عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران

تولید ۱۵۰ تن بذر هسته های اولیه محصولات زراعی ارقام مختلف، همکاری موثر در معرفی و تجاری سازی ۱۴ رقم جدید، از دستاوردهای سال گذشته بوده است

" سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال ۱۳۹۸ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، خرداد ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش­ و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر ابوالفضل فرجی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر بازرگان رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در سخنان خود از فعالیت  همکاران در سال گذشته، چه در بخش علمی و  همچنین مشارکت ایشان در مسائل مبتلا به استان مانند مقابله با سیل استان گلستان و پیشگیری از اپیدمی بیماری کرونا، قدردانی نمود.

وی به طرح موضوعات تخصصی و عملکرد مرکز پرداخت و اجرایی شدن ابلاغیه های سال گذشته سازمان از سوی مرکز تحقیقات گلستان را خوب ارزیابی کرد در عین حال توجه بیشتر به موضوعاتی خاص برای مثال: فعالیت کارخانه تولید خوراک دام، تحقیقات روی گیاه کنجد ناشکوفا، توسعه خشکه کاری برنج، تولید پیاز زعفران را خواستار شد .

رئیس سازمان، توجه به موضوعات دانه های روغنی را با اهمیت دانست و توجه مرکز تحقیقات گلستان بر اطلاعات و اقدامات تخصصی را، از محاسن مراکز  تحقیقاتی پیشرو نام برد. وی رعایت موافقت نامه های بودجه سال گذشته بین سازمان تحقیقات، موسسه های تحقیقاتی و مرکز تحقیقات گلستان را یادآور شد و رعایت بندهای موافقت نامه در بحث هزینه ها و درآمد ها را خواستار گردید.

دکتر بازرگان توجه به توانمندی ها و زیرساخت های پژوهشی مانند آزمایشگاه ها، تجهیزات و ابزار تحقیقی را تا حصول خروجی و ارتقاء یافته های تحقیقاتی برای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان، دارای اهمیت برشمرد.

دکتر ابوالفضل فرجی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان با مروری بر ۶۲ سال سابقه فعالیت های فنی، پژوهشی، آموزشی و ترویجی مرکز بیان داشت هم اکنون در مرکز رشد تعداد ۲۰ شرکت دانش بنیان و هسته فناور فعالیت دارند. وی با توضیح در راستای شرایط اقلیمی و توانمندی های بخش کشاورزی بیان داشت: استان گلستان با بیش از ۱۷۰۰ گونه گیاهی، کشت بیش از ۹۲ محصول زراعی و باغی، ۴۹۰ گیاه دارویی یکی از استانهای پرمحصول کشور محسوب می شود، با این همه، بخش کشاورزی در این استان در سال های اخیر با وجود تغییرات شدید اقلیمی، کاهش منابع آبی، کاهش مواد آلی خاک، بلایای طبیعی، ناپایداری تولید، مشکلاتی را متحمل شده است.

وی در سخنان خود با تشریح توانمندی ها و دستاوردهای شاخص مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان، به موضوعاتی نظیر: تولید ۱۵۰ تن بذر هسته های اولیه محصولات زراعی ارقام و طبقات مختلف، نظارت و گواهی ۵۵ هزار تن بذر گواهی شده و ۵۰۰ هزار اصله نهال – همکاری موثر در معرفی و تجاری سازی ارقام جدید (۱۴ رقم) – دستیابی به سه لاین امیدبخش گندم با میانگین عملکرد ۶۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم بیشتر از ارقام شاهد – معرفی یک رقم باقلا با نام "مهتا" مناسب برای تغذیه دام و طیور- تحقیق و توسعه خشکه کاری برنج، اشاره داشت.

رئیس مرکز در سخنان خود به تشریح سایر فعالیت های پژوهشی مرکز در سال گذشته شامل: ادامه تحقیقات روی گیاه کنجد ناشکوفا (نیمه شکوفا متحمل به ریزش) تا رسیدن به رقم – ایجاد سایت الگویی تولید و پایش خوراک متوازن دام با جایگزینی کنجاله کلزا به جای سویا – برنامه ریزی ویژه روی تولید گیاهان علوفه ای پاییزه و تکمیل زنجیره تحقیق و توسعه آن ها – تحقیق و توسعه کشت نشایی گیاهان زراعی – اجرای پایلوت ۱۰ و ۲۷۰ هکتاری کنترل عارضه اختلال در غلاف بندی سویا در سال ۹۷ و ۹۸ در مزارع زارعین – تحقیق و توسعه کشاورزی حفاظتی و کشت روی پشته – کنترل بیماری اسکب انار در استان گلستان – ارزیابی تناسب اراضی محصولات زراعی و باغی استان و نقشه کربن آلی خاک – تولید شربت سورگوم شیرین و کاربرد آن در محصولات آردی به عنوان جایگزین شکر – تولید محصولات پروتئینی کلزا به روش فراغشایی – تهیه اپلیکیشن تعیین بهره وری آب مزارع – تعیین مدل پیش آگاهی بیماری بادزدگی فیتوفترایی سیب زمینی – استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی برای استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود در مرکز برای حل مشکلات استان، پرداخت.

دکتر ابوالفضل فرجی با بیان گزارش های تحلیلی و پاسخ کارشناسی برای حل مشکلات در حوزه فعالیت های مرکز تحقیقات گلستان، این اقدامات را پاسخ گویی نسبتا کامل به مباحث و مشکلات بخش کشاورزی استان، نام برد.

وی درراستای اثربخشی فعالیت های مرکز به مواردی اعم از: ضریب نفوذ ۱۰۰ درصدی بسیاری از دستاوردهای مرکز نظیر ارقام معرفی شده گندم، جو و غیره، حضور موثر در جلسات و بازدیدهای مختلف در کنار کارشناسان دستگاه های اجرایی، حضور در مراکز خدمات کشاورزی به عنوان محقق معین و برگزاری جلسات و بازدیدهای مشترک با مروجین، تهیه دستورالعمل های فنی، نشریات ترویجی، اپلیکیشن ها و غیره اشاره داشت.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان، با توضیح درارتباط با میزان و سهم درآمد ناشی از دارائی های فکری و سایر منابع از کل درآمد اختصاصی، به سهم  ۰۲/۹ درصدی این درآمدها نسبت به کل در آمد در سال ۱۳۹۸، شامل خدمات فنی و آزمایشگاه و قراردادهای پژوهشی، اشاره داشت.

دکتر ابوالفضل فرجی با تشریح پیشرفت اهم امور درخواستی مرتبط با فعالیت های پژوهش و فناوری درخصوص مصوبات ارایه گزارش عملکرد، درصد پیشرفت کارها در سال گذشته را (بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد) بیان داشت.

وی برنامه های اجرا شده با معاونت آموزش و ترویج کشاورزی سازمان را شامل: آموزش بهره برداران ۹۰۷۵۶ نفرساعت، زنان روستایی ۱۵۱۲۶ نفر روز، آموزش های ضمن خدمت کارکنان برای اعضای هیات علمی مرکز ۱۶۲ نفر روز، اعضای غیرهیات علمی ۲۰۵۸ نفر روز، آموزش کارکنان خارج از مرکز ۲۲۶۴۰ نفر روز، آموزش کار و دانش و فنی و حرفه ای ۴۳۱ واحد درسی (۴۸۶ نفر استاندارد)، آموزش سنجش مهارت در ۴ دوره برای ۴۰۹ نفر، اجرا شده است.

رئیس مرکز در راستای توانمندسازی اعضای هیات علمی جدیدالاستخدام به اقداماتی نظیر: برگزاری کارگاه ها و سخنرانی های علمی درخصوص مشکلات استان، حضور در جلسات و بازدیدهای میدان به همراه محققین با تجربه، حضور در کلاس ها و سخنرانی های ملی و استانی و مشارکت در مباحث و جلسات فنی مرکز، اشاره نمود.

دکتر ابوالفضل فرجی با تشریح فعالیت های انجام شده درخصوص حفظ، نگهداری و احیا ژرم پلاسم و کلکسیون ها به مواردی اعم از : زیتون (۳ کلکسیون، ۱۸، ۲۳، ۸۱)، انار(۲۳)، پکان (۱۲)، هلو و شلیل (۱۸) – گندم (۳۰۰ رقم)، باقلا (۶۰۰)، جو (۹۵)، سورگوم (۱۵۰)، سویا، ذرت وغیره- هرباریوم گیاهان جنگلی، مرتعی و دارویی (۲۴۰۰ نمونه) - ایجاد باغ بوتانیک (تاکنون ۴۳ درخت کشت شده) – ایجاد کلکسیون درختان باغی (۲۳ گونه) – ایجاد کلکسیون گیاهان مناسب زراعت چوب (۹ گونه)، اشاره نمود.

وی در سخنان خود به تشریح اقدامات انجام یافته جهت تقویت هرچه بیشتر زیر ساخت های پژوهشی مرکز تحقیقات پرداخت و بیان داشت: بازسازی ایستگاه ها با توجه به مشکلات مختلف در اولویت نخست قرار گرفت. ایستگاه چالکی ۱۰۰ درصد، ایستگاه عراقی محله ۹۰ درصد، ایستگاه گنید ۶۰ درصد، کردکوی ۴۰ درصد، توسکستان ۸۰ درصد و ساختمان مرکز رشد به میزان ۱۰۰ درصد، بازسازی شد همچنین بازسازی کامل مامورساهای مرکز و ایجاد سالن جلسات و نمازخانه، بازسازی فضاهای عمومی مرکز، پارکینگ، انبارها ، توجه ویژه به آراستگی ظاهری مرکز، بخش ها، ایستگاه ها و واحدهای آموزشی، از جمله کارها در سال ۱۳۹۸ بوده است.

روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی