور، به توضیح در راستای مشارکت فعال موسسه در سیاستگزاری های ملی پرداخت و بیان داشت: تصویب قانون حفاظت از خاک و ابلاغ آن در سال ۱۳۹۸و تدوین پیش نویس آیین نامه های اجرایی مربوطه از جمله مواردی بود که با مشارکت فعال موسسه به سرانجام رسید.
وی برآورد نیاز کودی گیاهان زراعی و باغی کشور به سفارش معاونت زراعت و باغبانی را از جمله مواردی دانست که هر ساله توسط موسسه تحقیقات خاک و آب صورت می گیرد و به عنوان مبنایی برای تامین و توزیع کود مورد نیاز کشور می باشد. همچنین موسسه تحقیقات خاک و آب با همکاری شرکت خدمات حمایتی در پروژه جهش تولید به منظور تهیه برنامه تامین کودهای مصرفی کشاورزی کشور از منابع مختلف داخلی و خارجی نقش موثری ارائه نمود.
دکتر هادی اسدی رحمانی با اشاره به وجود چالش هایی نظیر تبخیر زیاد آب، کاهش منابع آبی، شور شدن اراضی و نداشتن الگوی مناسب کشت در دشت ۴۶۰۰۰ هکتاری سیستان؛ اقدامات انجام شده موسسه در این حوزه را شامل: خاک شناسی تفصیلی، تعیین تناسب اراضی برای گیاهان زراعی و باغی، بررسی وضعیت شوری و قلیایی خاک، بررسی وضعیت آب استان، بررسی وضعیت حاصلخیزی و توصیه های کودی، تهیه شناسنامه خاک و آب ۲۰۸۰ گروه هم آب و ارزیابی اقتصادی اجرای سامانه آبیاری، عنوان کرد.
رئیس موسسه در خصوص انجام پروژه مطالعات شهرک گلخانه ای در سطح کشور بیان داشت: طرح مذکور با همکاری موسسه تحقیقات فنی و مهندسی و موسسه تحقیقات علوم باغبانی در ۲۷ سایت از شهرک های گلخانه ای انجام گردید همچنین در اقدامی دیگر گزارش تحلیلی توصیه های مدیریت تغذیه پس از ارزیابی اثرات بارندگی شدید و سیلاب، تهیه گردید.
دکتر اسدی رحمانی با توضیح درخصوص فعالیت های پژوهشی بنیادی در حمایت از توصیه های کاربردی مهم و تقویت همکاری با دانشگاه ها، بیان داشت: ارزیابی و الگوی پراکنش کرمهای خاکی استان های شمالی کشور با استفاده از مدل سازی زیستگاه به منظور تولید ورمی کمپوست از ضایعات کشاورزی، تامین بخشی پروتئین مورد نیاز طیور و آبزیان خوراکی و اصلاح خاک های آلوده به عناصر سنگین از دیگر اقداماتی است که با مشارکت دانشگاه تهران و سمنان هم اکنون در حال اجراست.
وی در سخنان خود در خصوص سایر اقدامات موسسه در راستای همکاری با دانشگاه ها، مهمترین عناوین پیشرفت اهم امور مرتبط با درخواست سازمان برای پیگیری و تقویت فعالیت های پژوهشی و فناوری گزارش سال ۹۷، را شامل: اجرای هفت فقره پروژه مشترک، دستیابی به دانش فنی مکمل زیستی باکتری فسفاتی برای پرورش ماهیان گرمابی با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس - پژوهش بنیادی اصلی روش اندازه گیری بافت خاک در خاک های مسئله دار با مشارکت دانشگاه تهران - بهنگام سازی نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی کشور (با همکاری چند دانشگاه و شرکت های دانش بنیان) - مشارکت موثر موسسه در تدوین آیین نامه ماده ۶ قانون - حفاظت و بهره برداری از ذخائر ژنتیک کشور و پیش نویس گزارش ملی تنوع زیستی کشور (بویژه در رابطه با میکروارگانیسم های خاک)، برشمرد.
رییس موسسه، درخصوص انجام پروژه های مشترک تحقیقاتی با دانشگاه و دیگر موسسات تحقیقاتی در سال گذشته به انجام ۱۰۸ پروژه مشترک اشاره داشت. وی همکاری با موسسه آموزش و ترویج کشاورزی را شامل اقداماتی نظیر: بارگذاری ۲۲ فقره یافته قابل ترویج در تالار ترویج، بارگذاری ۱۹ فقره یافته قابل ترویج در سامانه سمپات، مقالات علمی پژوهشی خارجی نمایه شده در سامانه علم سنجی، ( WoS ): ۱۴۳ مقاله؛ HI : ۲۵؛ مقاله به ازای پژوهشگر: ۲/۴۶، چاپ ۷ فقره نشریه فنی و ترویجی، نشر یک کتاب پایه علوم خاک، نشر چهار جلد کتاب کاربردی، تولید بسترهای کشت جایگزین پیت و کوکوپیت، اجرای پایلوت تغذیه دانه های روغنی و مدیریت تلفیقی باغات زیتون در ۲۱ استان زیتون خیز کشور و همچنین نظارت و ارزشیابی موسسه و ارزیابی سالیانه فعالیت های پژوهشی واحدهای مرتبط، نام برد.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب در حوزه فعالیت های بین المللی به تشریح توفیقات سال گذشته شامل: انتخاب آزمایشگاه خاک و آب موسسه به عنوان نماینده کشورهای خاورمیانه منطقه NENA (در شبکه بین المللی آزمایشگاه ها GLOSOLAN در مقر سازمان فائو) و مسئولیت تدوین دو استاندارد بین المللی توسط محققان موسسه تحقیقات خاک و آب همچنین گسترش ارتباطات بین المللی به منظور ارتقاء دانش اعضاء هیات علمی، پرداخت.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی