عمومی | دانشگاه علوم پزشکی زنجان

فوق تخصص ریه و ICU؛ علائم تهدید کننده حیات بیماری کرونا، علائم تنفسی هستند


دکتر عفت رفیعی در برنامه سلامت با بیان اینکه علائم تهدید کننده حیات بیماری کرونا، علائم تنفسی هستند اظهار داشت: شایع‌ترین علائم دیگری که این روزها شاهد هستیم، علائم گوارشی ازجمله: تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی و اسهال است و علائم متفرقه دیگری همچون کاهش سطح هوشیاری، کاهش بویایی و چشایی در افراد مسن را، داریم .

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وب‌دا- زنجان، فوق تخصص ریه و ICU شنبه ۳۱ خردادماه سال‌جاری در برنامه سلامت با بیان اینکه علی‌رغم توصیه‌های بهداشتی آمار بیماری کرونا افزایش یافته، و متاسفانه در چند هفته اخیر شاهد افزایش بروز بیماری کرونا بودیم اظهار داشت: پیشگیری اصل بیماری کرونا است و متاسفانه مردم این پیشگیری را ساده فرض کردند و نکات بهداشتی را، برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا جدی نگرفتند.

دکتر رفیعی افرود: متاسفانه ما هر روز شاهد مراکز خرید بسیار شلوغ و پرازدحام هستیم و مردمی را می‌بینیم که اصلا ماسک ندارند و فاصله مطمئنه را هم، رعایت نمی‌کنند و باتوجه به شروع کار مشاغل، متاسفانه اصول بهداشتی (استفاده از ماسک و رعایت فاصله مطمئنه) در این مشاغل رعایت نمی‌شود و این عدم رعایت موارد بهداشتی، باعث شده که مجدد اوج بیماری، و افزایش مراجعه را چه به صورت سرپایی و چه به صورت بیماران بستری، شاهد باشیم .

وی درخصوص استفاده از ماسک بیان داشت: اینکه کجا باید ماسک استفاده کنیم خیلی مهم است. و وقتی در محیط شخصی مثلا در منزل یا اتومبیل تنها هستیم، لزومی به استفاده از ماسک نیست ولی زمانی که در منزل مشغول مراقبت از بیمار مبتلا به کرونا هستیم باید ضمن استفاده از ماسک، فاصله یک و نیم الی دو متری را هم رعایت کنیم و همچنین بیمار هم باید از ماسک استفاده کند .

فوق تخصص ریه و ICU با اشاره به اینکه ماسک n ۹۵ و ماسک جراحی یا طبی، ماسک‌های تاییدشده برای پیشگیری از ابتلا به کرونا هستند تصریح کرد: ماسک n ۹۵ (ماسک فیلتردار و سوپاپ‌دار) به هیچ عنوان برای بیماران مناسب نیست چراکه این ماسک‌ها به خاطر دریچه‌هایی که دارند یک‌طرفه عمل می‌کنند و وقتی که هوا وارد ریه می‌شود از این فیلتر عبور می‌کند و فیلترسازی روی آن هوا اعمال می‌شود، و متاسفانه وقتی که هوای ریه تخلیه، و وارد محیط می‌شود، این فیلتر هیچ عملی روی این هوای بازدمی نخواهد نداشت و به خاطر همین، بیماری که از این ماسک استفاده می‌کند زمان تخلیه هوای ریه، این فیلتر هیچ عکس‌العملی نخواهد داشت، و بیمار بهبود نمی‌یابد. بنابراین فردی که مبتلا نیست می‌تواند از ماسک n ۹۵ استفاده کند و ماسک جراحی یا طبی را هم فرد بیمار، و هم فرد سالم می‌توانند برای پیشگیری استفاده کنند .

به گفته دکتر رفیعی افراد باید نکاتی را در جمع‌های عمومی رعایت کنند و در این خصوص توصیه می‌شود تا جایی که امکان دارد از رفت و آمد به خارج از منزل خودداری کنند و در صورت خروج از منزل، از وسایل نقلیه عمومی استفاده نشود چراکه افراد به طور ناخودآگاه در معرض تماس با دیگر افراد قرار می‌گیرند. و در صورت استفاده از وسیله نقلیه عمومی، علاوه بر استفاده از ماسک، و اگر فضای خالی باشد، حتما فاصله مطمئنه را هم رعایت کنند. و همچنین تا جایی که امکان دارد از تماس دست با سطوح و دستگیره‌های وسیله نقلیه عمومی و ... خودداری کنند و هنگام مراجعه به منزل هم شستشوی دست و ضدعفونی کردن را جدی بگیرند .

وی ابراز داشت: علائم تهدیدکننده حیات بیماری کرونا، علائم تنفسی هستند و شایع‌ترین علائم دیگری که این روزها شاهد هستیم، علائم گوارشی ازجمله: تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی و اسهال است و در افراد مسن و به خصوص کودکان سن پایین، این علایم گوارشی خیلی مهم است چون بدن کودکان مستعد به کم آبی است و این کم آبی برای بدن کودکان مضر است و به خاطر همین، این علائم باید جدی گرفته شود.

فوق تخصص ریه و ICU ادامه داد: یکسری علائم متفرقه دیگری هم داریم که در افراد مسن با کاهش سطح هوشیاری، کاهش بویایی و حس چشایی همراه است و بعضی مواقع ممکن است شروع بیماری با علائم گوارشی باشد و به تدریج به سمت علایم ریوی و تنفسی پیش برود که این علائم بعضی مواقع ممکن است تهدیدکننده حیات باشد و گاها منجر به فوت هم می‌شود .

دکتر رفیعی افزود: طی مطالعات صورت گرفته، کودکان هم به بیماری کرونا مبتلا می‌شوند ولی احتمال ابتلای‌شان کمتر، و با شدت کمتری است.

وی با اشاره به استفاده از اسفند برای ضدعفونی کردن محیط اظهار داشت: دود اسفند نه تنها پیشگیری‌کننده کرونا نیست بلکه، عامل تحریک است و باعث می‌شود علائم بیمارانی که سابقه بیماری‌های ریوی دارند بیشتر شود و با آسیب ریوی بیشتری هم همراه است. و یا بیمارانی داریم که مکررا به خاطر دود اسفند در معرض بیماری زمینه‌ای قرار گرفتند و کنار بیمارانی قرار می‌گیرند که به خاطر کرونا مراجعه کردند و این‌گونه، بیماران غیرکرونایی خودشان را در معرض آسیب قرار می‌دهند .

فوق تخصص ریه و ICU با بیان اینکه رژیم غذایی خاصی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا نداریم تصریح کرد: بیماری کرونا بیماری عفونی است، و این بیماری برای اینکه خوب بشود باید سیستم ایمنی بدن خوب کار کند و برای این کار، نیاز به یک‌سری پروتئین‌ها، املاح معدنی، آنتی اکسیدان‌ها و برخی از انواع ویتامین‌ها است که پیشنهاد می‌شود افراد جامعه رژیم متعادل از گروه‌های مختلف غذایی خصوصا میوه‌ها را داشته باشند. میوه‌ها، آنتی اکسیدان و ویتامین‌های زیادی دارند، و مواد غذایی پروتئین‌دار هم نقش اساسی در سیستم ایمنی بدن دارند. و درکل رژیم غذایی متعادل برای افراد جامعه در هر سنی، لازم است .